De ce oamenii încă urmează „lideri” de tipul Absalom?

„Două sute de oameni din Ierusalim, care fuseseră poftiţi, au însoţit pe Absalom; şi l-au însoţit în prostia lor, fără să ştie nimic.” (v11) 2Samuel 15:1-11

BledeaVă recomand să citiţi cu atenţie întreg pasajul menţionat mai sus. Are un mesaj atât de actual şi necesar pentru vremurile noastre. În Vechiul Testament, Dumnezeu promite o perpetuare a urmaşilor lui Ionadab, fiul lui Recab (Ieremia 35) şi aceasta este o binecuvântare, însă din păcate avem şi o perpetuare blestemată. „Liderii” (intenţionat îi pun în ghilimele) de tipul Absalom, se perpetuează şi ei de atunci până astăzi şi cred că sămânţa lor n-are pieire până la sfârşitul veacului. Şi, din păcate, oamenii încă urmează „lideri” de tipul Absalom. Sunt uimit că atât de mulţi oameni încă urmează „lideri” de tipul Absalom, pe de altă parte nu e nimic de uimit, Biblia prezintă clar că aşa va fi în vremurile sfârşitului.

  1. Cum sunt „liderii” de tipul Absalom?

O să folosesc câteva descrieri succinte:

a. Sunt buni manageri, strategi, dar fără înţelepciune duhovnicească, fără să cunoască planul Domnului şi să-l urmeze, v1.

Ei fac planurile lor, strategiile lor, şi le fac bine în ochii oamenilor, dar sunt pe lângă planul Domnului şi pe lângă voia Lui. Aşa a fost Absalom.

b. Sunt interesaţi de oameni în scopuri personale, nu de binele oamenilor, v2-3.

Sunt politicianişti, te linguşesc, nu te apreciază. Îşi urmăresc interesele, nu vor nicidecum să te ajute. Ei îşi caută adepţi, susţintori, nu fac ucenici ai Domnului.

c. Sunt oameni care tânjesc la poziţia altuia, nu se gândesc la responsabilitatea lor în poziţia care sunt, v4.

Întrebarea nu este, ce ai face dacă ai fi în locul altuia? Ci, ce faci acum în locul în care eşti?

d. Sunt carismatici, dar fără caracter

Absalom are carismă, are abilităţi de a conduce şi cuceri mulţimile, dar n-are nici un fel de caracter moral. Este un imoral (curvar) dovedit, se culcă ziua în faţa tuturor cu ţiitoarele tatălui său, minte cu neruşinare, nu se supune niciunei autorităţi lăsate de Dumnezeu. Vrei să urmezi un asemenea lider? Unde te va duce?

e. Sunt dezbintori ai Împărăţiei, de dragul cultului personalităţii şi disperării după adepţi

Pe Absalom nu-l interesa deloc Împărăţia lui Israel, care reprezenta Împărăţia Mesianică, nu-l interesa decât cultul personalităţii şi era disperat să aibă adepţi.

La fel sunt şi astăzi „Absalomi” care dezbină (sfâşie) Biserica lui Hristos (reprezentanta Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ) fără nicio milă, doar să-şi facă un cult al lor şi de dragul adepţilor. Sunt curvari dovediţi şi mincinoşi dovediţi care vor să fie în fruntea bisericii! A cui biserică? A lor, cu siguranţă, nu a Domnului!

f. Exploatează la maxim naivitatea (prostia) oamenilor

Atu-ul acestor oameni este că, ei cunosc bine şi exploatează la maxim naivitatea oamenilor, credulitatea care există. Ei ştiu că oamenii sunt foarte naivi şi n-au niciun fel de scrupule să exploateze cât pot naivitatea  lor.

  1. Ce nu ştiu oamenii care se lasă conduşi de „lideri” de tipul Absalom?

Textul spune, în v 11, că, din cauza prostiei lor, nu ştiu nimic. Dar să încadrăm în context, ce nu ştiau aceşti oamenii care l-au urmat pe Absalom? Şi ce nu ştiu cei ce urmează pe Absalomii zilelor noastre?

a. Nu ştiu adevăratul caracter al liderilor, şi nu ştiu cât de mult contează caracterul

Ei nu ştiau adevăratul caracter al lui Absalom, nu ştiau că este un impostor îmbrăcat în hainele bunelor intenţii. Unii nici nu vor să ştie adevărul, în numele dragostei zic ei, dar în realitate este în numele prostiei. Ei vor să se simtă bine, să iubească fără să cerceteze şi să creadă fără să cerceteze. Ei nu ştiu că, în faţa lui Dumnezeu caracterul contează mai mult decât carisma, caracterul contează mai mult decât activitatea, şi caracterul contează mai mult decât popularitatea.

b. Nu ştiu unde îi va duce un „lider” de tipul Absalom

Orbiţi de linguşelile lui şi de carisma lui, ei nu pot vedea consecinţele pe termen lung şi unde te va duce în cele din urmă un impostor. Un curvar dovedit de va duce la „curve”, de orice fel. Un mincinos pervers te va duce în minciună. Un prăpădit te duce în prăpăd. Unde putea să-i ducă Absalom? Un om care a acţionat tot timpul de capul lui, unde te poate duce? Doar în nebunia unei minţi blestemate. Un lider stricat te duce la prăpăd. Prăpădul a urmat pentru toţi cei ce l-au urmat pe Absalom. Prăpădul îi aşteaptă pe toţi cei ce urmează impostorii spirituali.

c. Nu ştiu faţă de cine se împotrivesc şi faţă de cine se separă

Când oamenii urmează „lideri” de tipul Absalom, ei nu mai judecă şi nu realizează faţă de cine se împotrivesc. Cine era David? Era omul lui Dumnezeu, uns de Dumnezeu să conducă poporul? Cine erau cei ce erau cu David? Erau poporul Domnului, erau fraţii lor, prietenii lor, familiile lor.

„Lideririlor” de tipul Absalom nu le pasă că sfâşie familii, că separă şi pun cap în cap soţ cu soţie, copiii cu părinţi. Pe ei nu îi interesează pacea şi zidirea familiilor şi a bisericii, ei vor doar ei să fie satisfăcuţi, să aibă adepţi şi popularitate. Ei luptă împotriva lui Dumnezeu în cele din urmă, şi cei ce îi urmează sunt orbiţi şi nu văd asta. Doamne ai milă!

  1. Ce trebuie să faci faţă de liderul tău, ca să nu urmezi un „lider” de tipul Absalom?

a. Verifică-i mesajul, învăţătura cu Scriptura, Tit 1:9

Un lider autentic se ţine de Scriptură, te leagă de Scriptură mai mult decât de el, îţi zideşte credinţa pe Scriptură, nu pe carisma lui. De aceea, ascultă predicile cu Biblia deschisă, nu vrăjit de carisma lui. Urmăreşte-l la fiecare cuvânt şi explicaţie, este fundamentat biblic? Sau, te duce de nas? Pentru aceasta este nevoie ca tu să cunoşti bine Scriptura, în întregime. Trebuie să cunoşti Scriptura foarte bine, detaliat, ca să nu fii înşelat spiritual. Dedică-te pentru aceasta!

b. Verifică-i viaţa prin prisma caracterului, Matei 7:15-20.

Are roada Duhului? Are caracter şi conduită creştină? Este autentic sau fals? Nu urma un ipocrit, nu urma un imoral, nu urma un înşelător. Dacă şi-a înşelat soţia cu care a făcut legământ înaintea Domnului, cum crezi că nu te înşeală pe tine, cu care n-are niciun legământ? Biblia spune clar care trebuie să fie caracterul şi conduita unui lider spiritual al bisericii (1Timotei 3:1-7; Tit 1:5-9). Aici lucrurile nu sunt opţionale, dacă n-are caracterul cerut de Scriptură, el poate dori cu insistenţă să fie lider, însă Biblia spune că nu poate fi, dacă nu se califică spiritual pentru aceasta. Urmăreşte viaţa, caracterul şi conduita liderului tău!

c. Urmăreşte consecvenţa liderului în caracter şi trăire, Evrei 13:7.

Nu-i suficient să fie un timp în aparenţă credincios, ci trebuie consecvenţă, durabilitate în caracter şi trăire creştină. De aceea, Biblia spune că „nu trebuie să fie întors la Dumnezeu de curând…” (1Timotei 3:6).

Şi acum să ne adresăm expres, la întrebarea din titlul acestui articol:

  1. De ce oamenii încă urmează „lideri” de tipul Absalom?

Răspunsul vine din fiecare aspect tratat mai sus:

a. Pentru că suficient de mulţi oameni sunt suficient de naivi (proşti) ca să urmeze oameni care-i duc de nas

b. Pentru că „liderii” de tipul Absalom sunt suficient de inteligenţi să ştie cum să exploateze la maxim prostia unora

c. Pentru că majoritatea oamenilor, chiar şi în biserică, nu-şi verifică liderii după criteriile biblice, ci după plăcerea lor (vezi 2Timotei 4:3-4).

În concluzie, dragi creştini , vremurile din urmă vor fi caracterizate de mari amăgiri spirituale. Întotdeauna amăgirea a fost prezentă, însă acum este proeminentă. Biblia spune că, vor fi mulţi amăgitori şi oamenii naivi îi vor urma în destrăbălarea şi dezbinările lor. Însă, cei credincioşi care veghează, nu vor fi înşelaţi. Sau, chiar dacă vor fi înşelaţi pentru o vreme scurtă se vor trezi şi nu vor urma înşelătorii.

De aceea, nu te lăsa amăgit de nimeni, de nimic! Fii treaz, citeşte şi studiază Cuvântul lui Dumnezeu, roagă-te şi urmeză liderii credincioşi! (2Timotei 3:10-12)

Ilie Bledea, Făget, 02.06.16