Femeia ideală: Proverbe: 31:10-31

Primul lucru pe care mă grăbesc să îl subliniez este că această femeie nu există. Un lucru atât de evident, dar adesea uitat. Nu există în carne şi oase, ci doar la nivelul ideilor. Tinerii care sunt în procesul de întemeiere al unei familii trebuie să ia bine seama la acest aspect. Îşi creează un portret al partenerului ideal, dar nu apucă niciodată să bifeze toate căsuţele. Când coboară de la nivelul ideilor frumoase printre oameni reali, îşi dau seama că nimeni nu corespunde în totalitate, iar aceasta duce la frustrări. Deşi femeia ideală nu există în realitate, textul din Proverbe ne oferă totuş un model care trebuie căutat. Nicio femeie nu va îndeplini pe deplin calităţile enumerate aici, dar unele seamănă destul de bine cu ea!

Al doilea aspect: o astfel de femeie e greu de găsit. Textul începe cu o întrebare: “Cine poate găsi?” Acest proces al căutării este adesea dificil şi nu lipsit de pericole. Pentru că miza acestei căutări este atât de mare, procesul căutării trebuie realizat cu multă grijă, cu multă atenţie, cu multă răbdare, cu multă rugăciune. Destul de diferit de ceea ce observăm că se întâmplă azi: copii, chiar de generală, se îndrăgostesc şi îşi expun dragostea cu multă emfază! Până la terminarea liceului, băiatul a schimbat deja câteva prietene…Prietenia legitimă dintre un băiat şi o fată are un singur final, căsătoria! De aceea căutarea partenerului este atât de serioasă şi nu poate fi făcută oricum. Căutarea de gen “albina harnică”, din floare în floare până când îţi place vreuna, este periculoasă: îţi va fi greu să te opreşti!!!!

Iată o sinteză a portretului ei:

  1. Nimic despre înfăţişarea fizică! Suntem avertizaţi doar să nu o folosim drept criteriu pentru că “dezmierdările sunt înşelătoare, iar frumuseţea este deşartă.” (v.30)
  2. Este harnică. Aceasta e calitatea pe care textul o subliniază cel mai mult.  Mereu ocupată. Mai mult prevăzătoare, ea strânge provizii pentru familia ei. Lucrează atât de mult încât are să dea şi celor lipsiţi. Ea îşi realizează pe deplin potenţialul cu care Dumnezeu a binecuvântat-o. Nu toate femeile sunt la fel de pricepute, de rezistente etc. DAR nu au voie să fie leneşe.
  3. Este profundă: “îşi deschide gura cu înţelepciune şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă.” Bărbatul ei nu are emoţii atunci când sunt în public! Nu doar că ea are înţelepciune, dar ştie să o exprime într-un mod plăcut. Lucrul acesta ne arată că e o femeie dispusă săînveţe, să studieze! Ca să poţi oferi o educaţie aleasă copiilor tăi, trebuie să o ai tu în primul rând.
  4. Caracteristica finală este şi cea mai importantă. Am subliniat-o şi în ce-l priveşte pe bărbatul model: Se teme de Domnul.” Atunci când cauţi trebuie să verifici dacă partenerul se joacă de-a religia sau se teme cu adevărat de Domnul.

În concluzie, o astfel de femeie creează o reputaţie de invidiat bărbatului ei, îl promovează: “”Bărbatul ei este bine văzut la porţi.” Soţia te zideşte sau te dărâmă! Te împinge înainte sau este o piedică.

Şi încă ceva: copiii şi soţul ei o apreciază şi îşi fac timp să îi şi spună acest lucru: “Bărbatul ei se scoală şi îi aduce laude zicând: “Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.”

Valentin Făt