LIMITELE GÂNDIRII ALEȘILOR ȘI LIMITAREA LIBERTĂȚILOR NOASTRE

Marius BirgeanUn nou proiect de lege inițiat de 12 deputați din partidul aflat la guvernare și unul aparținând minorităților se află în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaților pentru a fi înaintat spre aprobare de cele două camere ale legislativului românesc, după vacanța parlamentară. Proiectul de lege are un articol unic, acesta prevăzând că „în unităţile, în instituţiile de învăţământ, în campusurile aparţinând unităţilor şi instituţiilor de de învăţământ precum şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios (www.gândul.info, 01.08). Partea cu activitățile de natură politică nu constituie obiectul îngrijorării noastre; ceea ce ne îngrijorează este altceva: cele două cuvinte de la finalul ultimei fraze: „prozelitismul religios”. „Două cuvinte și ce-i cu asta?”- va spune cineva. Da, două cuvinte, care spun însă mult, foarte mult. O frază răsuflată, ușor de răstălmăcit și folosit în manipularea celor creduli.

Este de înțeles preocuparea „aleșilor poporului” de a se remarca prin noi ințiative legislative, unele mai bune, altele de valoare discutabilă, multe în interesul dânșilor, unele în interesul celor mulți; este de înțeles că 2016 va fi anul alegerilor locale și „dă bine” în ochii oamenilor de a se crea impresia (măcar!) că în campusurile universitare din România se face școală, nu politică. Ceea ce nu este de înțeles este faptul că a fost introdusă sintagma “prozelitism religios”, oarecum șmecherește, “la pachet” cu celelalte. La oare ce anume se referă  domnii deputați? La ce activități specifice de “prozelitism” se vor gândi domnii rectori sau cei din Senatul universităților din România când vor fi nevoiți să aplice legea? Să fie vorba despre ASCOR (Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România)? Se poate, dar mă îndoiesc. Tocmai ambiguitatea voită a exprimării și apetența noastră românească de a lăsa loc liber interpretării, face ca acest proiect de lege să fie ceva care, în opinia mea, limitează dreptul la liberă exprimare și libertatea religioasă. Iar această libertate este una garantată de Constituția acestei țări tuturor cetățenilor ei, indiferent de cultul religios pe care l-au ales; inclusiv ateilor și celor ce nu cred.

Este clar că pentru unii zeloși care vor dori să aplice textul legii, anumite acțiuni cu caracter evanghelistic ar putea fi interzise de acum. De mulți ani, se desfășoară în campusurile universitare și prin licee, asemenea acțiuni suținute de Asociația Alege Viața sau altele similare. În vidul spiritual cauzat de căderea comunismului și mai apoi de extinderea unui secularism agresiv, acest tip de lucrare a adus lumina Evangheliei lui Cristos multor tineri. Nu s-a produs nicio lezare a unor sentimente, n-a fost încălcată nici o morală publică; nu au fost folosite mijloace materiale pentru a cumpăra sau racola pe studenți. A fost doar exercitarea unui drept pe o piață liberă a ideilor, într-o țară democratică cum este România.

De ce acum să fie confiscat un asemenea drept? Nu există alte pericole mai mari pentru tinerimea română, sau studețimea acestei țări? Este cineva deranjat de lucrarea Alege Viața, de RZIM, de Corul Studenților Evanghelici, sau de alte lucrări cu caracter evanghelistic si apologetic? Despre un dușman știu sigur: este Diavolul , cel care nu vrea să permită lumina Evangheliei slavei lui Cristos și încearcă sa o împiedice. Este trist când unii din aleșii noștri, chemați să respecte Constituția și drepturile cetățeanului, se aliază cu cel rău, în călcarea legii umane și divine. Ce putem face? Desigur, să ne rugăm- este prima datorie (1 Tim.2:1-2). Dar putem face mai mult decât atât. Poți suna sau scrie deputatului sau senatorului din circumscripția ta și să îți exprimi dezaprobarea. Poți încuraja parlamentarii creștini care sunt cunoscuți să se opună acestui proiect. Dar până atunci, poți profita de libertatea care încă există să Îl vestești pe Cristos cu vorba sau cu viața. Este un drept pe care nimeni nu poate să ți-l ia, pentru ca nu l-ai primit de la oameni, ci de la Dumnezeu.

Marius Birgean