Fobia socială/ Sociofobia

Geneza 19:30, Ioan 17:15, Matei 10:16

Decizia lui Lot de a se stabili în Sodoma a avut consecințe nefaste, a fost o greșeală care l-a costat pe nepotul lui Avraam pierderea familiei.  Totuși, problema principală nu a fost locuirea lui într-o cetate rea și renunțarea la valorile adevărate pentru relevanță culturală. Se pare că nu numai Lot a intrat în Sodoma, ci și Sodoma a intrat adânc în sufletul lui Lot și al familiei lui. A cerut să i se permită să se refugieze în Țoar, o cetate mică, dar deodată “s-a temut să rămână în Țoar” (Geneza 19:30). I-a fost frică de faptul că Țoarul avea să îl invadeze pe el și pe cele două fete care îi mai rămăseseră. Greșit, sociofobia nu a rezolvat problema, fetele urmau deja “obiceiul tuturor neamurilor”, incestul fetelor lui aducând pe scena istoriei două popoare, moabiții și amoniții care aveau să fie dușmani constanți ai poporului ales.

Fobia socială nu este specifică bisericii, creștinii fiind trimiși de Domnul Isus în lume ca să fie sare și lumină. Deși pare că trimiterea ca niște oi în mijlocul lupilor este primejdioasă, ea este calea de câștigare a oamenilor pentru împărăție. Creștinii sunt iubitori de oameni, de aceea ei au abilități sociale foarte dezvoltate.

Rugăciune: Doamne, recunosc că Tu ne-ai așezat în societate ca să dăm gust și să fim lumină și mă rog să-mi dai putere de sus ca să rezist presiunii lumii și să împlinesc Marea Trimitere de a merge cu Vestea Bună în mediul social în care m-ai așezat. Vreau însă să mă ajuți să nu-mi compromit valorile, ci să le pot transmite și altora. Mulțumesc!