samy-tutac2

EU, creștinul, cu cine votez?

Sfânta Scriptură se pronunță cu privire la „cei înălțați în dregătorii” și folosește cuvinte dure la adresa liderilor politici care au promis că vor fi alături de popor, dar în schimb s-au preocupat mai mult de propriul câștig și au uitat de responsabilitățile pe care le au. Dumnezeu nu va manifesta toleranță față de acei lideri care nu caută să împlinească binele poporului. Cuvântul lui Dumnezeu amintește câteva cerințe pe care trebuie să le întrunească cei implicați în slujirea în zona socio-politică, cerințe față de care creștinii în general, iar evanghelicii în special, sunt foarte sensibili. 

1. Dreptate: „Când cei drepti se înmulțesc, poprul se bucură, dar când conduce cel rău poporul suspină” (Proverbe 29:2). Majoritatea creștinilor nu-și vor da votul pentru oameni corupți și fără caracter. Vor vota, în schimb pentru cei drepți, cinstiți și vorbiți de bine.

2. Înțelepciune: „Eu ințelepciunea locuiesc împreună cu prudența…Prin mine domnesc împărații și cei ce conduc prin mine emit legi drepte…” (Proverbe 8:12-16). Creștinii nu vor vota oameni needucați, aroganți și fără o pregătire profesională peste medie. Vor susține, însă, pe cei care vor emite legi clare, drepte și în favoarea valorilor creștine.

3. Onestitate: „Cuvintele alese nu se potrivesc celui nebun, cu atât mai puțin buzele mincinoase pentru un nobil” (Proverbe 17:7). Cu siguranță, creștinii nu vor vota pentru oameni mincinoși și care nu își țin cuvântul. Creștinii îi apreciază pe cei care își recunosc greșelile, își cer iertare și dovedesc sinceritate.

4. Influență pozitivă: „Îndepărtează-l pe cel rău dinaintea regelui și tronul lui va fi întărit prin dreptate” (Proverbe 25:3-5). Pentru că, în înțelegerea biblică, cei care sunt „înălțați în dregătorii” sunt „slujitori ai lui Dumnezeu” pentru binele oamenilor, creștinii se vor uita atenți la parcursul fiecărui candidat, la influența lui în familie, în Biserică și în societate. 

5. Puritate personală: „Oricine are speranța aceasta (fiind copil al lui Dumnezeu) în El se curățește, așa cum și El este curat” (1Ioan 3:3). Societatea încearcă să disocieze viața publică de viața privată, dar creștinii nu acceptă această abordare schizofrenică. Pentru creștini, viața privată trăită în curăție morală și ascultare de Dumnezeu este testul că și în viața publică va fi la fel.

6. Protecția săracilor și a celor fără apărare: „Deschideți gura pentru cel mut, pentru drepturile tuturor celor nenorociți! Deschide-ti gura și judecă corect” (Proverbe 31:8-9). Deoarece Dumnezeu este întotdeauna de partea celui slab, sărac și fără apărare, creștinii vor susține acei candidați care s-au dovedit a fi sensibili în a-i proteja, susține și ajuta pe aceștia.

Samy Tuțac