Parodie escatologică

felicitari_56010Afirmaţie 1: Textele profetice nu sunt uşor de interpretat

Afirmaţie 2: Matei 24 este un astfel de text

Concluzia: circul continuă!

Să fiu mai concret:

Matei 24: spune că “nu va trece neamul (neam are evident sensul de “generaţie”) acesta până nu se vor întâmpla toate aceste lucruri.” Cum este interpretat versetul? Că va trece generaţia şi vor mai trece şi altele…Probabil era Domnul obosit când a spus asta…Nu apucase să îl citească pe Darby şi LaHaye, că îi explicau ei cum stă treaba.

Tot Matei 24:36-44 afirmă cât se poate de clar că perioadaVenirii Domnului în slavă pentru a judeca şi pentru a pune capăt istoriei nu poate fi în niciun fel identificată şi că va fi o surpriză totală pentru toată lumea. E adevărat, suprizele sunt plăcute şi neplăcute…Ne spun aceste versete că viaţa îşi va urma cursul ei normal, ca în vremea lui Noe, iar acesta va fi întrerupt brusc. Asta pune capăt şmecheriilor şi ne îndeamnă la veghere permanentă. Cum este interpretat versetul? Că totuşi unii sunt atât de luminaţi, că ştiu. Şi…spun şi celorlalţi, ruinând surpriza. Ca ruinarea unei petreceri surpriză de ziua de naştere. Îmi vine în minte vocea cu care începe Stăpânul Inelelor: “Times have changed…I can feel it in the waters…Buuuu!” Of, of, cum a uitat Domnul Isus că revelaţia e progresivă şi că…până la urmă tot se răsuflă şi secretul acesta!

Totuşi cred că m-am prins acum şi eu care sunt principiile dispensaţionaliste de interpretare a Bibliei: versetele clare şi directe, se vor interpreta în lumina celor a căror înţeles e obscur şi greu de stabilit. Ceea ce Biblia spune tranşant se interpretează în lumina a ceea ce e îndoielnic. Învăţătura generală, clară a Bibliei se supune interpretării distorsionate a unor versete din Apocalipsa 20. Al doilea principiu: Biblia se interpretează în lumina ziarelor şi evenimentelor de pe Internet. Tocmai de aceea nici nu a apărut învăţătura dispensaţionalistă decât după dezvoltarea presei.

Şi totuşi e trist. Venirea Domnului e un fapt cât se poate de real şi serios. Este nădejdea noastră. Este aşteptarea noastră. De ce să o folosim pentru a ne stâmpăra fanteziile sau pentru a face bani (vezi Tim LaHaye!)? Drama e că lumea va fi dezorientată şi nu va mai face distincţia între învăţătura biblică şi imaginaţia penbil de bogată a unora. Şi suntem responsabili!

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com.