De ce ni s-a refuzat intrarea in familia SCHENGEN

Ovidiu-PatrikAvem un renume mondial de… infractori. Aproape zilnic aparem in presa occidentala cu cate un caz grav de incalcare a legilor in Europa si nu numai. De ce ni s-a refuzat intrarea in familia Schengen? E o intrebare la care putem raspunde in felul urmator:

Pentru ca am mancat lebedele din Viena, pentru ca am comis infractiuni cu nemiluita in tarile Uniunii Europene, pentru ca am ucis oameni in Europa, pentru ca nu ne-am facut temele la timp, pentru ca nu ne-am facut curatenie acasa in justitie de exemplu, pentru ca nu ne tinem de cuvant, pentru ca incercam tot timpul sa inselam.

Pentru ca practicam nepotismul, pentru ca nu pretuim valorile si promovam mediocritatea pe mita si spaga, pentru ca suntem violenti si vulgari, pentru ca suntem superstitiosi, pentru ca ne ascundem dupa religie, pentru ca suntem lenesi si speculanti, pentru ca ne place mai mult mentalitatea de Istambul decat de Viena.

Refuzul de a intra in familia Schengen se datoreaza unui “bad management”, vorba presedintelui Basescu, a resurselor primite din partea UE si nu numai. Sute de primari bat pasul pe loc si rateaza ocazie dupa ocazie de a folosi fondurile europene pentru dezvoltarea comunitatilor arhaice din care fac parte, in care inca se mai merge la “baie” in gradina si in care noroiul domina peisajul, asfaltul fiind un vis frumos. Imagina unei astfel de tari circula printre europeni.

Vina de a nu fi acceptati la masa occidentalilor trebuie sa si-o asume toti, de la presedinte, la ultimul fermier. Romania reprezinta in mod real un pericol pentru spatiul Schengen atat timp cat vamesii nostri iau mita zi si noapte, iar noi pozam cu niste paznici ai granitelor pregatiti de integrare, cum se vehicula in presa de curand.

Putem avea in dotarea granitelor cele mai performante echipamente si tehnologia de ultima ora, daca mentalitatea a ramas invechita, iar generatia tanara de vamesi a mostenit-o. Ravagiile comise de comunitatiile de rromi in Franta sunt un alt indiciu ca nu avem fata de Schengen. Crimele comise in Italia aproape zilnic de romanii plecati la “lucru” fac sa ni se inchida usile in nas si sa parem sperietorile Europei.

Poate si acest moment nedigerabil pentru interesanta noastra policita externa reprezinta un semnal de alarma prin care sa ne trezim ca romani si sa realizam ca mai avem de mers.

Schimbarea nu este imposibila si irealizabila, insa va fi privita in mod irealist ca posibila in urmatoarele saptamani sau luni.

Ovidiu Petric