Iov la final sau ce spune Dumnezeu din mijlocul furtunii

HRSOA_AlbertBierstadt-Storm_in_the_MountainsIov aştepta un răspuns la dilema sa. Sfârşitul cărţii însă este surprinzător. Iov nu numai că nu primeşte un răsuns, dar, mai mult, primeşte o mulţime de întrebări noi. Dumnezeu i se arată, nu pentru a-i răspunde, nu pentru a argumenta sau pentru a fi tras la răspundere, aşa cum îşi închipuia Iov, ci pentru a pune mai multe întrebări. Iov îşi imagina altcumva discuţia cu Dumnezeu, însă atunci când ajunge cu adevărat în prezenţa Sa, toate întrebările şi comentariile dispar…Mulţi oameni îşi închipuie că se vor “lua la trântă cu Dumnezeu!” Întâlnirea cu Dumnezeu va fi surprinzătoare pentru ei! În esenţă, Dumnezeu îi pune lui Iov trei întrebri: Poţi să explici creaţia? Poţi să susţii creaţia? Poţi să stăpâneşti creaţia? Prin toate aceste întrebări, Dumnezeu îi arată lui Iov cine este el (Iov)! Îi arată ce puţine lucruri cunoaşte şi ce limitată este perspectiva sa. Dar îi mai arată şi Cine este El (Dumnezeu)! Îi arată că este un Dumnezeu care cunoaşte, care are toată puterea şi toată înţelepciunea şi că este un Dumnezeu suveran! Cu alte cuvinte, un Dumnezeu în care Iov poate să se încreadă, chiar şi atunci când nu înţelege de ce! Iov descoperă că sunt multe alte lucruri pe care nu le înţelege, dar că la cârma acestui univers se află un Dumnezeu care le înţelege. Putem spune că:

1. Iov nu primeşte un răspuns, dar primeşte o asigurare: Dumnezeu este pe tron, iar viaţa mea este în mâna lui!

2. Iov nu primeşte o explicaţie, dar primeşte o revelaţie! Nevoia noastră cea mai mare nu este să primim răspunsuri raţionale, ci este nevoia după Dumnezeu Însuşi. Este important să ne reaminitim că Dumnezeu este o fiinţă personală, la fel ca noi. O persoană ce trebuie cunoscută şi iubită.

3. Iov primeşte şi o misiune! Misiunea de a mijloci pentru prietenii săi! Dumnezeu subliniază că doar datorită mijlocirii lui Iov, vor fi acestia iertaţi şi scăpaţi. Lucrurile se inversează dramatic: avocaţii lui Dumnezeu sunt transformaţi în acuzaţi. Aşa se va întâmpla tuturor care Îl văd pe Dumnezeu ca pe un tiran ce trebuie mulţumit şi ce poate fi cumpărat prin eforturile noastre, prin faptele noastre bune. Tuturor care transformă credinţa într-o afacere: împlinesc porunci ca să primesc binecuvântarea!

Iov primeşte şi averea şi familia înapoi. Asta nu înseamnă că întotdeauna se va întâmpla aşa.

Iov nu ştie de ce a suferit. Ceea ce contează este că Numele lui Dumnezeu a fost glorificat prin suferinţa sa în faţa întregului Cer şi Satan a fost făcut de ruşine. În boală, în suferinţă, în belşug, în sărăcie, contează un singur lucru: “Binecuvântat fie Numele Domnului!”

Valentin Fat