59295687_2353935414838047_5368213875911032832_o

MARTURIE RELATATA DE OPREA TEODOR (91) -Glendale, AZ, 04/30/2019

CUM AM DEVENIT CRESTIN ? 
<…de la un meci de fotbal pe stadionul UTA in baptistierul Bisericii Crestine Maghiare din Arad !>

Anul 1954.Procesul de transformare a Romaniei intr-un stat comunist era in plina desfasurare. Influenta sovietica de stalinizare a tarii isi punea amprenta in toate sectoarele sociale de activitate. Ne gaseam in perioada marilor epurari sociale. 
Cu un an inainte, devenisem un tanar ofiter,absolvent al Scolii militare de artilerie antiaeriana din Orasul Stalin (Brasov). Datorita rezultatelor exceptionale am fost propus pentru continuarea studiilor la Academia Militara din Bucuresti. Cu toate ca ma consideram un ateu,influentele educatiei si cunoasterea valorilor crestine primite in satul copilariei de la parintii mei , ma urmareau in permanenta.
Incompatibil fiind cu demagogia si falsul ideologiei comuniste,de buna voie mi-am dat demisia din cadrul armatei,renuntand definitiv la stralucita cariera care imi statea inainte. Trecut in viata civila,am fost repartizat la UVA (Uzina de vagoane Arad) ca sef de birou CTC-comp.export. Nu eram casatorit si locuiam in chirie.

Intr-o duminica din primavara anului 1954, impreuna cu colegii mei ma gaseam pe stadionul UTA din Arad pentru a urmari derbyul etapei diviziei A, UTA Arad-CCA (Steaua Bucuresti). Stadionul arhiplin iar atmosfera incendiara. Un meci de fotbal captivant ,protagonistii fiind cei mai buni jucatori de fotbal ai Romaniei din timpul respectiv. Pasionat de joc,strigam si ma manifestam vehement alaturi de colegii mei si a miilor de spectatori , desigur la orice faza sau incident de joc care merita atentie.

S-a intamplat insa ceva ! Instantaneu mi-a aparut un gand,un gand care ma deranja ,era tot mai insistent si imi crea o stare de neliniste,chiar de frica.
„Ce cauti tu aici ?…duminica dupa-masa pe stadion ?…la ora aceasta,mama ta este in biserica din satul tau si se roaga pentru tine!”. Intrebarea, ascunsa undeva in mintea mea, devenise deja obsesie.

Oprea Teodor (91 ani)

Am inteles ! Dumnezeu ma cerceteaza ! Constiinta personala,scanteia divina insuflata de Dumnezeu in om ,din starea latenta s-a trezit la viata.
Spre uimirea si batjocorirea tuturor,am parasit in graba stadionul..Eram disperat…cautam pacea si linistea sufleteasca dar nu stiam cum.
Ingandurat,am ajuns sa merg fara nici un scop pe strada Andrei Saguna,una dintre cele mai lungi strazi din Arad. Dupa vreo ora de mers agale, spre capatul strazii la o intersectie, am trecut pe langa o casa. Stupoare…usa de la intrare era deschisa iar din interior se auzea un grup de barbati si femei care cantau.M-am oprit si am inteles.Cantau un imn spre slava lui Dumnezeu. Dupa mai multe ezitari, am intrat si m-am asezat pe ultima banca urmarind cu atentie tot ce se intampla. Parca eram intr-o lume de vis,contrastul fiind izbitor-cu doua ore inainte strigam alaturi de mii de oameni pe un stadion de fotbal iar acum ascultam si priveam in liniste un ritual religios !
Dupa cateva minute,in incapere intra un om mai mic de statura dar extrem de dynamic.Merge in fata,deschide o carte din care citeste si apoi incepe sa vorbeasca despre chemarea facuta de Dumnezeu lui Iona. Mai tarziu am aflat: vorbitorul se numea Pitt Popovici venit de la Timisoara iar cladirea era Biserica Baptista din Parneava,acualmente Dragostea.

Duhul m-a cercetat,iar la sfarsitul predicii m-am predat totalmente in mainile Domnului nostru Isus Hristos.In scurt timp,la data de 2 MAI 1954 m-am botezat la Biserica Crestina Maghiara din cartierul Parneava iar apoi 38 de ani am fost membru la Biserica SEGA din Arad pana la plecarea mea in America .

Acum, dupa 6 decenii si jumatate,cand ma simt tot mai aproape de Imparatia lui Dumnezeu,ma gandesc cu respect,dragoste si lacrimi in ochi la momentul cercetarii mele pe Stadionul UTA din Arad,cercetare din partea Duhului Sfant prin care am devenit copilul lui Dumnezeu.Slava Domnului !

Sursa: https://www.facebook.com/radu.oprea.984/posts/2353935431504712