Joni, miracol pe două roţi

joniŞi nu vorbim de maşini, motoare sau biciclete. Pe Joni Eareckson Tada am văzut-o prima dată la cinema, în filmul care îi poartă numele, iar apoi, la Sala Palatului în Bucureşti, când a venit să susţină o conferinţă.

Tatăl ei şi-a dorit tare mult un băiat, aşa că a numit-o pe fiica sa… „Joni”, lucru care nu prea i-a convenit, mai târziu, adolescentei.

Povestea vieţii ei a ajuns la un moment dat să fie legată de un că-rucior cu rotile, deoarece, pe când era tânără, a sărit în apa unul lac şi, din nefericire, şi-a fracturat coloana. De atunci a rămas paralizată de la bazin în jos.

Nu a fost simplu… şi gânduri sinucigaşe îşi făceau loc în mintea sa. “Ce se va întâmpla cu viaţa mea acum? Asta e viaţă?” O mulţime de întrebări nu îşi găseau răspuns. Până în ziua în care a devenit creştină iar de atunci viaţa ei s-a schimbat total.

Autobiografia sa am citit-o şi o recomand. Când afli şi vezi cum desenează cu… gura, nu prea mai spui nimic. Dacă n-am ştii că merge la biserică, am spune că operele sale sunt o invenţie.  Date din biografia sa le-am publicat in cartea „Istoria se scrie acum”.

În 1979 a fondat organizaţia „Joni şi prietenii” care este implicată în lucrarea caritabilă şi creştină pentru personele cu dizabilităţi, în Ameri-ca desfăşurând activităţi în 23 de oraşe. Au chiar şi cursuri acreditate pentru aceia care doresc să se specializeze în a lucra cu persoanele ce au rămas marcate fizic, pe viaţă sau temporar.

Până în prezent a fost invitată de patru ori în emisiunea de mare audienţă, „Larry King Live”, de la CNN.

Din cărţile publicate, 48 la număr, amintim aci de: „Un loc liniş-tit, într-o lume nebună”, „Raiul: Adevărata ta casa”, „Voi fi cu voi întotdeauna” – un citat de-al lui Isus Hristos, „Oameni obişnuiţi – o credinţă extraordinară” şi  „Dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu”.

Este incredibil cum o astfel de persoană reuşeşte să fie o îmbăr-bătare pentru alţii. Aici este miracolul făcut de Bunul Dumnezeu.

De-a lungul anilor a primit mai multe distincţii, medalii şi grade universitare chiar, pentru implicare, viziune, munca şi curajul de a merge înainte.

„Joni şi prietenii” este şi un program de radio, zilnic, de 5 minute, distribuit în peste 1000 de staţii. Nu s-a ferit de televiziune şi realizează un serial cu episoade apreciate, a căror subiecte sunt legate de lumea acelora dintre noi care merg… mai anevoios.

Compozitorul ceh Ivan Kurz a scris opera „Programul Divin de seară” având ca poveste de bază istoria vieţii lui Joni.

Viaţa acesteia a încurajat milioane de oameni din întreaga lume. Pe lângă toate cele prezentate, e bine de ştiut că a făcut parte din Departa-mentul de Stat SUA, Comitetul Consultativ pentru Persoane cu Dizabili-tăţi.

Dacă veţi auzi de câteva albume muzicale semnate de Joni, să nu vă mire, …este aceeaşi persoană. Este oare posibil?

„Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit”, citim în Psalmul 55.22. Acest apreciat “personaj” a luat sfatul psalmistului pe cuvânt. Este o minune dumnezeiască să vezi cum Joni nu s-a clătinat niciodată şi ajută şi pe alţii să iasă din “valea umbrei morţii”.

Să ne aducem aminte de câte ori nu ne-am încredinţat soarta în mâna Domnului şi am văzut minile Sale? Dar oare nu toată viaţa este în Voia Sa?

Desigur că ne-am putea întreba dacă un creştin nu se clatină? Ba da, dar din firea pământească, din lumescul care trebuie curăţat din noi.

Istoria adevărată, care să rămână, o putem scrie în orice loc de pe acest Pământ.

Indiferent cine suntem în prezent, putem deveni prin perseverenţă, educaţie şi credinţă în Cel de Sus, oameni care să fie adevărate „miracole”.

Iată, chiar şi pe două roţi, se poate. De aceea am considerat că este necesară ca schiţa sa biografică să facă parte din cuprinsul cărţii „Istoria se scrie acum”.

Cătălin Dupu