Iov eroul nostru?

vincent-van-gogh-final-paintings-1Notă explicativă: aceste articole despre Iov sunt inspirate dintr-o serie de mesaje susţinute la Biserica Betania în anul 2011. Acele mesaje au devenit o serie de articole, publicate pe blogul personal, în septembrie 2012. Din cauza aceasta, unele menţiuni legate de timp, nu mai au sens. Îmi cer scuze. Mă rog Domnului ca privind la această carte să învăţăm să ieşim din automatismele de genul bagi fisa, iese binecuvântarea. Eşti credincios ai o viaţă prosperă! Nu, e vai de pielea ta. Iov ne învaţă că uneori e vai de pielea ta tocmai din pricina faptului că eşti credincios. Pe lângă acest aspect, s-ar putea ca cineva să se afle în pielea lui Iov chiar acum…

În general, atunci când ne alegem eroii biblici, Iov nu se regăseşte printre ei. Aceasta, din cauză că întotdeauna ne identificăm cu eroii cărţilor pe care le cititm. De aceea, ne place să ne identificăm cu David, cu Moise, cu Ghedeon, cu oameni care, chiar dacă au trecut prin multe dificultăţi, au înfăptuit acte de eroism, văzute şi cunoscute de toată lumea. Cui îi place să viseze că este Iov, omul căruia îi mor toţi copiii într-o singură zi, zi în care îşi pierde şi toate bunurile materiale? Cui îi place să se imagineze stând pe grămada de gunoi, plin de bube cu puroi, scărpinându-se cu un ciob pe care îl găseşte acolo şi fiind înconjurat de o nevastă cicălitoare şi prieteni acuzatori? Nu cred că vreunul dintre noi îşi imaginează viitorul în felul acesta…Aşa cum spunea cineva, “pentru că nimeni nu vrea să fie Iov, Îi revine lui Dumnezeu sarcina dificilă de a repartiza rolul acesta.”

Există oameni de care destinul lui Iov stă parcă lipit. Aşa cum spunea fratele Petru Dugulescu, “pentru unii suferinţa este o gară unde trenul vieţii face pauze lungi…” Fiecare om însă, se va afla mai devreme sau mai târziu, mai mult sau mai puţin, în postura lui Iov. Eşti pregătit pentru a intra în pielea lui? Ce vei face, ce vei spune?

În urmă cu un an de zile am ţinut la biserica Betania o serie de predici din cartea Iov. Dumnezeu a rânduit lucrurile într-un asemenea fel, încât în perioada respectivă m-am aflat nu numai în cartea lui Iov, dar şi în pielea lui Iov! Am încheiat acea serie de predici destul de repede pentru că nu am vrut să îi dau niciun motiv lui Dumnezeu să mai ţină trenul vieţii mele în gara aceea! În perioada următoare, voi publica pe blog câte o sinteză a acelor mesaje. Poate că vor fi de folos cuiva, poate că îl vom iubi pe Iov ceva mai mult!

Valentin Făt