DESPRE BENIAMIȚI, VASLUIENI ȘI NOI CEILALȚI

Marius BirgeanNu încape îndoială că evenimentul intern cel mai mediatizat în săptămâna care se încheie a fost cel legat de cei 7 violatori din Vaslui care au abuzat acea tânară de 18 ani, distrugându-i apoi reputația prin tot felul de denigrări și acuzații false. Asta, în timp ce dânșii sunt încă liberi, datorită unui Cod Penal suficient de blând și tolerant ca niște oameni care sunt un pericol pentru societate să umble inca liberi printre noi.

Nu este de mirare reacția vehementă, aproape unanimă de dezaprobare și condamnare al acestui eveniment. Jurnaliști din media scrisă sau din televiziune, politicieni, dar mai ales oameni de rând s-au unit să își exprime indignarea pentru faptul că asemenea lucruri se petrec între noi, în tara noastră, în zilele noastre. Mobilizarea uimitoare pe rețelele de socializare și semnarea petititiei în timp record de peste 100.000 de oameni arată totusi, că mai este ceva bun in Romania; că exista încă oameni a căror constiinta functionează, oameni carora le pasă.

În toata tevatura asta mediatica, exista un factor care m-a uimit, ba chiar m-a oripilat: solidataritatea celor din satul vasluian cu agresorii. Aceasta solidaritate a căpătat recent forme de-a dreptul agresive, lăsându-se cu amenințări verbale (deocamdată!) fata de jurnaliștii veniti la fata locului. In loc de solidaritate cu victima (asa cum ar fi normal), cei din satul respectiv au solidarizat cu agresorii. Mandrie ranita? Orgoliu? Rusinea de a admite ca acesti indivizi au crscut in acesta comunitate? Sau, pur si simplu, oameni care au cazut in mreaja unei minciuni, a unei deceptii grosolane?

Oricare ar fi cauzele, este trist, foarte trist. Episodul acesta mi-a adus aminte, fără să vreau, de un episod (oarecum, similar) din cartea Judecatorilor, atunci cand seminția Beniamitilor a fost aproape nimicită datorita solidaritatii lor cu cei din Ghibea (vezi Jud.19-21). Este un episod trist in istoria lui Israel care consuma nu mai putin de 3 capitole din cartea Judceatorilor. A fost in intentia Duhului Sfant de a inspira aceasta relatare zguduitoare care arata unde poate duce solidaritatea cu cei ce fac răul. Nu as vrea sa insinuez faptul ca paralela este identică, deoarece sunt multe diferențe. Există însă și asemănări. În incidentul biblic, o femeie (concubina unui levit) a fost abuzată cu salbaticie de niște oameni nelegiuiți din Ghibea lui Beniamin, pana ce au lasat-o moarta (Jud.19:25). În cazul recent de la noi, unei tinere i s-a distrus viitorul și reputația pentru totdeauna. În cazul din Judecatori, bărbatul respectiv a recurs la un gest șocant pentru a trezi conștiința unei națiuni întregi și a o chema la acțiune. Astăzi, a fost mult mai ușor de facut aceasta mobilizare. Ceea ce uneste cele doua relatari este insa solidaritatea celor „din neamul”  agresorilor cu aceștia. Atunci cand copiii lui Israel au cerut celor din Ghibea sa se desolidarizeze efectiv de cei nelegiuiți , acestia au refuzat (20:13), fiind dispusi să lupte împotriva restului fiilor lui Israel. Ce s-a întâmplat este istorie- o întreagă semintie aproape decimată- o situație inedită în Israel.

Astăzi, este dureros să constați cum o întreagă comunitate umană ia partea răului, prin solidaritate cu cei care îl comit. Nimeni nu va pedepsi un sat întreg pentru acest lucru, cum s-a întamplat în vechime.

Totuși, noi ceilalți, ar trebui să o facem cu aceeasi vehemență cu care am condamnat actul în sine. Căci tolerarea și apărarea răului, nu înseamnă decât complicitate cu el. „Cine se aseamănă, se adună”. Dar, ca și creștini, cel mai bun lucru ar fi sa ne rugăm pentru acei oameni orbiți de cel  rău să vadă adevărul și cunoscându-l, să devină liberi, gata să treacă de partea adevărului și a dreptății.

Marius Birgean