Judecata stă să înceapă de la Casa lui Dumnezeu

1 Petru 4:15-19

Introducere:

Ilie Bledea 1Suntem încă indignați de ceea ce s-a întâmplat în America și de ceea ce se întâmplă în lume. Ne scandalizează păcatul expus și legiferat. Este normal să fie așa, însă cred că la fel de normal ar fi ca bisericile și creștinii să se uite în propria ogradă. Ce avem noi în viața noastră, în sufletul nostru? Ce avem noi în biserici? Ar trebui să ne scandalizăm de apatia proprie, de iresponsabilitatea noasră, de minciuna în care trăim de multe ori, de fățărnicia care ne caracterizează prea frecvent, de imoralitatea care este atât de răspândită și între creștini, de tolerarea și acceptarea păcatelor ”onorabile” (lipsa evalaviei, îngrijorarea, frustrarea, mânia, nemulțumirea, iritabilitatea, lăcomia, bârfa, jignirea, ridiculizarea, etc. Pentru mai multe detalii vezi cartea lui Jerry Bridges, Păcate onorabile). Este o vreme în care biserica ar trebui să se trezească pentru că, așa cum este și titulul mesajului: Judecata stă să înceapă de la Casa lui Dumnezeu. Textul acesta este o avertizare a judecății lui Dumnezeu, pentru Biserica lui Hristos. Cum? Judecata lui Dumnezeu amenință biserica lui Hristos? Va fi judecată de Dumnezeu biserica lui Hristos? Da, dar judecata aceasta nu va fi una distructivă, ci una purificatoare, una evaluatoare și răsplătitoare. Din textul biblic 1 Petru 4:15-19, vreau să urmărim un prim aspect esențial, despre judecata bisericii:

  1. Perspectiva iminentă a judecății pentru Biserică, v17.

Sunt două expresii în textul nostru, care arată o perspectivă iminentă a judecății,  v17.

a. Suntem în clipa (timpul) ….v17.

Expresia din greacă tradusă cu clipa în română este kairos, care înseamnă un timp rânduit, stabilit, programat pentru ceva anume, specific. Sunt două cuvinte grecești care vorbesc despre timp: chronos, care vorbește despre timpul care se scurge,  și kairos, cuvântul care-l avem aici, cuvânt ce vorbește despre un timp anume stabilit pentru ceva, un timp programat, plănuit de Dumnezeu pentru ceva anume.

Ce spune Petru? Suntem în timpul rânduit de Dumnezeu, când El poate judeca, evalua, răpi oricând biserica Lui. De la începutul bisericii, răpirea bisericii și judecata ei (pentru că, imediat după răpire va urma judecata de evaluare a bisericii), au fost iminente. De aceea, primii creștinii au așteptat venirea Domnului în timpul vieții lor, de aceea Petru spune atât de timpuriu că, suntem în timpul rânduit în care judecata poate începe oricând.

b. Judecata stă să înceapă, v17.

Judecata lui Dumnezeu pentru biserica lui Hristos este rânduită, este pregătită, este pe cale să înceapă. Judecata poate începe oricând, prin răpirea bisericii, sau prin plecarea ta. Când pleci de aici vei sta în fața Domnului, când te cheamă Domnul în veșnicie, nu vei trece direct la locul de așteptare a fazei finale a Împărăției, ci vei sta în fața lui Dumnezeu, în fața lui Hristos, vei fi judecat, evaluat.

Prin urmare, din punct de vedere biblic avem o perspectivă iminentă a judecății pentru biserică. Trebuie să ne așteptăm oricând să fim trași la răspundere de Dumnezeu. Aceasta ar trebui să ne trezească!

Pastor Ilie Bledea