Din copilăria mea baptistă (3)

Sărbătorile

Erau momente fericite pentru că primeam întotdeauna liber de la şcoală. Urma, în regim de urgenţă, deportarea la bunici.

În ce priveşte Crăciunul, febra sărbătorii debuta foarte devreme la biserică. Perioada adventului era condimentată de discuţiile cu privire la pachetele de Crăciun, pentru copii. Prima problemă era că, în acele vremuri comuniste, de tristă amintire, nu se prea găsea…nimic. „Cine face rost de saloane? Şi cu cât?” Mi le amintesc şi acum: erau făcute integral din zahăr colorat: roz, galbene. Discuţiile legate de pachetele de Crăciun deveneau pasionate însă atunci când se hotăra numărul de pachete. „De ce aşa multe/ de ce aşa puţine?” sau „Sora X îşi aduce nepoţii doar de Crăciun.” sau „Să se dea doar la cei care vin la copii (i.e. grupa de copii).” Sau „Nu! Să se dea la cei care participă la program!” Problema devenea deznădăjduit de complicată atunci când se discuta despre fondurile necesare. „Să se ia de la biserică? De la părinţi?  Dacă dau părinţii atunci…” Discuţiile legate de pachetele de Crăciun erau într-adevăr multe şi piperate. Ele încă reprezintă o problemă capitală pentru bisericile evanghelice din RO! Domnul să ne ierte!

Partea frumoasă era programul copiilor. La noi în biserică i se spunea „montaj.” Prima cântare era „A venit iarna din depărtări.” Mai se cânta „Într-un sat nensemnat din Iudea”, „Afară ninge cu fulgi mari.” Poeziile le primeam pe foi, bătute la maşină, şi trebuiau învăţate pe de rost. Dacă îmi amintesc bine, aveam programul de Crăciun a doua zi seara. Fratele G. era acela care împărţea pachetele la finalul întâlnirii şi putea pune orice condiţie pentru primirea lor. După ce primeam pachetul, acasă, tata ne sfătuia „să nu începem dulciurile de acolo pentru că avem prăjituri destule acum.” Se respingea definitiv şi irevocabil!

Era frumos…Mai îmi vin în minte încă două cântări, pe care le cântam cu toată biserica: „Zace-n iesle-n umilire” şi „Veniţi prunci cu toţii.” Nu ştiu dacă mai sunt în cărţile noi. Era, de regulă, cel puţin un pastor invitat. Într-un an a venit fr. B.C. de la Arad. A fost o predică atât de bună încât a captivat toată adunarea. Eram copil atunci, dar una dintre ideile predicii mi-a rămas în minte şi…o folosesc şi acum.

La colindă venea tata cu noi. Unii ne ascultau cu plăcere, la alţii mergea TV-ul şi nici nu  s-ar fi gândit să-l oprească. Majoritatea ne serveau cu prăjiturii, dar în anii 90 au apărut portocalele. Marea bucurie era la una dintre case unde, în fiecare an, primeam gumă turbo.

La fiecare sărbătoare, erau servicii multe: I zi de Crăciun X 2; a doua zi de Crăciun X 2; Joia Mare X 1; Vinerea Mare X 2; A doua zi de Paşti X 2; Înălţarea X 2;  A doua zi de Rusalii X 2. Poate că erau prea multe, dar nu cred că direcţia în care merg multe biserici azi e una sănătoasă. Să nu ne obosim prea tare…Anul acesta am auzit, cu o oarecare dezamăgire, că mai multe biserici nu au avut nicio întâlnire a doua zi de Rusalii, deşi este o zi liberă. Nici pe duminică nu mai punem mare preţ. Zilele noastre se aseamănă tot mai mult una cu cealaltă. Totul devine uniform, o pastă cenuşie. Sărbătorile (chiar fiecare duminică în parte) au însă menirea de a ne aminti că Dumnezeu „ a invadat” lumea noastră! A venit printre noi şi a lucrat printre noi, iar în această prezenţă şi lucrare stă speranţa noastră. Atâta timp cât există sărbătoare, există speranţă. Sărbătoarea înseamnă speranţă. O speranţă ancorată în Ceva, mai bine-zis Cineva, dincolo de lumea noastră, dar Care totuşi a pătruns în ea.

Citiţi şi:

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com