POCAINTA in 5 puncte

Nu-mi place cuvantul “pocait” pentru ca nu-l găsesc in Biblie, insa regăsesc cuvantul “pocainta” care atunci cand e traita autentic, nu produce neaparat plăcere, ci mai degrabă sfintenie.

Am auzit unii ortodocsii afirmând ca nu exista pocaiti adevarati, atingând prin aceasta negare o idee destul de relevanta. Da, noi i-am facut sa nege pocainta pe care o afirmam pe motiv ca nu o traim.

Prin stilul nostru de viata am definit atât de greșit pocainta sub ochii lor, si anume, le-am spus ca noi suntem pocaiti fiindca ne-am botezat si cu problema vesniciei “rezolvată” ne-am detasat tot mai mult de ideea de pocainta continua.

Tocmai din aceasta mentalitate s-au născut si DETESTABILELE si recurentele rugaciuni: “Doamne, DACA ȚI-AM GREȘIT CU CEVA…”
Tot mai rar auzi in rugaciunile publice păcate specifice recunoscute si marturisite pentru a se cauta despovararea.

S-au dat multe definitii pocaintei, unele fiind mai biblice, altele mai putin dornice sa explice realitatea aceasta ca moment fundamental in viata, dar si ca stil de viata.

In iarna aceasta am gasit o definitie ce cred ca intregeste ideea de pocainta. O predicam complet, dar nu am formulat-o in felul acesta. Este o definitie in 5 puncte.

POCAINTA este:

1. RECUNOASTERE a pacatului: ideea recunoasterii are de-a face cu a fi de acord cu Dumnezeu asupra pacatului, de a fi gata sa numesc păcat ceea ce El numeste păcat.

2. REGRET al pacatului: pacatul neregretat e o simpla marturisire verbala, ce nu a implicat întreaga traire. Regretul trebuie urmărit in asa măsura încât omul care nu-l are apelează si la post pentru a trata cu sobrietate pacatul ce-l face un om usuratic.

3. RENUNTARE la păcat: miezul pocaintei este surprins tocmai in acest pas al renuntarii la păcat indispensabil acestei acțiuni. Pocainta fara renunțare la păcat  este o contradictie in termeni.

4. REPARARE a pacatului: este pasul ce conferă frumusete si credibilitate actului pocaintei. Cand repararea lipseste din viata celui ce pretinde ca s-a pocait, asupra acestuia planeaza suspiciuni si dubii.

5. REABILITARE din păcat: este posibila, cu anumite exceptii. Spiritual, pocainta reabiliteaza intotdeauna si in mod complet. Funcțional, reabilitarea nu este intotdeauna posibila in mod deplin.

Ma rog ca intotdeauna cand pacatul ne atinge, sa ne dea Domnul pocainta prompta…in 5 puncte!

de Ovidiu Petric