Diferența dintre ISLAM si CRESTINISM

Exista multe diferențe intre crestinism si islam, insa cea pe care o subliniez in aceste rânduri este cruciala, fundamentala.

Islamului ii este straina notiunea de relație personală dintre credincios si divinitate, pe cand crestinismul este in esenta o relație cu divinitatea, nu o religie.
Crestinismul e unica modalitate de a ajunge la Dumnezeu pentru ca e singura credinta care predica ajungerea lui Dumnezeu la om. Toate celelalte religii din lume sunt false in contrast cu crestinismul tocmai din acest motiv esential pe care il sarbatorim chiar de Crăciun: coborarea lui Dumnezeu spre om.

Crestinismul e intruparea lui Dumnezeu pe pamant. In crestinismul totul este despre cum ajunge Dumnezeu la om, datorită incapacitatii omului de a ajunge la Dumnezeu. In islam, totul e despre cum ajunge omul la Dumnezeu, cum poate urca omul spre Dummezeu.

Credinta crestina bazată exclusiv pe Biblie invata ca omul nu are capacitatea de a ajunge la Dumnezeu prin ceea ce poate face el, ci prin ceea ce face Dumnezeu. Islamul e o religie care promovează mantuirea prin fapte, prin ceea ce face omul pentru Dumnezeu.

Crestinismul e credinta unica centrata pe Dumnezeu, nu pe om. De fapt ceea ce perverteste si crestinismul este tendința infiltrarii invaraturii false, centrata pe om, ca mantuirea se obține prin fapte. Tocmai aici intervine diferența despre care vorbeam, dintre a fi in relație si a face.
Relația crestinului cu Dumnezeu nu e asigurata de ceea ce face el pentru Dumnezeu, ci de ceea ce a făcut Dumnezeu Fiul, Isus Cristos, pentru Dumnezeu si i s-a socotit omului…care crede.

Relația crestinului cu Dumnezeu nu e asigurata de botezul crestinului, de membralitate in biserica locală, de darnicia saptamanala, de bunatatea personală, de rugaciunile zilnice, de faptele omului.
Relația crestinului cu Dumnezeu e garantata de INTRUPAREA lui Dumnezeu in persoana lui Isus Cristos. Religiile false nu recunosc nici divinitate lui Cristos, nici mantuirea exclusiva prin Cristos, nu prin altceva ce aparține omului pacatos.

“A venit la ai Săi, și ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuți nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. (Ioan 1:11-13 VDCC)

Isus Cristos a fost singurul om fara păcat de la Adam. Cristos a fost singurul om perfect pentru ca a fost Dumnezeu ce a venit sa ne ofere ceea ce omul nu putea sa câștige pe cont propriu si nici cu câte o prescriptie divina revelata pe ici pe colo, cum este cazul in alte religii.

Crestinismul nu este imboldul omului de a mai face un pas spre divinitate, ci este incapacitatea omului de a se apropia de divinitate fara o relație cu Dumnezeu, pe care o începe Dumnezeu, nu omul.

Relația personală cu Dummezeu este esentiala in credinta crestina si este exact aspectul fundamental ce lipseste in celelalte religii, mai ales in mult mediatizatele si la moda religii orientale, religiile mistice rasaritene, care in esenta nu promit decat niste minciuni tocmai fiindca nu predica relația PERSONALĂ cu Dumnezeu.

Intruparea lui Isus Cristos a avut ca scop readucerea omului la acea relație personală cu Dumnezeu. Aceasta face diferența intre adevar si minciuna, acesta este ceea ce face din crestinism a fi in esenta o RELAȚIE, nu o RELIGIE.

de Ovidiu Petric