Mirosul cărţilor

i-like-smelling-new-books-240x180Dacă m-ai fi întrebat în urmă cu câteva luni, ţi-aş fi spus că nici nu mă gândesc să îmi cumpăr un eBook reader. Şi totuşi, miracolul s-a produs. Cineva tocmai îşi cumpărase şi mi l-a arătat. A fost momentul în care temeliile au început să se clatine…Simţeam că tot ce am clădit cu grijă, de-a lungul a multor ani, începe să se prăbuşească. După mult zbucium şi frământare interioară, hotărârea era deja luată. Exista voinţa, dar, din motive evidente, a trebuit să aştept ziua mea, ca să existe şi fondurile.

Mă declar foarte mulţumit. Există o mulţime de avantaje. Pot să car cu mine o mulţime de cărţi. Când mergeam la birou sau în concediu, trebuia să am o geantă separată. Mai mult, am acess imediat la ele. Dacă dorea să îmi comand o carte nouă de dincolo, trebuia să aştept uneori câteva săptămâni să vină prin poştă. Acum,  un simplu click şi cartea e pe Kindle-ul meu. Mă ajută foarte mult faptul că pot să consult dicţionarul în timp ce citesc. Îmi era aşa lene să mă ridic, să pun cartea pe masă, să caut dicţionarul… Deloc de neglijat, sunt odihnitoare pentru ochi pentru că ecranul nu are niciun fel de luminozitate. Mai este şi factorul ecologic, la care, trebuie să recunosc sunt destul de sensibil. Argumentul acesta nu fost însă decisiv pentru mine. Să fim sinceri, nu producţia de cărţi este principalul responsabil pentru ciuruirea stratului de ozon.

Nu pot să nu pomenesc şi două dezavantaje. Procesul de cumpărare e atât de la îndemână, încât îţi vine greu să te opreşti. Din câteva click-uri ai golit cardul şi rămâi doar cu hrană pentru minte până luna viitoare! Stomacul? Lovitura cea mai mare însă a fost legată de mirosul cărţilor. Prietenii mei ştiu cât de mult îmi place mirosul unei cărţi noi. În funcţie de miros pot să îţi spun felul de hârtie, editura şi vechimea cărţii. Da, sunt odihnitoare pentru ochi cărţile de pe Kindle, dar în ceea ce priveşte aroma lor, mă simt cu totul neconsolat. Pur şi simplu sunt nevoit să cumpă în continuare şi cărţi clasice, cu „trup,” nu doar cu suflet. Stomacul meu intră în panică…Ei ce să faci, trebuie să ţină pasul cu vremurile!

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com.

Sursa foto: http://weknowmemes.com/tag/i-like-smelling-new-books/