Jos kitsch-urile biblico-religioso-pocăieşti!

domnul-isus-f23150012ac5e2_dbec307a29ff0eKitsch-urile mă oripilează. Mai ales cele cu tematică biblico-religioaso-pocăiască. Ca şi cum nu era suficient să le vedem în varianta king size, prin baptistiere, trebuie să le vedem acum şi pe FB, toată ziua. Ba, m-am mai trezit şi tag-uit! (Oricum, nu sunt la fel de „norocos” ca unii colegi care sunt purtaţi pe-acolo zilnic.) Isus pe pajişte, cu miei şi oi. Pe mare, pe malul mării. Cu picioarele pe pământ, cu pământul în mână sau cu pământul sub picioare. În cer, între cer şi pământ, pe nori, cu îngeri sau fără. Şi vai, era să uit de Isus la uşă.

Oare în ce fel au citit Noul Testament creatorii şi promotorii unor astfel de imagini? Priveam nu demult la una şi mă gândeam că e reclamă la spa. (de fapt era botezul de la Iordan.)

Propun să renunţăm la ele, definitiv şi irevocabil! Ştiu că nu se poate brusc. Unii sunt atât de legaţi de aceste imagini, că universul lor spiritual s-ar prăbuşi cu zgomot. De aceea, să începem cu paşi mici.

  1. Culori mai puţin intense, mai ales verdele fosforescent şi movul. În timp renunţăm cu totul la ele.
  2. Mai puţin fard pentru faţă şi mai puţin make-up în general. Nu se cade cu aşa ceva la pocăiţi.
  3. Retuşarea frezei. Părul e prea lung, iar eu unul mă poticnesc. Dacă se şuviţează, să fie şuviţele mai discrete.
  4. Să se renunţe la lalele şi să rămână doar trandafirii, ca flori de decor. În timp se va trece şi la reducerea numărului de trandafiri.

Iată aici câteva exemple pentru „delectare.” Le-am pus în ordine kitrschozităţii. Prima imagine o consider kitsch-ul săptămânii!

Am glumit eu în articol, da treaba e serioasă. Îmi vine să spun şi eu ca apostolul: „Din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu printre neamuri!!”

(Fenomenul e complex. Data viitoare vom încerca o clasificare a imaginilor. Există kitsch-uri cu imaginea Mântuitorului, altele cu maxime despre Biblie, altele…of, of!)

Mai multe articole de Valentin Făt: http://valentinfat.wordpress.com/

Surse fotografii:
1. http://www.trilulilu.ro/imagini-diverse/domnul-isus
2.http://s961.photobucket.com/user/danylaurab/media/ChristianJesusandHolyBible.gif.html
3. http://imaginipentrusuflet.blogspot.ro/2013/05/spre-tine-doamne.html

din inima, pt.Isus domnul-isus-f23150012ac5e2_dbec307a29ff0e ChristianJesusandHolyBible