Dragi părinți începe școala!

IMG_0768Încerc să evit pe cât posibil aglomerația de la standurile cu rechizite școlare din săptămânile premergătoare începerii școlii dar zilele acestea gândindu-mă la programul copiilor mei începând cu ziua de luni, 14 septembrie am început să mă îngrijorez. Nu cu privire la caiete și creioane, pe acestea le avem pregătite, ci datorită discuțiilor pe care le aud în jurul meu. Toată lumea vorbește despre moduri în care să fructifice timpul de după școală al copiilor cu programe after-school, lecții de pian, antrenamente sportive, ore de limbi străine și alte activități care să ne facă odraslele mai pregătite pentru viață iar pe noi mai bucuroși și mândri de modul în care i-am crescut.  Nimic rău în acest demers (slavă Domnului că locuim într-un oraș cu o bogată ofertă educațională!) dacă este făcut  având în vedere calitățile copilului în anumite domenii și în doze rezonabile.

Îngrijorarea mea este cu privire la un trend printre părinți care ar vrea sa-și vadă copiii făcând de toate, care nu vor să piardă nimic din ce-i văd pe alții făcând și care, pentru că nu au timp să petreacă cu cei mici, îi împovărează cu activități care nu le fac nicio plăcere, la ore la care ar trebui să se joace sau să se odihnească. Fiind dascăl, am avut ocazia sa văd copii care mergeau de trei ori pe săptămână la înot fără bucurie doar pentru că mamele doreau să-i făcând sport de performanță, elevi de clasa a IV-a care se chinuiau să învețe trei limbi străine în același timp, copii de șapte ani care după after-school mai aveau două activități programate înainte de a ajunge în cele din urmă acasă. Cred că le-ar face tare bine copiilor să se mai și joace într-un parc, să meargă cu bicicleta, să citească ceva de plăcere și să petreacă timp cu familia în loc de un program maraton de luni până vineri după care nu le ajunge sfârșitul de săptămână să se refacă!

O altă fațetă a îngrijorării mele stă în faptul că nu prea aud în jur planuri pentru viitorul spiritual al copiilor. Începe și școala duminicală pentru copii în septembrie, oare nu ar fi bine să ne gândim , să plănuim să ajungă copiii la timp (dacă în timpul săptămânii ne străduim ca ei să nu întârzie  după ora 8, de ce ne este atât de greu să venim la ora 10 duminica la biserică și ce mesaj transmitem prin delăsarea noastră?). Dacă întotdeauna avem pentru învățătoare sau dirigintă un buchet de flori la început de an școlar, oare învățătoarele de la grupele de copii n-ar merita măcar un zâmbet de încurajare și o rugăciune? Multe biserici au sâmbăta diverse activități pentru copii Clubul Awana, cor de copii, orchestră. Planificăm să fie și copiii noștri implicați în aceste activități, fiind astfel influențați pentru eternitate? Plănuim să petrecem timp cu ei, să ne rugăm, să le povestim minunile lui Dumnezeu din viețile sfinților și din ceea ce noi înșine am experimentat? Plănuim să citească o carte bună, să învețe câteva versete, să petreacă timp cu alți copii creștini, să-i vedem că li se deschide inima și mintea spre realitățile spirituale și că încep să-l iubească și să-l slujească pe Domnul?

Mă rog Domnului să binecuvinteze toți părinții credincioși cu discernământ și entuziasm pentru cele sfinte la acest început de an școlar! Fie ca alegerile pe care le facem pentru copiii noștri să fie cu folos etern în viața lor iar la premierea din cer să fim bucuroși că ne-am făcut partea ca și părinți!

Alina Birgean