Dawkins eşti amuzant!

thegoddelusionCu siguranţă, cei mai mulţi aţi auzit de numele Richard Dawkins. Este probabil cel mai vocal ateu al zilelor noastre. Este în general asociat cu Cristopher Hitchens (care a trecut la cele veşnice), Daniel Dennett şi Samuel Harris. Fac parte din ceea ce este adesea numit Noul Ateism. Noii atei nu se mulţumesc cu o contestare paşnică a religiei, ci văd în aceasta un rău ce trebuie eliminat. În viziunea lor, ideea de Dumnezeu nu este doar falsă, ci de-a dreptul nocivă. Ca oameni respnsabili fac tot ce le stă în putinţă ca să o scoată din scenă.

În urmă cu câţiva ani am cumpărat Himera credinţei în Dumnezeu (The God Delusion), bine-cunoscuta carte a lui Dawkins. Nu am avut niciodată răbdarea să duc lectura până la capăt. Deşi Dawkins este inteligent, a scris această carte pe principiul, „cine zbiară mai tare trebuie să aibă dreptate.” Mă deranjează mult faptul că Dawkins îşi bate joc aici de ceea ce nu cunoaşte. Îşi bate joc fără să facă un minim efort pentru a înţelege ceea ce creştinii cred de fapt. Este o tactică folosită adesea: transformi (prin deformare) oponentul şi argumentele lui într-o caricatură pe care mai apoi o demontezi cu uşurinţă, iar în cazul de faţă şi cu nesimţire. Bineînţeles, demersul  nu are valoare pentru că ceea ce ai biruit este un fals creat de tine. Mai mult, Dawkins nu priveşte la creştinismul adevărat, echilibrat şi autentic, ci alege doar măscăricii, de sorginte liberală sau fundamentalistă (vezi Pat Robertson).

Şi totuşi, ce e amuzant? Propoziţia pe care am găsit-o la pg. 42: „Nu sunt adeptul jignirii şi al ofenselor!” Cine te mai crede când pe pg. 43 spui că Dumnezeul Vechiului Testament este „misogin (…)bătăuş capricios şi plin de răutate?” Cartea întreagă este o colecţie de jigniri şi ofense! Dar este şi ceva trist aici: faptul că există atât de mulţi creştini, liberali, şi fundamentalişti, care îi oferă lui Dawkins şi companiei materie primă cu vagonul, în fiecare zi! Oricum găsesc ei de ce să-şi bată joc, dar măcar să nu le mai oferim noi prilejul!

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com.

Sursa foto: http://backreaction.blogspot.ro/2009/01/book-review-god-delusion-by-richard.html