De ce în timpul campaniei electorale politicienii nu trebuie să vorbească în biserici?

Să nu mă înțelegeți greșit. Sunt mulțumitor lui Dumnezeu pentru națiunea noastră. Doresc ca El să o binecuvânteze. Sunt mulțumitor pentru creștinii care și-au asumat implicarea în viața politică, ma rog pentru ei și caut să le ofer sprijin prin tot ceea ce pot. Un lucru însă mă întristează întotdeauna în campaniile electorale, transformarea amvoanelor bisericilor în tribune electorale. Apreciez faptul că prietenii mei care mă cunosc bine îmi respectă convingerile și nu mi-au cerut niciodata să le încalc.

1. Principalul motiv pentru care bisericile noastre nu ar trebui să primească lideri politici pentru a se adresa adunărilor, în timpul campaniilor electorale, este acela că e împotriva spiritului Scripturii. Nu-i veți vedea niciodată pe apostoli sau pe prezbiterii bisericilor timpurii cerându-le conducătorilor politici din vremea lor, nici chiar celor cu “credință mare”, să participe la slujbele lor de închinare și să aibă acolo un mesaj. Politicienii ar trebui să stea în bănci, nu la amvon.

Atunci când candida pentru președenție, George W. Bush, a luat parte la funeraliile a 12 studenți care și-au pierdut viața din cauza unui foc de tabără. El a fost invitat să vorbească, dar a refuzat spunând: “Nu, nu e locul și momentul pentru campanie politică, ci e locul și momentul pentru închinare. Voi sta în bancă, la fel ca și ceilalți și mă voi închina și mă voi ruga.” Ideea esențială pentru păstori sau conducători de adunări este: nu invitați în campanie electorală politicienii pentru a se adresa adunării. Invitați-i însă să stea în bancă, așa ca și ceilalți și să asculte Cuvântul Domnului.

2. Al doilea motiv pentru care cred că nu este bine ca politicienii să vorbească în biserici în timpul campaniei electorale este acesta: dacă un lider politic se adresează bisericii, asta ne tentează să avem o interpretare greșită a misiunii noastre. Misiunea noastră nu este a unui partid sau a altui partid. Misiunea noastră, atunci când ne adunăm, este să lucrăm până la sfârșit pentru Marea Însărcinare. Aducând un politician în amvon, riscăm să subminăm scopurile noastre evanghelice în favoarea unui partid politic, oricare ar fi acesta.

3. Desigur, acesta e modul în care ne vor percepe cei din afară. Ei vor spune: “Biserica aceea este doar o anexă a partidului cutare”.
Acesta este al treilea motiv pentru a nu da loc politicienilor în amvoanele adunărilor noastre, în timpul campaniilor electorale: acest lucru sabotează mărturia noastră evanghelistică și profetică. Întotdeauna vor exista semne de întrebare în cazul unor astfel de decizii. Când decidem să facem din amvoane tribune electorale trebuie să ne întrebăm: cum se împacă asta cu modelele biblice de limbaj profetic și cum va influența misiunea, mărturia și unitatea bisericii?

4. Al patrulea motiv este că lovește în unitatea trupului lui Cristos. Unii creștini îi plac pe politicienii invitați să vorbească, alții nu. Iar noi nu avem nevoie de punctul de vedere al unui politician sau al altuia pentru a funcționa ca o biserică sau să lucrăm împreună ca biserici. Aducere în campaniile electorale în amvoanele noastre a unor politicieni, acționează în defavoarea unității noastre în lucrarea Evangheliei.

Spun eu că nu trebuie niciodată să învităm sau să primim politicieni, mai ales creștini, ca să se adreseze unei adunări creștine? Nu neapărat. Imi imaginez câteva împrejurări în care există o suprapunere a obiectivelor, care ar justifica asta. Da, există destule situații în care am putea invita politicieni să se adreseze diferitelor întâlniri creștine, dar nu în campaniile electorale și nu în amvoanele noastre. Ei pot veni la serviciile de închinare, ne putem ruga pentru ei, dar din amvoanele noastre trebuie să răsune Evanghelia harului lui Isus Cristos.

Samy Tuțac