Noul presedinte al baptistilor va fi din Africa de Sud

imageConsiliului Aliantei Mondiale Baptiste, intrunit la Izmir, in Turcia, a votat noul presedinte al Aliantei in persoane pastorului sud-african Ngweda Paul Msiza. Pastorul Msiza slujeste Biserica Baptistă Peniel-Salem din Pretoria si este secretar general al Uniunii Baptiste din Africa de Sud din anul 2001. A slujit ca presedinte al baptistilor de pe continentul african si a fost unul din cei 12 vicepresedinti ai Aliantei. Activitatea sa ca presedinte va incepe anul viitor, cu ocazia celui de-al 21- lea Congres ce va avea loc in Durban, Africa de Sud. Tot cu aceasta ocazie au fost alesi cei 12 vicepresedinti, 2 din fiecare continent. 

Msiza, in varsta de 53 de ani il va succeda pe John Upton din Statele Unite. El este cel de-al doilea african care a fost ales in functia de Presedinte al Aliantei Mondiale Baptiste. Primul a fost William Tolbert din Liberia si a prezidat intre 1965-1970. Tolbert a fost si presedintele Liberiei din 1971 si pana la asasinarea sa care a avut loc in 1980.

In calitate de Vicepresedinte, Msiza s-a implicat activ in Alianta Mondiala Baptista inca din 2000. Msiza a fost si Presedintele All Africa Baptist Fellowship, unul dintre cei sase parteneri regionali ai Aliantei Mondiale Baptiste intre 2006-2011 si Secretar general al Conventiei Baptiste din Africa de Sud intre 2001-2010.

Msiza si-a facut studiile la Hebron Teacher Training College si a lucrat bivocational ca pastor si profesor inca din 1988. A facut studii si la University of Witwatersrand,  Universitatea din Africa de Sud, Seminarul Teologic Baptist din Africa de Sud si la Institutul Biblic Baptist. Pastoreste Biserica Baptista Peniel Salem din Pretoria incepand din 2011. Este casatorit cu Sanna din 1986 si au impreuna trei fii.

Ceilalti doisprezece vicepresedinti alesi sunt: Michael Okwakol, Uganda, Ernest Adu-Gyamfi, Ghana, Tapan Chowdhury, Bangladesh, Miyon Chung, Korea de Sud, Anslem Warrick, Trinidad si Tobago, Jules Casseus, Haiti, Dimitrina Oprenova, Bulgaria, Jan Saethre, Noregia, Naomi Tyler-Lloyd si Jerry Carlisle din Statele Unite, Jorge Quinteros, Chile, si Luiz Roberto Silvado, Brazilia.

Saethre din Norvegia va sluji ca Prim Vicepresedinte.

image