Dedicaţie pentru studenţii care sunt în sesiune

Am trecut prin foarte multe examene în perioada studentiei si a anilor de master. Doresc să împărtăşesc cu voi câteva lucruri pe care le-am învăţat:

1. Deşi examnele sunt o delectare (sau mă înşel???), consumaţi-le pe toate în prima sesiune! Nu vă lasaţi pentru mai târziu, ca acei copii care nu mănâncă ciocolata pentru a face ciuda altor copii. Spre surprinderea voastră, studentii care au “păpat” examenele cu poftă, din prima, nu vă vor invidia.

2. Şi acum, să trecem la ceva mai serios! Însuşeşte-ţi perspectiva corectă asupra examenelor. Scopul lor nu este să te chinuie câteva săptămâni de zile, ci să te formeze. Să te facă un medic bun, un traducător bun, un păstor bun etc. Ţinta ar trebui să fiemai mult decât a scăpa de ele sau chiar a lua 10. Examenele trebuie să fie o modalitate de a căpăta noi cunoştinţe şi noi deprinderi. Pregătirea temeinică pentru examene este drumul spre excelenţă. (Bineînţeles, dacă e dublată de pregătirea şi studiul din timpul anului!) Încă o menţiune aici: dacă vrei să te faci politician, nu te incurca prea tare cu pregătire, formare deprinderi…te vor încurca grozav de tare când ajungi în parlament sau alte foruri şi s-ar prea putea să îţi dea sistemul “eject.”

3. Învaţă să te exprimi corect, indiferent de disciplinele pe care le studiezi. De fapt, învaţă să te exprimi nu doar corect, ci şi elegant. Orice om care face şcoala generală ar trebuie să fie în stare să scrie şi să vorbească româneşte fără să se facă vinovat de erori majore, dar de la un student se cere mai mult. Este trist să vezi studenţi care nu ştiu unde să pună cratima. E tare interesant atunci când o folosesc in situaţii în care nu este nevoie de ea. Înţelegi că se grăbeşte şi uită să o pună…dar să o pună când nu trebuie… Exprimarea elegantă nu se poate deprinde decât atunci când petreci timp cu oameni care şi-au însuşit-o. Asta înseamnă mai mult timp prin cărţi, ziare, site-uri de calitate şi mai puţin timp cu socializare pe reţelele unde litera “k” e la mare cinste. De pildă:  ”Vroiam k sa î-ţi spun k atunci knd…”

4. Învaţă să îţi organizezi, să îţi structurezi gândirea. Este deosebit de important să poţi să sintetizezi un argument, să îi urmăreşti structura. Cu alte cuvinte, să gândeşti logic.  Societatea noastră are nevoie disperată de oameni care să gândească. Este important să fim critici, dar aceasta nu este suficient. Trebuie să aducem argumente consistente. Într-o cultură a imaginii, a manipulărilor de tot felul, a toleranţei, oamenii cu o gândire critică sunt un izvor de apă proaspătă, o rază de speranţă.

5. NU COPIA! Copiatul înseamnă furt. Ar trebui să fie evident pentru toată lumea şi nu am de gând să argumentez aici de ce este greşit să copiezi. Vreau doar să subliniez că acest mod de a lua examenele va avea consecinţe nefaste asupra ta. Atunci când munceşti pentru a-ţi (aici se foloseşte cratima!!!) lua examenele, te formezi. Atunci când copiezi, te deformezi. Vei ajunge un medic/inginer/păstor slab pregătit, un pericol public! Mai mult pe măsură ce copiezi, ţi se va întări convingerea că poţi să ajungi la rezultate fără să munceşti. Lucrul acesta însă nu este valabil decât în politica românească!!! Încă ceva aici: nu copia nici atunci când întocmeşti referate sau alte lucrări ştiinţifice. Notează sursele pe care le-ai folosit, foloseşti ghilimelele!!!Respectă autorul din care citezi şi respectă-te pe tine însuţi!

6. Un ultim sfat, foarte practic: încearcă să foloseşti zilele, mai mult decât nopţile. Lumina naturală e mai sănătoasă şi somnul din timpul nopţii e mai sănătos…şi mai normal!

Acum, treci la învăţat. Ai pierdut destul timp honărind pe Internet!

de Valetin Făt