FRICA DE DOMNUL (V) de Tibi Ciortuz

(Continuare din numărul trecut)

Pot coexista frica de Dumnezeu cu dragostea de El în aceeaşi persoană? 

Aşa cum am observat deja, scopul celor 10 porunci a fost de a genera respect profund (identic cu frica) de Dumnezeu. Pe de altă parte, cele două sentimente (frica şi dragostea de Dumnezeu) îşi au cauza în Sfinţenia extremă a lui Dumnezeu. Datorită sfinţeniei extreme a lui Dumnezeu (Cel care nu poate să privească nelegiuirea, Hab 1:13) toate fiinţele, inclusiv oamenii trebuie să se teamă de Dumnezeu. Pe de altă parte Sfinţenia extremă a lui Dumnezeu înseamnă şi o dragoste suavă şi blândă şi copleşitoare şi bine făcătoare pentru noi oamenii.

Pentru că Dumnezeu este extrem de Sfânt, El ne iubeşte extrem de dulce şi practic. Datorită acestor lucruri noi trebuie să ne temem de Dumnezeu şi totodată să- L iubim. Când Îl cunoaştem corect pe Dumnezeu ne temem şi pentru dragostea Lui şi nu numai pentru dreptatea Lui.

Poţi să te temi de Dumnezeu şi să nu faci ce spune El? Categoric da! Cu consecinţele de rigoare, însă… Iona deşi se temea de Dumnezeu nu a vrut să asculte. (1:9) Iosua cere în 24:15 “temeţi-vă de Domnul şi slujiţi-I”. Robul care a primit un talant s-a temut, dar a refuzat să lucreze.

Concluzie

1.  Frica matură de Dumnezeu nu este doar o teamă de a nu primi pedeapsa, ci mai ales de a nu răni sau pierde dragostea lui Dumnezeu pentru noi.

2.  Frica de Dumnezeu trebuie să însoţească toate acţiunile noastre atunci când înţelegem Sfinţenia lui Dumnezeu. Şi nu numai…

3.  Frica de Domnul se poate învăţa în şcoala vieţii si este semn al sănătăţii mintale (Ps. 111:10) şi al maturităţii spirituale.

4.  Mai mult ca oricând a devenit evidentă necesitatea întoarcerii credincioşilor la respectul şi teama sfântă de Dumnezeu.

5.  Mai mult ca oricând trebuie să înălţăm ca Domn şi Dumnezeu pe Dumnezeul pe care generaţia noastra L-a desacralizat.

 Tibi Ciortuz