Dumnezeu, medicul, medicamentul sau schema de tratament?

 “Cum ţi s-au deschis ochii?”a fost tema investigaţiei fariseilor pentru unul din orbii vindecaţi de Domnul Isus. Cum te-ai făcut sănătos? De fapt, cine sau ce te-a făcut sănătos? Scuipatul Mântuitorului? Ţărâna Ierusalimului? Tina? Apa Siloamului? Credinţa? Respectarea instrucţiunilor? Respectarea sabatului? Mântuitorul? (Ioan 9:10)

Împăratului Ezechia, după minunea vindecării şi prelungirii vieţii lui cu încă 15 ani i-am putea pune noi aceeaşi întrebare: “cum te-ai vindecat ? cine te-a făcut sănătos”? Profetul, turta de smochine, timpul de trei zile (“de fapt timpul le rezolvă pe toate”), numărul 3, şederea în pat, şederea în casă, drumul până la Templu, sau Templul? În cazul lui Naaman, cine l-a făcut sănătos? Profetul Elisei, Iordanul, locul scăldătorii, numărul 7? În cazul surdomutului (Mc 7:33) scuipatul Mântuitorului pus pe limba bolnavului, degetele puse în urechi, cuvântul “efata” (deschide-te)?

Cuvântul Domnului către Ezechia este foarte clar: “Te voi face sănătos” 2 Imp.20:5 Atunci, dacă Domnul dă sănătate, de ce mai este nevoie de turta de smochine, de profet, de templu, de Iordan, de Siloam, de scuipat, de timp (zile), de călătoria până la râu, la scăldătoare, de ucenici, de medici, de medicamente, de proceduri?

Mergând mult mai departe, de ce a fost nevoie de întruparea lui Dumnezeu Fiul pentru mântuire şi vindecare? Dacă Mielul a fost jertfit înainte de întemeierea lumii de ce a trebuit jertfit şi la împlinirea vremii în mod  fizic? De ce pe cruce? Cu siguranţă pentru noi care avem nevoie de limbajul faptelor! Să punem noi deş’tul, să deschidem ochii, să punem urechea, să simţim cu inima pentru a crede. Cu siguranţă scuipatul, ţărâna, tina, Iordanul, Siloamul, turta de smochine, crucea, etc. au rol şi nu au rol în vindecare, dar crează sigur posibilitatea ca în spatele acestor lucruri şi fapte Dumnezeu să se ascundă pentru a ne determina pe noi să Îl căutăm pe Adevăratul Autor bâjbâind. Aşa învăţăm şi să deosebim binele de rău.

Vindecarea organelor bolnave, dar mai ales menţinerea vieţii şi multiplicarea celulelor sănătoase se datorează 100% lui Dumnezeu. Medicamentele sau schemele/ procedurile de tratament seamănă doar cu lucrările fermierului de pregătire (arat, discuit, îngrăşat, erbicidat, etc.) a unui teren pentru a obţine o multiplicare de 2.500% la grâu sau 45.000% la porumb! Fără viaţa pe care o multiplica doar Dumnezeu în celula umană sau în bobul de grâu, toate tratamentele agricultorului sau medicului nu au absolut nici o valoare. Dumnezeu vrea să fie deopotrivă conlucrător atât cu pastorul cât şi cu agricultorul şi cu medicul.

Daţi medicului ce este al medicului dar şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.

Tibi Ciortuz