EPUIZAREA TE FACE VULNERABIL!!! Burnout-ul sau fenomenul epuizării profesionale…

Patricia RuncanNu ne plac oamenii epuizați, pentru că ei nu mai au ce să ne ofere….!

Dacă lăsăm masca jos, pentru câteva momente, putem observa că societatea noastră, din care facem și noi parte, este impresionată de oamenii puternici atâta timp cât ei sunt valabili, cât sunt într-o funcție, cât realizează acțiuni de impact, dar când aceștia încep să obosească datorită ritmului muncii de zi cu zi, a stresului ridicat și ascuns în fiecare acțiune, etc., ei ajung la riscul de a-și pierde locul de muncă, sănătatea, poate chiar și familia. Interesant este că oamenii epuizați ajung să-și piardă și aprecierea noastră, care în secolul nostru este prea adesea condiționată și confundată cu ceea ce face omul, nu de ceea ce este acel om!

Trist este că adeseori și noi creștinii intrăm în acest carusel înșelător al realizăriilor excesive, al slujirii epuizante, al dorinței de afirmare, al perfecționismului dus in extremis. Toate aceste demersuri pot fi extrem de periculoase, atât pentru noi cât și pentru profesia și familia noastră. Ca să înțelegem aceste riscuri, vom prezenta mai în detaliu ce este burnout-ul și ce efecte poate avea el în viața noastră.

Literatura de specialitate utilizeză termenul de burnout din 1974, când psihanalistul Herbert Freudenberger descrie acest fenomen ca fiind: “starea de epuizare fizică, emoțională și mentală care apare în urma stresului, a încărcării emoționale cronice și care este caracterizată de sentimentul lipsei de speranță, a incompetenței, pierderii scopurilor și idealurilor, precum și de prezența atitudinii negative referitoare la propria persoană, la ceilalți și la munca proprie”. (Freudenberger, 1974:159)

Fenomenul de burnout este rezultatul încărcărilor emoționale și fizice îndelungate sau repetate, la instalarea căruia persoana recunoaște, cu durere, că nu-și mai poate ajuta clienții deoarece nu mai are eficiență în munca sa. Când persoana este afectată de burnout conștientizează că are o problemă, dar ea este prea obosită pentru a-și mai gestiona problema și pentru a putea să o rezolve într-un mod eficient; dispar scopurile importante din viață, iar grijile de zi cu zi devin tot mai apăsătoare atât în viața privată cât și în cea profesională. Dacă persoana nu este ajutată în această fază de burnout, ea riscă să-și piardă locul de muncă pentru că în timp devine tot mai ineficientă. Persoanele epuizate, nu mai prezintă interes autentic pentru clienți și mai ales pentru angajatori. Fekete în 1991 afirma că burnout-ul poate apărea în orice profesie, dar că el este mai frecvent în profesiile de sprijin. (Fekete, 1991:17)

În multe cazuri, burnout-ul se instalează tocmai după perioade de muncă intensă și de stres continuu. Dacă în etapa dependenței de muncă persoana este încântată și pasionată de munca sa, în etapa de burnout aceiași persoană începe să se îndepărteze și să se înstrăineze de munca sa. Este etapa pierderilor de sens la nivel individual, familial si profesional. Burnout-ul este o reacție extremă la munca intensă asociată cu stresul cronic. Este punctul în care persoana devine incapabilă pentru a mai face față unei cantități și mai mari de stres și nu mai găsește interesant ceea ce face. Burnout-ul nu este un fenomen izolat, ci el apare la mulți profesioniști cu diferite tipuri de personalitate și el poate fi chiar și contagios deoarece se poate răspândi de la un profesionist la altul deoarece acest comportament negativ, uneori, se poate prelua.

Tematica DEPRESIEI o să o abordăm în numărul din ianuarie 2014 a Revistei Harul.

Dacă în trecut, străbunicii și bunicii noștri munceau pentru a trăi, în prezent, mulți dintre noi trăim pentru a munci, uitând prea adesea de odihnă, de cei din jurul nostru care au nevoie să-și petreacă un timp de calitate cu noi. Deseori, nu mai avem timp nici să ne bucurăm de rezultatele muncii noastre pentru că suntem prea obosiți pentru a mai zâmbi și pentru a ne “pierde vremea și banii” cu concediile și/sau cu cei din jurul nostru.

Dumnezeu nu vrea ca noi să ajungem la epuizare profesională, dar uneori noi singuri ne îndreptăm cu pași siguri înspre ea, fiind inconștienți de riscurile grave ale epuizării profesionale și de cât de vulnerabili putem deveni în acele perioade din viața noastră în care experimentăm epuizarea. Chiar dacă Dumnezeu nu vrea ca noi să ajungem la epuizare profesională, El îngăduie să trecem și pe acolo, cu scopul de a învăța alte lecții de viață pe care ori nu le-am știut și aveam nevoie de ele ori le-am uitat și este necesar să se repete în viața noastră. Însă, riscurile grave ale epuizării profesionale sunt extrem de dure, pentru că în perioadele de epuizare putem să ne pierdem:

 • Sensul în viață;
 • Locul de muncă;
 • Dragostea partenerului de viață;
 • Respectul copiilor noștri;
 • Relațiile profesionale și familiale;
 • Și multe altele.

Ești mai predispus la burnout DACĂ:

  1. Tot timpul trebuie să-ți dovedești ție sau altora câte ceva.
  2. Ești o persoană perfecționistă.
  3. Nu-ți pui timp suficient pentru odihnă.
  4. Adesea sari peste mesele principale ale zilei.
  5. Nu-ți faci timp pentru activitățile recreative, simple, în aer liber, ci te concentrezi doar pe muncă, indiferent de locație, conjunctură și de timp sau de persoana cu care stai de vorbă.

Mai predispus la burnout ești când: A FACE este mai important de cât A FI!

Persoanele care sunt atinse de burnout:

–          nu-și mai pot controla presiunea nervoasă;

–          încep să plângă rapid și des;

–          sunt prea obosite de a mai putea acționa;

–          sunt prea tentate de a renunța la tot;

–          se simt extenuate în toate momentele zilei și chiar ale nopții, deoarece devin atât de obosite încât nu mai pot dormi.

Este extrem de cumplit să fi obosit și să nu poți dormi nopți în șir! Ai grijă că epuizarea te poate duce acolo…!

Ce-i de făcut?!

 1. Identifică dacă ești predispus la burnout și încearcă să-l previi, imaginându-ți cum ar fi viața ta în viitor: fără un loc de muncă, fără o familie și fără un sens în viață?!
 2. Respectă cu strictețe ziua de odihnă pe care Dumnezeu ne-a poruncit-o. Nu realiza nicio activitate profesională în ea, ci doar odihnește-te!
 3. Nu uita să aplici frecvent, nu doar ocazional, o formulă simplă, DAR extrem de valoroasă pentru viața ta:

8 ore de MUNCĂ

8 ore de RECREAȚIE

8 ore de SOMN

Te asigur că SUCCESUL va fi GARANTAT!

Dr. Patricia RUNCAN

Departamentul de Asistență Socială

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA