Fraţilor, să dăm de pământ cu toate?

APTOPIX New Zealand EarthquakeNu trebuie să fii un expert în eclesiologie pentru a-ţi da seama că bisericile evanghelice din România au nevoie de aer proaspăt. Au nevoie de schimbări, în unele cazuri majore. Este nevoie de schimbări exterioare, vizibile, cum ar fi orarul întâlnirilor, structura lor, conţinutul. Cred că modelul clasic trebuie reformat. Spre exemplu, nu cred în eficienţa programelor lungi în care fanfara, poeziile şi predicile lacrimogene ocupă un loc de cinste. Poate a funcţionat cândva, dar acum nu mai merge. Mai mult, este nevoie de o schimbare a mentalităţilor. Trebuie să înţelegem, printre altele că Isus Hristos vrea să fie Domn peste întreaga viaţă, nu doar cea de duminică. Trebuie să renunţăm la a categorisi păcatele în grave (pe care le face lumea) şi respectabile (pe care le poate face şi un membru de comitet). Predicatorii trebuie să fie mai ancoraţi în realităţile lumii de azi şi mai relevanţi. Lista cu schimbările care trebuiesc făcute nu e scurtă. Avem de lucru!

DAR!!!Chiar trebuie să dăm de pământ cu toate, fără niciun discernământ? Observ tot mai mult tendinţa de a anatemiza, blestema şi batjocori tot ceea ce ţine de credinţa şi practica actuală din bisericile noastre. Iată la ce mă refer. Ai două servicii duminica? Taie cel puţin unul. Până acum te întâlneai în clădirea bisericii? Hai să ne vedem la barul din localitate! (aşa ne propunea un tânăr anul acesta, la o conferinţă.) Până acum predica ocupa un loc central? Mai bine pune un film. Cărţile de cântări, pe foc cu ele. Ascultă ce le place oamenilor pe la bar şi adoptă acelaşi stil muzical. Ce, nu vrei să îi atragi pe oameni? Vrei să rămâi irelevant? Ne îmbrăcam mai deosebit duminica pentru a marca faptul că pentru noi e o zi de sărbătoare? Caută blugii cei mai rupţi şi vino cu ei! Ce, Isus avea cămaşă şi pantaloni de stofă? Nu ştii de predica lui împotriva cravatelor?

Găsesc însă că mult mai gravă este demolarea doctrinară. Ce mai contează confesiunea? Vrei să faci pe superiorul? Voi mai numi doar câteva schimbări propuse: subminarea autorităţii Bibliei, anularea dintr-o răsuflare a justificării prin credinţă, redefinirea radicală a rolului bărbatului şi al femeii în familie şi în lucrarea bisericii.

Sunt cel dintâi care doreşte schimbare, dar nu demolare. Să luăm chiar aşa moştenirea noastră şi să o aruncăm cu plasă cu tot la coşul de gunoi, fără să clipim? Fraţilor opriţi-vă şi judecaţi înainte de a da cu barosul. Cugetaţi la consecinţe înainte de a ridica toporul şi de a rade toată pădurea. Dacă nu vă opriţi, nici cea mai numeroasă armată, cu mătură şi făraş în mână, nu va reuşi să strângă atâta amar de moloz!

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com.

Sursa poza: http://en.wikipedia.org/wiki/Sydenham_Heritage_Church