În luna August 2009,păstorii din Comunitatea Timișoara,au vizitat Roma-“Cetatea Eternă”.Am văzut atunci că a învins creștinismul,dar a alunecat din nou în tradiție și păgânism.Peste tot am văzut statuia lui Petru care avea cheile și statuia lui Pavel cu sabia.
Vizita a fost organizată de Ionel Tuțac,președintele Comunității Timișoara, care a găsit frați ce au sponsorizat vizita.Acolo am discutat și ne-am exprimat dorința de a vizita și “Cetatea Sfântă”-Ierusalimul,să mergem pe urmele Domnului Isus ,să vizităm Israelul.
Statul Israel este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul, în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania, în est, Egipt și Fâșia Gaza, la sud-vest, și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse în suprafața sa relativ mică. Israelul este definit în „Declarația de Independență” și în legile lui de bază ca un stat evreiesc și democratic și este singurul stat din lume unde evreii sunt majoritari.Primul locuitor al acestei țări a fost Canaan al patrulea fiu al lui Ham și descendeții săi, de unde și denumirea veche de Canaan.
În urma adoptării planului de împărțire a Palestinei din 1947 al Organizației Națiunilor Unite, pe data de 14 mai 1948, odată cu expirarea Mandatului britanic pentru Palestina, David Ben-Gurion, președintele Organizației Sioniste și alAgenției Evreiești pentru Palestina, a proclamat independența Statului Israel în cadrul liniilor de împărțire teritorială cuprinse în decizia ONU.
Populația din Israel – conform Biroului Central de Statistică israelian – care include toți cetățenii sau resortisanții, dar nu muncitorii străini, în interiorul Israelului în sine și în așezările israeliene din „teritoriile ocupate”, a fost estimată în iunie 2011 la 7.751.000 milioane de oameni,dintre care 5.818.200 sunt evrei. Cetățenii arabi, al doilea grup etnic ca mărime, include atât musulmani cât și creștini. Alte minorități sunt druzi, cerchezi și samariteni. La sfârșitul anului 2005, 93% din populația arabă din Ierusalimul de Est au căpătat statut de rezidență permanentă și 5% au avut cetățenie israeliană.În înălțimile Golan, druzii au dreptul să aleagă între cetățenia israeliană și cea siriană.
Israelul este situat la capătul estic al Mării Mediterane, delimitat de către Liban la nord, Siria la nord-est, Iordania la est, și Egipt, la sud-vest. Acesta se află între latitudinile 29 ° și 34 ° N, și longitudinile 34 ° și 36 ° E.
Pe teritoriul suveran al Israelului, cu excepția tuturor teritoriilor capturate de Israel în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, suprafața este de aproximativ 20.770 km pătrați, dintre care doi la sută este apă.Suprafața totală sub conducere israeliană, când sunt incluse Înălțimile Golan și Ierusalimul de Est este de 22.072 km pătrați, iar suprafața totală sub control israelian, incluzând zona controlată militar și sub guvernare parțial palestiniană, Cisiordania, este 27.799 km pătrați.În ciuda dimensiunii sale mici, Israelul este casa, la o varietate de caracteristici geografice, de la deșertul Negev, în sud, până la zonele muntoase din Galileea, Carmel și spre Înălțimile Golan în partea de nord. Câmpia israeliană de coastă pe țărmurile Mediteranei este casa, la șaptezeci la sută din populația națiunii. La est de zonele muntoase centrale se află Valea Iordanului, care formează o mică parte din cei 6.500 de kilometri din Valea Rift.
Râul Iordan curge de-a lungul Văii Iordanului, de la Muntele Hermon, prin Valea Hulah șiMarea Galileii la Marea Moartă, cel mai de jos punct de pe suprafața Pământului.Mai la sud este Arabah, care se încheie cu Golful Eilat, o parte a Mării Roșii. Unice pentru Israel și Peninsula Sinai sunt makhteshim sau circurile de eroziune.Cel mai mare makhtesh din lume este Craterul Ramonîn Negev, care măsoară 40 km cu 8 km. Un raport privind starea ecologică a bazinului Mării Mediterane afirmă că Israelul are cel mai mare număr de specii de plante pe metru pătrat din toate țările din bazin.Temperaturile în Israel variază foarte mult, mai ales în timpul iernii. În regiunile mai mult muntoase pot fi vântoase, frig și uneori zăpadă; în Ierusalim ninge cel puțin o dată în fiecare an.Între timp, orașele de coastă, cum ar fi Tel Aviv și Haifa, au un climat tipic mediteranean, cu ierni reci, ploioase și veri lungi, calde. Zona Beer Șeba și Negevul de Nord au un climat semiarid, cu veri calde, ierni reci, dar cu zile mai puțin ploioase decât la climatul mediteranean. Negevul de Sud și zonele Arava au climă deșertică, cu veri foarte calde și uscate, și ierni blânde, cu câteva zile de ploaie. Cea mai mare temperatură din continentul Asia (53,7 ° C/128.7 ° F) a fost înregistrată în 1942, la Kibuțul Tirat Zvi în valea nordului râului Iordan.
Dorința fiecărui vestitor al Evangheliei este de a vedea și locurile amintite în Biblie cu privire la istoria poporului evreu și locurile sfinte privind nașterea,misiunea,moartea și învierea Domnului Isus.În urma discuțiilor,fratele Tuțac Ionel a promis că va face ce se poate pentru a vizita și Israelul.Am discutat mai târziu ca măcar membrii din Comitetul Comunității Timișoara să facem o vizită în Israel.Vestea a venit repede din partea fratelui Ionel Tuțac,anunțându-ne data vizitei și că s-a rezolvat problema sponsorizării pentru membrii comitetului,iar pentru soții s-a plătit personal.Printre frații care au sponsorizat sunt:Mihai Bojin, Eugen Groza si Florin Măran.Așa că visul s-a împlinit pentru noi și promisiunea a fost onorată.Excursia a fost prin firma OXENTIA a fratelui Manole Mihail din Suceava.Mulțumim Domnului pentru frații care au sponsorizat vizita și pentru fratele Tuțac Ionel care s-a interesat pentru această vizită. În 08.05.2012 membrii comitetului Comunității Timișora împreuna cu soțiile am plecat spre Israel.Nu au reușit să vină toți din cauza unor motive obiective.Am ajuns,și avionul a aterizat pe aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv.În aeroport am fost așteptați de fratele Daniel Stanger care a absolvit Institutul Teologic Baptist din București un om deosebit care ne-a fost ghid pe tot traseul.Am fost cazați la hotelul Cezar Imperial, unde am stat trei zile.
Personal am dorit, de când am citit Biblia să văd Țara Făgăduită de Dumnezeu patriarhului Avraam,să văd locurile pe unde profeții Domnului din vechime au dus mesajul înaintea copiiilor lui Israel.Am dorit să văd țara despre care Dumnezeu a spus că va curge în ea lapte și miere,țară despre care cele douăsprezece iscoade care au cercetat-o au confirmat lui Moise prin cuvintele:”Ne-am dus în țara în care ne-ai trimis.Cu adevărat este o țară în care curge lapte și miere și iată-i roadele.”(Numeri 13:27).” Printre roade era o ramură de viță cu un strugur pe care l-au dus câte doi cu ajutorul unei prăjini,au luat și rodii și smochine”(Numeri 13:23).Au confirmat a doua oară Iosua fiul lui Nun și Caleb fiul lui Iefune în fața întregii adunări a copiiilor lui Israel zicând:”Țara pe care am străbătut-o noi ca s-o iscodim este o țară foarte bună,minunată.Dacă Domnul va fi binevoitor cu noi,ne va duce în țara aceasta și ne-o va da:este o țara în care curge lapte și miere.”(Numeri 14:7-8).Locul despre care Moise a zis : ”Căci Domnul Dumnezeul tău are să te ducă într-o țară bună,țară cu pâraie de apă cu izvoare și cu lacuri care țâșnesc din văi și munți; Țară cu grâu,cu orz,cu vii,cu somchini și cu rodii,țară cu măslini și miere;țară unde vei mânca pâine din belșug,unde nu vei duce lipsă de nimic; țară ale cărei pietre sunt de fier și din ai cărei munți vei scoate aramă.”(Deuteronom 8:7-9).Înțeleg acum de ce Moise a făcut acea rugăciune înaintea lui Dumnezeu,zicând:”Lasă-mă,te rog, să trec și să văd țara aceea bună de dincolo de Iordan,munții aceia frumoși și Libanul.”(Deuteronom 3:25).Am dorit tare mult să merg pe urmele Domnului Isus care a murit pe Golgota pentru iertarea păcatelor noastre.
Ierusalim
În ziua de 9 Mai,am vizitat Grădina Mormântului,Muntele Sionului ,Zidul Plângerii și mormântul regelui David.Peste tot am simțit prezența Duhului Sfânt prin cercetarea pe care ne-a făcut-o.La fiecare loc vizitat am avut ocazia să ne rugăm și să ne amintim de evenimentele petrecute cu ocazia minunilor făcute de Domnul Isus.
Conform relatării biblice ,David, al doilea rege al evreilor, a cucerit Șalemul, o cetate a unei populații canaanene locale, înrudită cu evreii, numită iebusiți, și și-a stabilit aici capitala. Orașul, care a devenit cunoscut ca Ierușalaim sau Ierușalem, a devenit centrul religios, politic, economic și administrativ al regatului evreiesc antic.
În anul 586 î.Hr. Nabucodonosor al II-lea, rege al Babilonului, a cucerit capitala evreiască, a distrus Templul, palatul regal și zidurile de apărare. Mulți evrei, între care mulți meseriași și cărturari au fost deportați în Babilon.
În anul 519 î.Hr., cu permisiunea regelui persan Cyrus al II-lea cel Mare, care a cucerit Babilonul și întreaga regiune, s-au întors mulți evrei din familiile deportate. Evreii au reconstruit zidurile orașului și au ridicat un al doilea Templu evreiesc. Ierusalimul, având în centrul său Templul, a redevenit centrul religiei și culturii evreiești.
În anul 332 î.Hr. Alexandru cel Mare a cucerit orașul fără luptă și a permis evreilor să-și continue cultul și ritualul religios. În anul 167 î.Hr., când Antiohie al IV-lea a încercat să reprime ritualul religios evreiesc și să impună cu forța la Ierusalim politeismul elen, evreii s-au revoltat sub conducerea familiei Hasmoneilor și în luptele care au urmat i-au învins pe greci și și-au recâștigat independența statală. Noul regat al evreilor antici, cunoscut în lumea de atunci ca Iudeea, a avut și el capitala la Ierusalim. După dinastia Hasmoneilor a urmat pentru o mai scurtă perioadă cea a Antipatrizilor.
Reprezentantul acesteia, Irod cel Mare a renovat în mod substanțial Templul din Ierusalim, a construit un nou palat regal și multe alte edificii în capitală și pe cuprinsul țării.
În anul 63 î.Hr. Ierusalimul a fost cucerit de Imperiul Roman.Templul evreiesc și simbolurile entității statale evreiești au fost distruse de romani în timpul războiului cu evreii răsculați (primul război evreo-roman) în anii 68 – 73 d.Hr.
După ultima mare răscoală antiromană a evreilor în anii 132-135 d.Hr. Ierusalimul a fost transformat într-o urbe romană numită Aelia Capitolina în cinstea împăratului Adrian (Aelius Hadrianus). Vreme de aproape un mileniu a încetat de a fi capitală a unui stat până la întemeierea în zonă a regatului cruciat al Ierusalimului în anii 1099 – 1187. După recucerirea lui de către musulmani i s-a luat din nou statutul de capitală vreme de încă aproape un mileniu.
La sfârșitul secolului al XIX-lea a devenit capitală a sanjakului otoman al Ierusalimului (Kuds), iar apoi între anii 1917-1948 a fost sediul administrației britanice în Palestina, inclusiv al înalților comisari britanici. În urma războiului arabo-israelian din1948-1949, orașul a fost împărțit în două zone: cea de vest, mai nouă în cea mai mare parte, a rămas sub controlul Israelului, iar cea de est, incluzând orașul vechi, a intrat în componența statului arab al Iordaniei cu capitala la Amman.
În decembrie 1949 Ierusalimul, respectiv partea lui de vest, a fost proclamat de David Ben Gurion capitală a noului stat evreiesc Israel.
09.05.2012 Miercuri
În fiecare dimineață la plecare se citea un Psalm și se făcea o rugăciune.În prima zi,am vizitat Ierusalimul,Muntele Templului,Grădina Mormântului și Zidul Plângerii.Am văzut trei porți închise pe unde a intrat Domnul Isus în Templu.În fața acestor porți se aflau ”miovele”-băile unde se imbăiau înainte de a intra în Templu,pentru a fi curățiți.Pe Muntele Templului este o moschee numita ”Domul Stâncii”,pe locul ariei lui Aravna Iebusitul,luată de David.În centrul ”Domului Stâncii” se află stânca de pe Muntele Moria,pe care potrivit tradiției evreiești,Avraam era pe cale să-l sacrifice pe Isaac,în timp ce musulmanii cred că este vorba de Ismael.Aici a fost Templul lui Solomon unde s-a aflat Chivotul Legii,în primul Templu.În anul 586 î.Hr.este dărâmat,iar în 518 î.Hr. este reconstruit pe același loc,pe vremea lui Cir.Grecii au transformat Templul lui Solomon și l-au spurcat,aducând jertfă un porc și au aruncat afară ce era in Templu-untdelemnul și sfeșnicele.În 164 î.Hr au reînnoit Templul și evreii au sărbătoarea ”Hanuka” care înseamnă reînnoirea Templului.Irod a dărâmat Templul și a fost făcut unul mai mare,pe tot muntele care a fost mărit aproape de două ori mai mult decât pe vremea lui Solomon.Al treilea Templu zidit de Irod a fost aproape dublu ca mărime.Domnul Isus a intrat în Templul lui Irod,nu al lui Solomon.Templul lui Irod a fost dărâmat în anul 70 d.Hr. și nu a mai fost construit altul.Pe același loc s-a construit o biserică mai mică,apoi s-a construit ”Domul Stâncii”.Nu se poate vizita.Aici este locul judecății viitoare,după musulmani.Pe platformă sunt niște grilaje care indicau direcția spre Meca.Am văzut Poarta Frumoasă,care este închisă.Este considerată a fi poarta pe care a intrat Domnul Isus în Templu.Aici a fost vindecat ologul,pe vremea lui Petru și Ioan.Este închisă până va veni Mesia să o deschidă,fiind poarta cea mai de jos.Am văzut Poarta Leilor,Poarta Nouă,Peștera lui Zedechia,Cariera de piatră a lui Solomon de unde se presupune că a luat pietre pentru zidirea Templului.
Grădina Mormântului.
În Grădina Mormântului e un loc amenajat unde am luat Cina Domnului.Fratele Ionel Tuțac a ținut serviciul și a oficiat acest act cultic.Au fost momente înălțătoare aducându-ne aminte de instituirea Cinei de către Domnul Isus,în noaptea în care a fost vândut.Aici a fost crucificat Domnul Isus.Dealul are formă de craniu.El a fost crucificat în afara zidului.Aici e mormântul unde a fost înmormântat Domnul Isus.Am văzut poarta Damascului și Camera de sus unde a fost Domnul Isus cu ucenicii.Acum este o moschee,camera este o biserica musulmană,și sub camera de sus este considerat a fi mormântul lui David.Am văzut Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” care este a catolicilor.Am vizitat Zidul Plângerii,unde ne-am rugat.Am văzut satul Siloam și orașul Maleh (Adumim).Am văzut biserica unde a fost dus Domnul Isus la judecată și curtea unde Petru s-a lepădat.Am văzut Valea lui Iosafat între Muntele Moria și Muntele Măslinilor.Zidul Plângerii este in cartierul evreiesc.Cel mai mare cimitir evreiesc este pe Muntele Măslinilor și are peste 150.000 de morminte.Am văzut Poarta Hulda care nu se va redeschide până la revenirea lui Mesia.
Am văzut Muzeul Holocaustului care ne-a impresionat extraordinar de mult, văzând suferința prin care a trecut poporul evreu,atât oamenii cât și copiii.Pe tot parcursul traseului am trăit momente înălțătoare știind că pășim pe urmele Domnului Isus.Rămân pentru noi amintiri care nu pot fi șterse.
10.05.2012 Joi
Betleem.
Este menționat prima dată cu ocazia morții lui Rahela.Pe drumul spre sud de la Betel a murit în timpul nașterii celui de-al doilea fiu Beniamin, și “a fost înmormântată în drumul spre Efrata, care se numește Betleem” (Geneza 35:19).
Secole mai târziu, văduva Rut se întorcea de la Moab cu soacra sa Naomi, mergând spre orașul său natal Betleem. Culegea spice dintr-un lan ce aparținea lui Boaz, când acesta a întalnit-o. Apoi a luat-o de soție, iar ea a născut pe fiul lor,Obed, “tatăl lui Iese, tatăl lui David” (Rut 4:17). La timpul cuvenit David, fiul cel mai mic al lui Iese, a fost uns rege in Betleem de către Samuel (1 Samuel 16:13). Isus, descendentul lui David, s-a născut in Betleem, orașul în care ajunseseră părinții săi din Nazaret, din cauza recensământului din timpul împăratului Augustus (Luca 2:1-7), nașterea sa fiind anunțată de catre un înger păstorilor din câmp (Luca 2:10).
Am vizitat Biserica Nașterii Mântuitorului și câmpul păstorilor.În anul 325 d.Hr. mama lui Constantin cel Mare a construit trei biserici care au fost distruse mai târziu.În anul 540 d.Hr împăratul Iustinian a reconstruit această biserică.Biserica avea o ușă mare,de patru metri,dar în anul 1500 a fost făcută mică,și numită Poarta Smereniei,pentru a nu se putea intra călare în biserică.Aici am cântat cântarea ”O ce veste îmbucurătoare” apoi am văzut ieslea în care s-a născut Domnul Isus.Am văzut Biserica Sfântul Ștefan și Muntele Măslinilor.Pentru creștini nici un munte nu are o însemnătate mai mare decât Muntele Măslinilor.Muntele este pomenit prima dată in Biblie când regele David fugind de Absalom s-a dus la Muntele Măslinilor (2Regi 15:30).Muntele Măslinilor este unul dintre cele mai cunoscute locuri biblice din Țara Sfântă și, totodată, unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj ale lumii creștine. Evangheliile ne arată că de Muntele Măslinilor este legată îndeosebi ultima parte a activității pământești a Mântuitorului, începând cu Intrarea Domnului în Ierusalim, până la Înălțarea Sa la cer.
Muntele Măslinilor este situat la est de orașul Ierusalim, fiind despărțit de acesta de Valea Chedron. Panorama de pe Muntele Măslinilor asupra Ierusalimului este minunată:zărim deodată zidurile Ierusalimului îmbrățișate de văile Hinomului si Chedronului, Poarta de Aur și Muntele Moria, Muntele Templului, Muntele Sion și Orașul lui David.
Dominus Flevit
Biserica Dominus Flevit de pe coasta Muntelui Măslinilor,cu fața spre Muntele Templului stă pe locul în care Isus a plâns soarta cetății Ierusalimului,care nu peste mult timp avea să fie distrus:”dușmanii tăi […] te vor face una cu pământul,și pe fiii tăi care sunt în tine,și nu vor lăsa în tine piatră pe piatră.”(Luca 19:41-44).Biserica de astăzi este clădită pe ruinele unei biserici antice.
Am văzut mormintele profeților Hagai și Maleahi.Am vizitat Grădina Ghetsimani și am văzut măslinii vechi,unul din ei are 2037 de ani.Am văzut Piatra pe care a plâns Domnul Isus.Am coborât de pe Muntele Măslinilor pe drumul pe care a intrat Domnul Isus în Ierusalim la sărbătoarea Floriilor.Am vizitat apoi scăldătoarea Betesda.Am vizitat Capela Biciuirii,apoi am vizitat Sala de Pedeapsă după care am vizitat Via Dolorosa și am văzut locul unde Domnul Isus a fost judecat și casa lui Pilat.Am făcut patrusprezecepopasuri pe Via Dolorosa încorporând Golgota și Mormântul Învierii.Pe traseu am văzut o biserică din secolul al IV-lea.
11.05.2012 Vineri
Am plecat spre Masada unde am rămas mișcați de eroismul poprului evreu.Am mers prin pustiu câteva ore,apoi ne-am întors și am oprit la Qumram,unde au fost descoperite într-o peșteră celebrele manuscrise de la Marea Moartă.Cea mai tulburătoare descoperire arheologică a secolului trecut a fost în 1947,când doi tineri păstori beduini,aflați în căutarea unei capre rătăcite,au dat din întâmplare peste o colecție de manuscrise străvechi într-o peșteră de la Qumran.Acum mai bine de 2000 de ani,Qumran situat în cel mai jos loc de pe fața pământului în Valea Marelui Rift,era o așezare înfloritoare.Aici între anii 150 î.Hr. și 68 d.Hr.,o comunitate de esenieni au găsit un loc izolat,ideal pentru rugăciune și contemplație.Departe de ispitele din cetate,așezați pe un platou calcaros de la țărmul Mării Moarte,au așteptat venirea Domnului,potrivit interpretării proprii a cuvintelor profetului Isaia(Isaia 40:3).Când au fost îndepărtate ruinele sitului,a fost scoasă la iveală o mănăstire eseniană completă,cu o sală mare pentru masă și adunare,bucătărie și spălătorie,rezervoare,băi rituale și un scriptoriu mare,în care esenienii transcriau texte biblice și de altă natură pe suluri din piele,papirus și cupru.Când la Ierihon au ajuns romanii lui Titus,esenienii au fugit,ascunzând manuscrisele în peșterile din apropiere.Deșertul le-a păstrat secretul timp de aproape două mii de ani.Descoperirea manuscriselor a avut un impact enorm asupra lumii creștine,acestea fiind transcrise în vremurile de început ale creștinismului.Multe din manuscrisele descoperite la Qumran sunt adăpostite în Chivotul Cărții,în prezent la Muzeul Israel din Ierusalim.
Fortăreața Masada a fost edificată în secolul I î.Hr. și extinsă în timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare.După cucerirea Ierusalimului de către împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 d.Hr. ,Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor.Apoi am văzut fabrica de cosmetice și am vizitat Marea Moartă aflată la 400 de metri sub nivelul mării.Marea Moartă este cel mai jos loc accesibil de pe Pământ.Apa este foarte sărată.Am intrat in ea.Din cauza procentului de sare,omul nu se scufundă.
Vineri după-amiază am călătorit spre Tiberiada și am fost cazați în Tiberia,la Hotelul Arcadia.
12.05.2012 Sâmbătă
Tiberia
Orașul Tiberia a fost întemeiat în anul 20 d.Hr., și denumit astfel de Irod Antipa Tetrarhul, conducător al iudeilor sub protecția Romei, pentru a câștiga favoarea Împăratului Roman Tiberiu.
Nazaret
Nazaret este un oraș din Israel situat în districtul de Nord, fiind cel mai populat oraș arab din Israel cu circa 80.000 locuitori, dintre care o treime suntcreștini (31%), iar restul musulmani (69%). Nazaret este un centru de pelerinaj creștin, grație faptului că în Noul Testament, orașul este descris ca fiind locul copilăriei lui Isus Hristos. Este recunoscută dogmatic expresia „IsusNazariteanul, Regele Iudeilor”, care, în abreviere (INRI), se regăsește pe crucile purtate înaintea sicrielor la înmormântările de rit ortodox.
Datorită trecutului său îndepărtat încărcat de istorie biblică, Nazaretul se caracterizează prin existența a peste 20 de lăcașuri de cult ce reprezintă în majoritate momente din viața Sfintei Familii care a trăit aici cu două milenii în urmă. Cea mai impunătoare costrucție este Bazilica Bunei Vestiri de pe locul unde era peștera în care a trăit Iosif împreună cu familia, locul în care Maria a primit vestea că-l va naște pe Isus. În ansamblul bisericii Bunei Vestiri se află biserica Sfântului Iosif pe locul grotelor în care, după cum se menționează înBiblie, a locuit Iosif cu Maria și Isus după întoarcerea din Egipt. O altă biserică este biserica Sinagogii pe locul unde în antichitate a fost sinagoga în care a predicat Isus, iar în apropierea acesteia se găsește biserica Adolescenței lui Isus. Pe lângă numeroasele biserici creștine, se află două moschei, fiindcă în Nazaret trăiesc și musulmani.
Nazaret este cel mai mare oraș din Israel cu o populație majoritar arabă. Până la instituirea mandatului britanic asupra Palestinei orașul era format preponderent din arabi creștini (predominant ortodocși), cu o minoritate musulmană. În prezent, creștinii constituie o parte semnificativă din populația orașului (maroniți, ortodocși, romano-catolici, melkiți, anglicani, baptiști,evangheliști și copți) însă sunt minoritari. Populația musulmană a crescut rapid, din mai multe considerente, însă mai ales din cauza că orașul a servit ca centru administrativ sub conducerea britanică, existând un flux mare de musulmanicare se stabileau aici. În 2009, structura religioasă era următoarea: 69% musulmani, respectiv 30,9% creștini și 0,1% iudaici. Primarul orașului este un creștin. Zona metropolitană are o populație de 210.000 de locuitori, dintre care 59% sunt arabi și 41% evrei.
În Tiberiada am vizitat Muntele Tabor,munte unde a avut loc miracolul Schimbării la Față;s-a citit din Marcu 9:2-7.Am vizitat localitatea Cana Galileii unde se află Biserica Schimbării Apei în Vin și s-a citit din Ioan 2:1-8.Am vizitat Biserica Sinagogă unde Domnul Isus și-a început lucrarea și Biserica Buna Vestire unde se crede că Îngerul Domnului a vestit Mariei Nașterea Domnului Isus.Apoi am vizitat sprânceana muntelui de unde evreii din sinagogă au vrut sa-L arunce pe Domnul Isus,dar El s-a făcut nevăzut din mijlocul lor.S-a citit textul din Luca 4.
13.05.2012 Duminică
Am vizitat Muntele Fericirilor,locul de unde Domnul Isus a rostit cele opt fericiri.S-a citit textul din Matei 5:1-12,fiind un scurt serviciu divin.Pe acest munte se află Biserica Fericirilor în apropierea Mării Galileii,capela octogonală a Bisericii Fericirilor marchează locul unde Domnul Isus a ținut Predica de pe munte.În 1935 au fost descoperite aici vestigii ale unei mici biserici bizantine,însă franciscanii au hotărât să construiască biserica actuală pe vârful muntelui,nu peste străvechea capelă.Construită de Antonio Barluzzi din bazalt local,cu coloane și arcade din piatră albă de jur-împrejur,biserica octogonală evocă cele opt fericiri din care câte una este înscrisă pe fiecare dintre pereți.Mozaicul de pe jos este decorat cu simboluri ale virtuților umane pomenite în predică.Ni s-a arătat locul unde era cetatea Horazin,Gherghesa și Gadara.Apoi am vizitat Capernaumul,al doilea domiciliu al Domnului Isus,unde am vizitat Sinagoga din secolul II și ruinele casei soacrei lui Petru.(Marcu 1:21-22).Apoi am plecat spre Marea Galileii și am călatorit cu barca pe ea.S-a cântat imnul României.Am trăit acele moment pe care le-au trăit și ucenicii când au călătorit pe Marea Galileii.L-am avut și noi pe Domnul Isus în corabie.De la Marea Galileii am plecat la Râul Iordan,la Yardenit și fiecare am intrat în Iordan.Ne-am adus aminte de Ioan Botezătorul și de Domnul Isus care a fost botezat în râul Iordan.S-a citit textul din Matei 3:1-12,13-17.Pe tot parcursul acestei călătorii în Țara Sfântă pe urmele Străinului din Galileea,am trăit clipe pe care nu l-e vom uita.Avem nădejdea care nu înșeală că ne vom bucura și în Ierusalimul ceresc la umbra pomului vieții împreună cu Domnul Isus.Luni,în data de 14 Mai,ne-am întors în România cu bine.Pentru protecția divină în decursul acestei vizite mulțumim lui Dumnezeu în Numele Domnului Isus Hristos și a Duhului Sfânt.
Lăpugean Ioan, un pelerin spre Canaanul ceresc