[FOTO] Retrospectivă Muzeul bibliei la Curtici

În perioada 19-24 noiembrie, a avut loc la Curtici un inedit și bogat muzeu al Bibliei, care s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea vizitatorilor care au fost plăcut surprinși de varietatea de traduceri, mărimi și numărul mare al exemplarelor expuse.

De ce un Muzeu al Bibliei? Și de ce la Curtici?

Ei bine, noi credem că Biblia este Cuvântul Lui Dumnezeu, singura autoritate în materie de religie și trăire demnă înaintea lui Dumnezeu. Ea este “cartea” care ne leagă indiferent  de denominațiune creștină. Nu există biblii diferite. Există o singură Biblie care a fost tradusă de diferiți autori în diferite limbi de-a lungul diferitelor vremuri. Așadar, Biblia este un element de identitate și unitate creștină.

Ideea organizării acestei expoziții temporare la Curtici a venit din dorința de a încuraja locuitorii orașului să citească și să prețuiască învățătura Sfintelor Scripturi. În urmă cu cinci ani mai organizasem un eveniment în Curtici numit “Săptămâna Bibliei” în cadrul căruia s-a citit toată biblia cu voce tare în aproximativ 70 de ore. S-a început luni dimineață și s-a încheiat sâmbătă pe la amiază. Citirea de atunci a fost transmisă în direct și a rămas în arhiva video a bisericii. Fiecare participant a citit cu voce tare câte jumătate de oră sau mai mult. Anul acesta,  gândindu-ne cum să încurajăm citirea Bibliei,  am văzut evenimentul organizat de pastorul Ionel Tuţac la Timișoara și astfel am lansat invitația de a veni și la Curtici cu acest proiect.

Cum a luat ființă această colecție impresionantă?

Colecția îi aparține, așa cum spuneam, pastorului Ionel Tuțac din Timișoara, care este președintele Comunităii Bisericilor Creștine Baptiste din Timiș și pastorul Bisericii Baptiste din Lugoj. Pasiunea mai veche a domnului pastor față de Biblie şi față de diversele traduceri și ediții ale bibliei a fost înflăcărată de către pastorul român Petru Popovici din Atlanta, care anul acesta a plecat la cele veșnice la vârsta de 101 ani. De-a lungul anilor, domnul Tuţac a strâns diverse ediții, a cumpărat și totodată, prin diverse relații personale cu alți colecționari, a intrat în posesia unor exemplare rare. Actualmente, dânsul deține în jur de 1.000 de expemplare.

Care au fost exponatele inedite?

Colecția expusă la Curtici a conținut peste 600 de exemplare în zeci de limbi. În limba română, a fost expusă Biblia Mitropolitului Andrei Șaguna, un Vechi Tesament în limba română cu caractere latine fiind primul în scriere latină și un evangheliar al lui Grigore Calimachi cu caractere chirilice care se pare că a supraviețuit în doar două copii, una aflându-se la biblioteca din Bălți. De asemenea, replici ale Bibliei de la București și a celei de la Blaj au putut fi văzute la Curtici.

În alte limbi au fost expuse replici după Biblia tipărită de Gutenberg, o pagină originală a bibliei tipărite de Anton Koberger la începutul anilor 1600, o pagină originală din prima ediție a faimoasei traduceri King James.

Printre exemplarele care s-au bucurat de multă admirație au fost bibliile în miniatură, admirate în special de copii (de exemplu “Biblia degețel” – de mărimea unui deget). Cea mai mică biblie din lume a stârnit curiozitatea tinerilor și a adulților, aceasta fiind o Biblie microfilm, lizibilă doar la microscop, a cărei surori gemene au ajuns și pe Lună.

O copie a cărților lui Moise – Tora ebraică a fost, de asemenea, apreciată de vizitatori având aspectul sulurilor vechi iudaice.

Bibliile arabe, chineze, indiene, africane, europene au stârnit curiozitatea privitorilor. De asemenea, exemplarele destinate nevăzătorilor dar și bibliile de mari dimensiuni (până la 12 kg) au plăcut vizitatorilor.

Cum a arătat o vizită la Muzeu?

Muzeul a fost organizat în trei încăperi unite de un hol mare la parterul clădirii anexe a bisericii. Vizita a fost organizată cu ghizi instruiți care au prezentat o istoriei a inspirației, a scrierii, dar și a păstrării și traducerii Bibliei. De asemenea, ghizii au prezentat diversele traduceri și curiozități legate de unele exemplare, un tur complet durând aproximativ 40-50 de minute. La finalul turului, fiecare vizitator a primit o broșură ce conţine curiozităţi despre Biblie.

Câți vizitatori au trecut pragul Muzeului?

De-a lungul celor șase zile de expoziție, au trecut pragul Muzeului de la copii de grădiniță din grupele mari, la clase de elevi și de liceeni, dar și persoane de diferite vârste și ocupații din Curtici, Arad, Timișoara, însumând aproximativ 1.000 de vizitatori. Numărul acesta ne onorează deorece reprezintă peste 10% din populația orașului Curtici.

Ce alte evenimente s-au desfășurat pe parcursul acestei expoziții?

Evenimentul a debutat cu un vernisaj, marți seară, la care au participat aproximativ 120-130 de persoane. Au onorat invitația și reprezentanţi ai conducerii Consiliului Judeţean şi ai primăriei orașului, președintele Iustin Cionca şi viceprimarul Dan Dobă. La acest moment festiv au luat cuvântul pastorul și traducătorul biblic Daniel Cojită din Arad, pastorul și proprietarul colecției Ionel Tuţac, președintele CJ Arad Iustin Cionca și pastorul Sorin Ignat. Programul a fost presărat cu cântece creștine instrumentale interpretate de quintetul de coarde, “Siblings Quintet” din Timișoara.

Vineri seară a avut loc o conferință cu tema “Veridicitatea Bibliei”, cu profesorul Emil Bartoș din Timișoara, care a explicat diversele motive pentru care putem avea deplină încredere că ceea ce numim astăzi Biblia sau Sfintele Scripturi sunt într-adevăr Cuvântul lui Dumnezeu în spirit și nu basme scrise sau modificate de oameni. Prima parte a fost organizată sub formă de discurs apoi a fost o secțiune de întrebări și răspunsuri.

Gânduri de final

Suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru Sfânta Scriptură și pentru harul și ajutorul de a trăi și de a realiza această lucrare.

Apoi, dorim să exprimăm deosebite mulțumiri pastorului Ionel Tuţac pentru că a dedicat aproape o săptămână proiectului din orașul nostru și pentru oportunitatea de avea această expoziție la Curtici.  Ne rugăm ca Dumnezeu să îi deschidă ușile necesare pentru a putea organiza un muzeu cu caracter permanent în România.

Mulțumim, de asemenea, tuturor voluntarilor care au ajutat în acest proiect.

În mod special vrem să le mulțumim tuturor celor care ne-au deschis ușa și ne-au vizitat în această perioadă!

Să citim și să împlinim Biblia!

Doamne Ajută!