Eşti necuprins şi sfânt

Eşti necuprins şi sfânt ca nimeni altul
Şi totuşi ne iubeşti din veşnicii,
În Tine n-am găsit nicicând schimbare;
Ai fost, vei fi şi eşti în veci de veci.

Şi zori, şi-amiaz’ de zi, şi-amurg şi noapte
Şi cerul înstelat Te laudă,
În susur de izvor, în cânt de păsări,
În toate simt şi văd iubirea Ta.

Eşti necuprins şi sfânt, plin de-ndurare,
Iertare să primesc la Tine vin,
Tărie n-am, sunt slab, Tu să-mi fii sprijin,
Viaţa mi-o poţi schimba în cer senin.

Refren
O, Doamne, mare eşti, mare e mila Ta
Ce-asupra noastră mereu o reverşi.
Iubirea Ta simţim pe-a noastră cale,
În Tine am găsit un adăpost.

Thomas Obediah Chisholm s-a născut într-o cabană construită din lemn în satul Franklin, statul Kentucky, în anul 1866.  A fost educat într-o mică şcoală de sat, şi la vârsta de 16 ani a început şi el să predea în acea scoală.  A devenit creştin la vârsta de 27 de ani şi fără o pregătire universitară sau teologică, a fost ordinat ca pastor in biserica metodistă la vârsta de 36 de ani.  A slujit ca pastor pentru o perioadă de un an dar a fost aşa de bolnav că i-a devenit imposibil să continue.  S-a mutat în oraşul Vineland, statul New Jersey, unde şi-a deschis un birou de asigurări.

A fost mereu interesat în poezie, şi dealungul vieţii Chisholm a scris sute de poezii. Textul din Plangerile lui Ieremia, capitolul 3 “Iată ce mai gândesc în inima mea şi iată ce mă face să mai trag nădejde: bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă. Şi credincioşia Ta este atât de mare!” l-a inspirat să scrie acest imn.

Chisholm chiar a experimentat credincioşia lui Dumnezeu în viaţa personală. A fost bolnav toată viaţa adultă şi niciodată nu a caştigat mulţi bani, dar, spunea el:  “Dumnezeu mi-a dat multe imagini minunate de felul în care îmi poartă de grijă şi sunt plin de mulţumire.”

Chisholm a trimis cuvintele imnului “Eşti necuprins şi sfânt” prietenului său William Runyan, şi Runyan a compus melodia pentru acest imn.  Runyan era prieten bun cu Dr. Will Houghton, preşedintele institutului Moody Bible din Chicago, şi acest imn a devenit în curând şi imnul favorit a lui Houghton. Dr. Houghton l-a invitat pe George Beverly Shea, un cântăreţ anonim pe atunci, să cante mai multe imnuri la staţia de radio a institutului. Shea a inclus şi imnul favorit al Dr. Houghton în repertoriul său.

Billy Graham pe vremea aceea era student la Wheaton College şi urmărind programul de la radio a auzit aceast imn cântat de George Beverly Shea şi l-a invitat pe Shea să ia parte şi la cruciadele de evanghelizare pe care le organiza. Prin munca lor împreună, acest imn a devenit cunoscut în întreaga lume.

Deşi a suferit de boală toată viaţa, Chisholm a trăit până la adânci bătrâneţi. A murit la vârsta de 94 de ani în oraşul Ocean Grove, statul New Jersey, în anul 1960.

Daniel Pincu