Muzeul Bibliei in romana: In Romania, unde Bibliile se ardeau pe vremea comunismului, acum s-a deschis primul Muzeu al Bibliei

In Romania, unde Bibliile se ardeau pe vremea comunismului, acum s-a deschis primul Muzeu al Bibliei
Acest muzeu s-a deschis la Timisoara, orasul de unde a pornit Revolutia anticomunista in 1989.
Peste 500 de Biblii, intr-o multime de limbi, se gasesc aici. Cele mai importante Biblii sunt din anii 1475, 1675, 1708.
Comunistii luptau impotriva Bibliei si ardeau Biblii. Acum, nu exista un muzeu al comunismului in tara, dar exista un Muzeu al Bibliei.
La initiativa pastorului baptist, Dr. Ionel Tutac, Muzeul Bibliei din Timisoara va fi deschis pana in 25 Aprilie.Inalti slujitori ai bisericilor ortodoxe, catolive, baptiste, penticostale sau crestine dupa Evanghelie sunt foarte incantati de aceasta initiativa.

In perioada 2-25 Aprilie 2019, la Bastionul Maria Theresia, sunt expuse peste 500 de Biblii in diverse editii, limbi si dimensiuni. Scopul muzeului este sa sublinieze autenticitatea Bibliei si sa ii incurajeze pe vizitatori sa citeasca Biblia si sa inteleaga influenta Scripturii. “Expozitia include fragmente din editii vechi si foarte vechi, manuscrise si informatii despre locul unde au fost scrise si cum au fost scrise. De asemenea, au loc o serie de interviuri cu personalitati, invitati speciali din tara si strainatate, vizionari de filme documentare, dezbateri despre rolul si influenta Bibliei, expozitie de caricaturi cu teme biblice, concerte si concursuri biblice. Proiectul este derulata de Asociatia “Renasterea familiei”, in colaborare cu Consiliul Judetean Timis.” scrie pe facebook despre acest muzeu. In Romania este o lume foarte divizata in politica, dar Muzeul Bibliei uneste toate personalitatile. In anul 2021 Timisoara va fi Capitala culturala europeana. Pentru acest an, oficialitatile Timisoarei doresc sa permanentizeze Muzeul Bibliei si sa-l introduca in traseele turistice din Orasul Revolutiei din 1989. Se estimeaza ca vor fi mii de vizitatori la acest obiectiv, de la scoli, licee, biserici din Timisoara si din tara. In prima saptamana au fost peste 1000 de vizitatori.


In acest muzeu se gaseste copia originala a primului Nou Testament tiparit in Romania in anul 1648, cu caractere chirilice. Romania a trecut de la scrierea cu caractere chirilice la grafia latina in anul 1862. In muzeu se gaseste de asemenea faimoasa carte de intelepciune Cazania lui Varlaam, si o copie a Torei, adusa special de la Ierusalim si donata muzeului. Deschiderea Muzeului Bibliei de la Timisoara a tinut capul de afis in media seculara si religioas, in televiziune, radio si presa scrisa.

Ioan Ciobota

Redactor Radio Vocea Evangheliei – Timisoara

Linkuri despre muzeu:
https://www.rve-timisoara.ro/evenimente-crestine/2019/04/muzeul-bibliei-la-timisoara/
https://basilica.ro/muzeul-bibliei-inaugurat-la-timisoara-cuprinde-500-exemplare-de-biblii-din-intreaga-lume/
https://www.activenews.ro/stiri/La-Timisoara-a-fost-inaugurat-Muzeul-Bibliei-unde-sunt-expuse-500-exemplare-din-intreaga-lume-si-din-toate-timpurile-155295
https://crestintotal.ro/2019/02/03/muzeul-bibliei-la-timisoara/
http://mitropolia-banatului.ro/muzeul-bibliei-inaugurat-la-timisoara/