Lansarea Bisericii Baptiste Internationale din Timisoara

Una dintre convingerile care m-au sprijinit mult in anii de slujire a fost aceea ca Domnul Isus Isi iubeste si inca Isi zideste Biserica Sa (Efeseni 5: 25, Matei 16: 18).

In 2007 eram implicat in evanghelizare pe strada intr-un cartier din Timisoara alaturi de o echipa de americani si de traducatori din Bisericile Stinca si Golgota. Atunci, pentru prima data, Domnul mi-a aratat ca noi nu folosim toate darurile pe care El ni le-a incredintat, si ca, mai mult sau mai putin, mai si “ingropam” din ele. Desi nici unul dintre noi nu se poate mindri cu o fluenta peste medie a limbii engleze, totusi, cunoasterea acestei limbi ne obliga sa folosim darul nu doar o saptamina pe an, sau doua, ci, de ce nu, in fiecare saptamina.

Astfel, de la gindul unei Biserici in care un serviciu divin sa fie complet in engleza si pina la viziunea plantarii unei Biserici Internationale in Timisoara, nu a fost decit un pas. Un pas pentru inima, dar 4 ani lungi de rugaciune si de cautare a voiei lui Dumnezeu, de framintari, de culmi si vai, de nadejdi si dezamagiri repetate.

Trebuie sa marturisesc ca primul om care si-a insusit viziunea aceasta si a devenit partenerul deplin in plantarea Bisericii Internationale a fost Gabriel Olariu din Lugoj. Crestin matur si om de afaceri, Gabi este implicat de mai bine de doua decenii in plantari de biserici si sprijinirea lucrarii pastorale in multiple localitati si zone din tara. Cu o mare dragoste de Domnul dar si cu intelepciune duhovniceasca, Gabi a inteles nevoia unei Biserici Internationale intr-un oras multinational si multicultural cum este Timisoara.

In Decembrie 2011, Domnul mi-a scos in cale familia Nelson, Randy si Tamara, misionari americani stabiliti definitiv la Lugoj. Ei s-au dedicat de asemenea cu trup si suflet plantarii acestei Biserici.

Astfel am pornit la pregatirea deschiderii Bisericii Internationale din Timisoara. Am numit aceasta Biserica IGC – International Grace Community.  Cu ajutorul Domnului, am fixat ca si obiectiv Sarbatoarea Pastelui, a Invierii Domnului Isus, ca moment al deschiderii acestei Biserici.

Serviciile divine vor fi Simbata seara, de la 6 – 7.30 pm, exclusiv in limba engleza. Ca locatie, Domnul ne-a calauzit spre Centrul Regional de Afaceri Timisoara (CRAFT), sala Europa. In fiecare Simbata va fi un Serviciu divin de celebrare, in care vom avea lauda si inchinare, rugaciune, marturii si mesaj. Cresterea duhovniceasca va fi fundamentata in grupe mici de studiu biblic organizate peste saptamina in case.

Unul dupa altul, de-a lungul celor citeva luni de pregatiri, din ianuarie 2012 si pina astazi, Domnul nu a contenit sa ne aduca inainte oameni de calitate din Timisoara, Lugoj, Resita, care sa se implice in diferitele segmente necesare functionarii unei Biserici: un grup de rugaciune, un grup de inchinare si un grup de evanghelizare. Fiecare dintre cei care au ales sa se implice are o poveste personala miraculoasa si marturiseste ca numai Dumnezeu putea sa ne aseze fata in fata la IGC.

Ultima minune s-a petrecut cu organistul IGC. Asemeni lui Samuel odinioara, am incercat indelung sa gasesc printre pianistii cunoscuti de mine pe acela care sa se implice in inchinarea de la IGC. In aprilie, cu 15 zile inainte de deschidere, aveam epuizate toate variantele. Abia atunci am inteles ca nu eu sint cel care trebuie sa-l gaseasca pe pianistul IGC, ci sa-l las pe Domnul sa-l aduca la noi. Doua zile mai tirziu, dupa ce am inteles acest mare adevar, Domnul m-a calauzit spre Levi, un tinar deosebit de talentat care a hotarit sa se implice iar acum este pianistul IGC.

Rind pe rind, am gasit oameni care sa filmeze sa putem transmite live pe internet serviciile IGC, am gasit persoana care sa se ocupe de administrarea site-lui web (www.igctm.org). Prin harul Domnului, am reusit sa organizam un colectiv de receptie, avem persoane care sa se implice in lucrarea cu copiii, avem pregatite persoanele care sa conduca grupuri mici de studiu.

Din punct de vedere doctrinar, IGC se doreste a fi o Biserica Evanghelica, care promoveaza o linie teologica baptista. Avem intentia sa afiliem IGC Comunitatii Baptiste Timisoara, Uniunii Baptiste din Romania si in acelasi timp Aliantei Bisericilor Baptiste Internationale. Pentru aceasta am luat deja legatura cu mai multe Biserici Internationale.

Ne dorim ca IGC sa fie nu un competitor, ci un partener pentru Bisericile evanghelice deja existente in Timisoara. Populatia Timisoarei este din ce in ce mai variata, fluctuatia demografica este intr-o dinamica permanenta, si prezenta unei Biserici Internationale este necesara. Ramine de vazut daca aceasta viziune de la Domnul isi are momentul de implinire acum sau, cum Domnul a incuviintat viziunea pe care David a avut-o referitor la Templu a si aminat-o in acelasi timp, hotarind o alta persoana care sa o duca la indeplinire.

Va rugam sa va rugati pentru IGC. Sint multe nevoi. Prima este aceea de a ajunge la grupurile tinta, oamenii stabiliti in Timisoara pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, nevorbitori nativi de limba romana. De asemenea situatia financiara este foarte sensibila. Nu in ultimul rind, atacurile diavolului nu contenesc desi vedem permanent harul si ocrotirea Domnului.

IGC va avea Serviciul Divin Inaugural simbata, 14 aprilie, la 6 pm, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, Sala Europa. IGC va invita de asemenea simbata urmatoare, 21 aprilie, in acelasi loc si la aceeasi ora, la un Concert de Pasti. Vor cinta solisti de la Opera Romana, de la Filarmonica Timisoara, un ansamblu de coarde de la Colegiul National de Arta “Ion Vidu”, formatia DuoVoice, finalisti XFactor, si cvartetul ProGospel.

Ne rugam ca Sarbatoarea Invierii Domnului Isus sa fie Sarbatoarea aducerii la viata a unei noi Biserici, IGC, o Biserica in care strainii aflati departe de casa isi vor gasi, la lumina Cuvintului lui Dumnezeu, Calea catre Casa!

Pastor, Catalin Covaci