In TURCIA, Twitter si Facebook te arunca la inchisoare…datorita credintei

Ovidiu-PatrikRecent un pianist din Turcia a fost trimis in judecata pentru acuzatii de blasfemie, relateaza renumitul cotidian New York Times.

Luna trecuta un tribunal din Turcia a pronuntat sentinta de condamnare la zece luni de inchisoare cu suspendare impotriva lui Fazil Say, pianistul si compozitorul turc de talie internationala, acuzat ca a insultat islamul si a ofensat musulmanii prin postarile sale de pe Twitter.

Socant este ca vorbim de Turcia, nu de Arabia Saudita sau de Yemen. Apropiatii nostri vecini sunt cu un picior aproape in Europa. De la o astfel de tara pretentiile sunt altele decat cele demonstrate in cazul amintit.

In ultimii ani tot mai multi intelectuali, scriitori si artisti au ajuns sa fie pusi sub acuzare datorita afirmatiilor făcute la adresa islamului, fapt tratat cu o vadita intoleranta de guvernul pro-islamic de la Ankara.

Retelele de socializare Twitter si Facebook se pare ca nu au figurat pana acum pe listele procurorilor ce au anchetat cazurile anterioare de blasfemie fata de islam, desi, vecinii nostri, turcii sunt membrii activi ai acestor retele.

Blasfemia este inclusa in codul penal din tarile musulmane. Insa poate sta blasfemia pe buna dreptate la baza unor decizii judecatoresti ce pot priva omul de libertate sau pot duce chiar la condamnarea la moarte a acestuia?

Problema e ca aceasta categorie de “fapta penala” nu intra sub jurisdictia autoritatilor judiciare, e mai degraba o chestiune de ordin spiritual si ar trebui exclusa cat mai rapid din legea civila a oricarei tari.

Libertatea religioasa si libertatea de exprimare merg mana in mana, iar legile impotriva blasfemiei precum cea mentionata mai sus, pot fi folosite intr-un mod radical si ilogic impotriva libertatilor pe care le avem.

In raport cu cetateanul, statul ar trebui sa-si asume rolul de protector suprem al libertatii religioase si de exprimare a acestuia, nu sa se protejeze pe sine de blasfemie.

Odata ce statul defineste si incrimineaza blasfemia, fie ea si pe Twitter, libertatea religioasa e inexistenta…nu e de mirare ce se intampla in aceste moment in Turcia.

de Ovidiu Petric