MEDITAȚIA SĂPTĂMÂNII: Oare va regăsi Biserica semnificația Săptămânii Luminate?

samy tutac - meditatiiPuțini mai sunt creștinii care știu că săptămâna, care urmează marii sărbători a Învierii Domnului, se numește Săptămâna Luminată. Și mai puțini sunt cei care știu de ce se numește așa. În primele secole ale creştinismului, în timpul săptămânii de după sărbătoarea Învierii lui Cristos, catehumenii (cei care se pregăteau să primească Botezul) care erau botezaţi în noaptea de Paşti erau numiți “luminați” și purtau haine albe, simbol al bucuriei Învierii, în toată săptămâna de după Paști.

Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. Am căutat să găsesc o meditație potrivită pentru această săptămână și am dat peste rândurile de mai jos, scrise cu mult har de doamna Daniela Popescu de la Școala românească din Atena.

“Decat sa va prefaceti ca mancati, mai bine gustati din taina intelepciunii!
Decat sa va prefaceti ca puteti, mai bine ati incerca sa demonstrati!
Decat sa va prefaceti ca fugiti, mai bine nu v-ati mai amesteca in problemele altora!
Decat sa va prefaceti ca traiti, mai bine ati incerca sa iubiti clipele!
Decat sa va prefaceti ca iubiti, mai bine v-ati ierta semenii!
Decat sa va prefaceti ca va doare, mai bine ati arata lumii  ca va pasa!”(Daniela Popescu, “Frânturi de suflet”, vol. 2)

Fără îndoială, aceste “frânturi de suflet” sunt potrivite pentru a medita în liniște la mesajul lor, nu doar în Săptămâna Luminată, ci în fiecare săptămână. De ce oare nu ar putea fi orice săptămână din an o Săptămână Luminată? Și oare ce impact ar avea purtarea hainelor albe, măcar o săptămână, după primirea botezului? Și ce s-ar întâmpla dacă ne-am aminti mereu de spusele Mântuitorului:

“Voi sunteți lumina lumii…Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune…”?

Am experimenta mereu o Săptămână Luminată…?

Samy Tuțac