LECȚIILE REFUGIAȚILOR

12087162_520461251454191_2291582148567219380_oConsiderată o invazie musulmană organizată a continentului european, criza emigranților a reținut atentia principalelor buletine de știri. Ne confruntăm cu un efect al eșecului “primăverii arabe”, care a generat în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu numeroase conflicte etnice și religioase, dar și multă sărăcie și anarhie socială. Cu certitudine criza refugiatilor reprezintă cea mai mare provocare pentru continentul european din ultimele decenii. Începută anul trecut, prin sosirea în Europa a 626.000 de refugiati, ea a luat amploare în ultimele săptămăni când sute de mii de refugiati si emigranti au început să străbată continentul nostru în căutarea unui trai mai sigur si mai bun.

Reactiile europenilor au fost diferite față de acest fenomen. De la garduri de sârmă ghimpată, pentru protejarea frontierelor, până la pancarte cu mesaje de bun venit.

Despre criza emigrantilor s-a scris mult si se va scrie în continuare. Subiectul nu este încă epuizat. Unii urmăresc evenimentul din fața televizorului, altii îl discută pe Facebook, prea puțini reușesc să întreprindă ceva care să ajute concret în situația de criză.

Zielele acestea am mers împreună cu o echipă de la Radio Vocea Evangheliei Timisoara până la granița dintre Croația și Serbia, la Opatovac, unde am vizitat o tabără de refugiați.

Realitatea privită prin proprii ochi întotdeauna are un impact mai mare. Am plecat din Timișoara cu alimente, haine, Nou Testamente în limba arabă ca să îi ajutăm pe acești oameni care au parcurs mii de kilometri în căutarea unui trai mai bun.

Am văzut disperare, teamă, suferință, femei extenuate de drum și copii care nu mai aveau nici macar puterea să plângă. Am văzut bărbați care își purtau copii în brațe și puținele bagajele în spate, polițiști croați marcați de drama refugiaților și voluntari care au pregătit o masă caldă pentru acești semeni ai lor, fără să se teamă că ar putea fi teroriști printre refugiați.

Am văzut organizatii non-profit și creștini implicați cu toată daruirea în ajutorarea celor care ne “invadeaza” spațiul nostru european și jurnalisti avizi dupa stiri de senzatie. Am apreciat spiritul de unitate dintre voluntarii veniți să ajute – oameni veniți din Cehia, Albania, Polonia, Bosnia, Serbia, cu toți egali în fața suferinței și a dramei umane, gata să dăruiască fără să conteze că refugiații erau musulmani, și că în țările lor creștinii sunt decapitați pentru activitatea misionară.

Vizita noastră a fost scurtă, dar benefică. Ne-a reamintit mesajul central al lui Cristos – iubește. Iubește-ți nu doar frații, sau prietenii, ci fii dispus să te dăruiești de dragul Lui, chiar și vrăjmașilor Evangheliei.

Ce lecție de viață!

Pastor Ionel Tutac