Cum să învingi stresul într-o lume nebună? (schiță de predică tematică)

samy-tutac2Matei 6:34: Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.

Ai probleme cu stresul? Posibil că vei răspunde afirmativ la această întrebare. Cei mai mulți români se confruntă cu această problemă. Stresul este pe cale să devină o boală de masă, spun unii specialiști. Stresul este un mare agresor și un destabilizator al echilibrului unei persoane. Nimeni nu este scutit de perioade stresante, de persoane stresante sau de situații stresante. Sfânta Scriptură are răspunsul adecvat la toate problemele și frământările umane, inclusiv ne învață cum să abordăm stresul.

I. Concentrează-te asupra lucrurilor liniștitoare

Filipeni 4:8: Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.

A. Societatea contemporană este prinsă în gălăgie si confuzie. Muzica este tare și răsunatoare, distracția este explozivă, uneori distrugătoare.

B. Tratează stresul concentrându-te asupra unor influențe liniștitoare. Fă o plimbare în natură, admiră creația lui Dumnezeu. Dealurile, munții, văile și apele curgătoare aduc relaxare.

C. Ascultă imnuri liniștitoare acasă și la Biserică. Roagă-te și caută partașia cu Dumnezeu în Cuvânt. Meditează la promisiunile Lui.

II. Cooperează cu evenimentele inevitabile

 Romani 8:28: De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.

A. Mulți creștini suferă de stres pentru că luptă împotriva evenimentelor inevitabile.

B. Domul Isus a învins stresul pentru că El nu a fost frământat de situațiile dificile. El a considerat imposibilul o oportunitate. Noi ar trebui să facem la fel.

C. Uneori trebuie să acceptăm că unele situații nu le putem schimba, să facem tot ce este posibil și să ne încredem în Dumnezeu pentru restul.

III. Mângâie pe cei în necaz 

2 Corinteni 1:4: care ne mângăie în toate necazurile noastre, pentru ca, prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu, să putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz!

A. Mulți creștini nu reușesc să îi mângâie pe alții așa cum spune Scriptura. Ei sunt prea îngrijorați de interesele lor egoiste.

B. Lui Isus i-a păsat de dificultațile pe care le aveau alții. El i-a vindecat pe cei bolnavi, a dat vedere celor orbi și i-a iertat pe păcătoși.

C. Noi ar trebui să ne implicăm în ajutarea celor mai puțin fericiți. Mângâind pe alții care au probleme ne vom rezolva și propriile noastre probleme.

IV. Încrede-te în Domnul întotdeauna 

Psalmii 62:8: Popoare, în orice vreme, încredeţi-vă în El, vărsaţi-vă inimile înaintea Lui! Dumnezeu este adăpostul nostru.

A. Dacă vrem să învingem stresul, ar trebui sa fim constienți de prezența Domnului în orice timp. Nu întodeauna Îi simțim prezența, dar prin credință noi știm ca El este aproape.

B. Noi putem să ne încredem în Dumnezeu deoarece nu suntem singuri. El a promis: Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi. Practică prezența Domnului!

C. Noi trebuie să ne oferim voii lui Dumnezeu, lăsându-L pe El să lucreze în noi și prin noi, asumându-ne responsabilitățile (Romani 6:13).

Samy Tuțac