Despre lenevie

valentin fatVrei să afli dacă eşti leneş? Chiar vrei? Nu te rezuma la a te confrunta cu întrebarea la modul general. Mai mult ca sigur, îţi vei răspunde că nu eşti! Nu te mulţumi nici cu a te compara cu ceilalţi. Răspunsul va fi relativ pentru că vei alege să te compari doar cu anumite persoane…În cele ce urmează am să îţi propun un test ceva mai sigur. Am alcătuit un portret al omului leneş, aşa cum ne este el oferit de cartea Proverbelor. Pune portretul tău faţă în faţă cu portretul leneşului şi vezi câte din cele 4 caracteristici se regăsesc şi în viaţa ta şi în ce măsură!

  1. Leneşul vorbeşte mult! Proverbe 14:23: „Oriunde se munceşte este şi câştig, dar oriunde numai se vorbeşte este lipsă.” Are toate soluţiile, cunoaşte în profunzime natura problemei, ar fi în stare să ţină şi o conferinţă…dar nu-l pune să facă! Nimic! (Bărbaţii graşi, care stau vara în faţa TV-ului cu maiourile trase pe deasupra burţii scăpate de sub control, comentând cu multă pasiune despre cât de încet aleargă fotbaliştii pe teren, sunt exemplare cât se poate de…plastice ale acestei categorii.)
  2. Leneşul este omul jumătăţilor de măsură! Proverbe 26:15: „Leneşul îşi vâră mâna în blid şi-i vine greu s-o ducă iarăşi la gură.” Prima mişcare e simplă, nu presupune un efort deosebit. Pur şi simplu trebuie să dea drumul mâinii la vale. A doua mişcare  e mult mai palpitantă: ridicarea mâinii presupune un efort deosebit…Leneşul se apucă de multe, dacă trece de faza vorbăriei, dar lasă lucrurile neterminate. Ca români, avem un talent deosebit la aşa ceva. Când dăm de greu, tragem rapid concluzia că „aşa nu mai merge! Singura şansă este să o luăm de la capăt!”
  3. Leneşul este omul scuzelor! Proverbe 26:13: „Leneşul zice „Afară este un leu, pe uliţe este un leu!”” Întotdeauna îţi va explica de ce nu este bine să te apuci de treabă. Îţi va arăta riscurile: sunt mult prea mari, iar el nu poate să se expună la aşa ceva. Motivaţia declarată nu va fi niciodată lenea, ci înţelepciunea şi cumpătarea
  4. Leneşul este omul amânărilor! Proverbe 6:10: „Să mai dormi puţin, să mai aţipeşti puţin, să mai încrucişezi puţin mâinile ca să dormi!” El nu ia hotărârea de a fi leneş sau de a fi inactiv. Este vorba doar de mici amânări. (vezi repetarea cuvântului „puţin”.)

Leneşul vrea să doarmă doar puţin, dar…adoarme buştean. Ce ziceţi: semănăm cu el? Puţin? Iar acum, la treabă! Am lenevit destul studiind lenevii şi lenevia. E de-a dreptul periculos! (Ispititor cumva?)

Mai multe articole de Valentin Fat pe http://valentinfat.wordpress.com/