Obama va folosi două Biblii la depunerea jurământului (Associated Press)

Preşedintele american Barack Obama va face o schimbaresimbolică într-o lungă tradiţie, urmând să depună jurământul pentru al doilea mandat punând mâna nu pe o singură Biblie, ci pe două – cea a lui Martin Luther King Jr. şi cea a lui Abraham Lincoln, relatează Associated Press.

Includerea Bibliei lui Martin Luther King este extrem de importantă întrucât ceremonia va avea loc la 21 ianuarie, sărbătoarea federală în onoarea liderului luptei pentru drepturile civile, care a susţinut în urmă cu 50 de ani celebrul discurs intitulat ‘Am un vis’ la Memorialul Lincoln. Obama va sta cu faţa spre memorial la depunerea jurământului. Biblia lui Martin Luther King, despre care copiii săi spun că a fost folosită de acesta la începutul carierei sale de pastor, nu a făcut niciodată parte dintr-o astfel de ceremonie.

Deşi nu există nicio prevedere în Constituţie privind folosirea unei anumite Biblii la depunerea jurământului, George Washington a început tradiţia cu o Biblie luată în grabă de la Loja Masonică Nr. 1 St. John pentru depunerea jurământului la 30 aprilie 1789 la New York. De atunci, preşedinţii au ales Biblii cu semnificaţie istorică sau personală.

Obama nu este primul preşedinte care alege două Biblii – Harry Truman a făcut acelaşi lucru în 1949, Dwight D. Eisenhower în 1953 şi Richard Nixon în 1969.

Selectarea celor două Biblii de către Obama este un gest cu o simbolistică puternică pentru lupta spre egalitate în America, începând cu emanciparea sclavilor de către Lincoln, trecând prin mişcarea pentru drepturi civile a lui Martin Luther King şi ajungând la instalarea lui Barack Obama la Casa Albă, primul preşedinte de culoare.

Obama a folosit Biblia lui Lincoln la depunerea jurământului în urmă cu patru ani, pentru prima dată de la cea de-a 16 ceremonie de acest fel, în 1861.

Potrivit organizatorilor, vicepreşedintele Joe Biden va folosi o Biblie cu o cruce celtică pe copertă, care se află de 120 de ani în posesia familiei sale. Biden a folosit această Biblie de fiecare dată când a depus jurământul la ocuparea unui post federal, prima dată fiind în urmă cu 40 de ani, la intrarea în Senat.

Washington, 10 ian /Agerpres/