Fii om…

Nu ştiu la ce s-o fi referit David când i-a spus lui Solomon: “fii om!”, dar se pare că David a înțeles că nu tot ce are două picioare, comunică articulat şi arată ca un om este automat OM. 
Acelaşi lucru îl înțelege şi Ezechiel când exprimă mâhnirea lui Dumnezeu: “caut un om…dar nu gasesc nici unul”! Depravarea, împietrirea şi nedreptatea se pare că făcuseră din oameni ne-oameni.
Revelația o aduce Pilat care, fără să-şi dea seama de implicațiile cuvintelor lui, îl prezinta pe Hristos şi spune: “Iată Omul!”. Nu cred că a fost conştient de ceea ce spune, dar expresia lui răsună peste veacuri şi transmite mesajul că Hristos este modelul pentru cei ce vor să fie din nou Oameni.

Prin El omul capătă din nou chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, prin El reflectă din nou caracterul lui Dumnezeu, prin El se ridică deasupra comportamentului tuturor ființelor din creație, prin El îşi recapătă statutul moral, social şi spiritual… orice altă cale de a ne restabili şi de a practica umanitatea este zadarnică. 
 
Florin Iosub