ÎNTOARCEREA FIILOR RISIPITORI-Săptămâna a șasea (Opt săptămâni de rugăciune pentru copiii risipitori ai Bisericii)

Duminică 13 Martie 2016-Sindromul fratelui mai mare (Luca 15:25-30)

screenshot_590-150x150Fiul cel mai mare era la ogor. Când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit muzică şi jocuri. A chemat pe unul din robi şi a început să-l întrebe ce este. Robul acela i-a răspuns: “Fratele tău a venit înapoi, şi tatăl tău a tăiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a găsit iarăşi sănătos şi bine.” El s-a întărâtat de mânie şi nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieşit afară şi l-a rugat să intre. Dar el, drept răspuns, a zis tatălui său: “Iată, eu îţi slujesc ca un rob de atâţia ani, şi niciodată nu ţi-am călcat porunca; şi mie niciodată nu mi-ai dat măcar un ied să mă înveselesc cu prietenii mei; iar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu femeile desfrânate, i-ai tăiat viţelul cel îngrăşat.”

Reacția fratelui mai mare este dură, plină de critică, dispreț și judecată. El nu își dă seama ce departe este de adevărata dragoste, compasiune și acceptare. El este atât de preocupat de conducerea proprietății, încât este orb:

* față de inima tatălui și dovezile lui de dragoste

* față de revenirea fratelui său și a schimbării lui totale

* față de viața sa și de plinătatea binecuvântării tatălui.

Poate că și tu ai crescut în biserică, fiind totdeauna ascultător de părinți și de Dumnezeu. Nu ai fugit niciodată de acasă și nu ți-ai risipit banii pe diferite plăceri. Ai fost responsabil și ai ținut tradițiile toată viața, dar tot te-ai simțit la fel de pierdut ca și fiul mai mic.

Rugăciune

  1. Mulțumim:

* Că avem un Tată iubitor care ne primește oricând, chiar și atunci când „frații” mai mari nu ne primesc.

* Că El se bucură împreună cu cerul întreg atunci când un păcătos se întoarce acasă.

  1. Ne smerim:

* Ne pocăim de momentele în care avem aceeași atitudine ca fratele mai mare.

* Ne pocăim de momentele când, în eforturile noastre, am ajuns mai degrabă robi, încercând în mod constant să fim pe placul părinților, al lui Dumnezeu, sau al oamenilor, împlinind așteptările lor.

* Să mărturisim amărăciunea noastră, atitudinea greșită și nemulțumirea noastră, uitând că avem de o sută de ori mai mult decât am dat vreodată. Ne mărturisim invidia pe spontaneitatea și bucuria fratelui mai mic.

  1. Ne rugăm:

* Pentru cei pierduți din familiile și adunarea noastră, ca ei să se întoarcă acasă.

* Pentru cei care slujesc fără bucurie, asemenea unor robi în casă.

* Pentru cei care au un duh de critică și reproș față de viața celor care se întorc la Tatăl.