Împlinirea nevoilor psihologice ale tinerilor (3) Nevoia de apreciere şi iubire

samy-tutac2Atunci când tinerii vin la Cristos, este foarte posibil să vină prin cineva din biserică, o persoană cu care au o relație sau pe care o cunosc. Această relație trebuie dezvoltată și trebuie să îi cuprindă pe toți cei care fac parte din familia lui Dumnezeu. Este imperativ necesar ca bisericile să învețe să-i integreze pe tinerii nou-veniți, pe cei care trec prin greutați sau pe cei de pe margine, care au tendințe de izolare. Este foarte ușor să cădem în capcana unui mod de viață consumerist, în care totul trebuie să fie mai mare și mai bun decât a fost ultima dată și să uităm că în lucrarea cu tinerii, mai mult decât în oricare alta, avem de a face cu persoane care tânjesc după apreciere și iubire.

Este cunoscut faptul că un procent îngrijorător de mare dintre tineri au o percepţie scăzută a stimei de sine sau autoaprecierii, ceea ce rezultă în mare măsură din faptul de a nu fi iubit sau apreciat. Stima de sine scăzută  aduce cu sine o serie de probleme sociale, incluzând abuzul de alcool şi droguri, abuzarea copiilor şi a partenerului de viaţă, nelegiuirea, crima şi  multe altele.

Thomas Stanton a evidenţiat faptul că:“dragostea şi afecţiunea trebuie oferite  necondiţionat. Tânărul, ca şi orice altă fiinţa umană, trebuie să se simtă iubit pentru ceea ce este el, nu pentru ceea ce poate face sau nu.”[1] Aceasta este dragostea pe care Dumnezeu o are pentru omenire şi îi face capabili şi pe cei ce sunt ai Lui să împărtăşească acelaşi fel de dragoste. Tinerii trebuie să înţeleagă că adulţii îi apreciază indiferent de cine sunt ei, de cum se îmbracă sau cum vorbesc. Dragostea necondiţionată este necesară pentru o dezvoltare sănătoasă. Destul de interesantă descoperirea Gallup, potrivit căreia:

Cu cât oamenii se simt mai aproape de Dumnezeu, cu atît se simt mai bine faţă de ei înşişi, cu atît sunt mai altruişti, cu atît sunt mai sănătoşi şi cu atît au o înfăţişare mai fericită. Experimentarea apropierii faţă de Dumnezeu este de asemenea un factor cheie pentru abilitatea oamenilor de  a se ierta pe ei înşişi şi  pe alţii.[2]

Studiul acesta evidențiază un aspect care trebuie amintit în fiecare generație și anume că bisericile locale au sarcina să devină interesate de tineri, deoarece ei au nevoie de bunătate, răbdare şi tandreţe. Nevoia tinerilor de a fi apreciaţi şi iubiţi este reală, sănătoasă şi biblică. Este o nevoie creată de Dumnezeu. În excelenta lucrare Ca lutul în mâinile olarului, Jim Burns afirmă simplu și clar puterea dragostei în schimbarea vieților tinerilor:

Tinerii trebuie să știe că sunt iubiți și fiecare se află în centrul atenției. Eficiența în comunicarea dragostei se vede în schimbarea vieților pentru Cristos. O atmosferă plină de dragoste va fi cea mai puternica motivație pentru schimbare în viața unei persoane. Din nefericire, mulți oameni încearcă să schimbe comportamentul adolescenților prin scoaterea în evidență a vinovăției lor. În timp ce vinovăția are un efect de scurtă durată, dragostea și acceptarea sunt cele care prelungesc efectul în ceea ce privește scimbarea adolescenților.[3]

 Nevoia de a se simţi iubit şi apreciat nu este doar o nevoie, este un ingredient cheie pentru o dezvoltare normală în viaţa tînărului. Bisericile pot oferi  un climat de dragoste şi înţelegere prin aprecierea şi acceptarea  tinerilor, nu aşa cum ar trebui ei să fie, ci aşa cum sunt. Este oare posibil ca lucrarea de tineret să se fi concentrat pe programe şi creştere numerică şi nu pe recunoaşterea şi iubirea  tinerilor?

Bisericile care doresc să-și dezvolte o lucrare cu tinerii, biblică și eficientă, ar trebui să aibă la bază înțelegerea lucrării de pe pământ a Domnului Isus. El s-a identificat cu aceia printre care a trăit și mai ales i-a iubit și i-a acceptat așa cum erau. Acesta ar trebui să fie modelul celor care doresc să lucreze cu tinerii. Tinerii trebuie iubiți pentru ceea ce sunt cu scopul de a fi conduși spre ceea ce trebuie să fie. Biblia spune că acesta este modul în care Dumnezeu iubește oamenii.

[1] Thomas F. STANTON, Dynamics 01 Adolescent Adjustment, MacMillan Company, New York, 1963, p.86

[2]  GALLUP, p.13

[3] Jim BURNS, Ca lutul în mâinile olarului, Noua Speranță, Timișoara, 1996, p.46

Pastor Samy Tuțac

Citeste si: