Evaluare la sfârșit de an (2 Corinteni 13:5)

Ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul anului 2011. Putem realiza încă odată cât de repede trece viaţa pe acest pământ. Însă este şi timpul prielnic să ne oprim şi să facem din nou o evaluare a vieţii noastre.

Socrate se pare că a spus: „ O viaţă neexaminată nu merită trăită.” Prin această afirmaţie a vrut să arate cât de necesară este evaluarea vieţii.

De obicei asta facem la sfârşit de an, de aceea pentru că suspectez că spre sfârşitul acestui an nu voi avea timp să mai scriu pe aici, vă propun acum în prag de sărbători, dar şi aproape de sfârşit de an, un scurt mesaj de evaluare.

În una din cărţile sale A.W. Tozer propune 7 domenii în care un creştin trebuie să se evalueze, acestea sunt următoarele:

  1. Domeniul dorinţelor – ce îţi doreşti mai mult decât orice pe lumea aceasta?
  2. Domeniul gândirii – la ce te gândeşti cel mai mult?
  3. Domeniul finanţelor – Pe ce cheltuieşti cei mai mulţi bani?
  4. Domeniul timpului – Cum îţi petreci timpul liber? Şi, în ce investeşti cel mai mult timp?
  5. Domeniul companiei – Cu cine petreci cel mai mult timp, în ce companii?
  6. Domeniul admiraţiei – Pe cine şi ce admiri cel mai mult?
  7. Domeniul umorului – La ce fel de glume râzi?[1]

Pe lângă aceste domenii foarte bine vizate de Tozer, îndrăznesc să vă mai propun câteva domenii în care este nevoie să ne evaluăm la acest sfârşit de an. Pentru că vorbim din perspectivă creştină, o să încerc să vă propun domenii care vizează în mod direct viaţa creştină.

Domeniul cititului – Ce cărţi citeşti? Mai citeşti? Ai citit Biblia cel puţin odată anul acesta? Cum şi cât citeşti?

Domeniul rugăciunii – Cum te-ai putea descrie pe tine în ce priveşte rugăciunea? Cum şi cât te-ai rugat anul acesta? Mai crezi în puterea rugăciunii?

Domeniul dărniciei – Cât ai dăruit anul acesta? În criza aceasta mai crezi în închinarea prin dărnicie? Eşti bucuros când dăruieşti sau dăruieşti din obligaţie?

Domeniul slujirii – Cum ai slujit anul acesta Domnului? Te-ai implicat în slujire? Ai folosit harul investit de Dumnezeu în tine?

Domeniul sacrificiului – Între comod şi om de sacrificiu care descriere ţi se potriveşte mai bine? Te-a prins şi pe tine comoditatea vremii? Eşti predat ca jertfă lui Dumnezeu în întregime?

Domeniul iubirii – Mai crezi adevărul că în cele cereşti eşti atât cât iubeşti? Crezi cu adevărat ce scrie în 1Corinteni 13? Câtă iubire s-a văzut în tine anul acesta?

Domeniul mărturiei – Ce pot spune cei din jur despre viaţa ta? Se vede Domnul Isus în viaţa ta? Ce ar zice colegii de muncă, şcoală, vecinii în legătură cu mărturia ta?

Acestea cred că sunt câteva domenii în care ar trebui să ne evaluăm viaţa noastră. Sigur că toţi cei ce i-au viaţa în serios, vor găsi şi alte domenii în care să se evalueze pe ei înşişi şi să vadă la ce nivel sunt în umblarea lor cu Dumnezeu pe aceste pământ.

Oricât de descurajaţi aţi fi când vă evaluaţi să nu uitaţi, dacă Domnul va ţinut până aici înseamnă că se mai poate face ceva cu voi (noi). Să fim gata să îl lăsăm pe El să ne facă mai buni în toate domeniile!

Dacă ajungem în 2012, vă doresc progres spiritual tuturor şi să auzim de bine că de rău auzim destul! Doamne ajută!

Ilie Bledea, iliebledea.wordpress.com

 


[1] A.W. Tozer, Creştinul acela incredibil, Suceava. Ed. Perla Suferinţei, 2011, pp.102-103.