Pocăiţii (mai) spun (şi) lucruri trăznite! (1)

00Nu toţi şi nu de fiecare dată, dar se întâmplă, aşa că trebuie să o recunoaştem şi, pocăiţi fiind, să ne pocăim! Nu am nicio îndoială că prezentul articol va constitui o puternică sursă de iritare pentru o armată de drept-credincioşi care au făcut din aceste chestiuni steagul lor, sursa de putere „ce-i mâna pe ei în luptă.” Pentru ei, credinţa se suprapune cu aceste aspecte, aşa că vor resimţi articolul ca pe o lovitură la ficat, iar pe mine mă vor percepe ca pe un liberal. Nădejdea mea este totuşi că unii vor judeca lucrurile şi poate chiar îşi vor da seama că nu merită să lupţi pentru asemenea cauze. Cât de tristă poate să fie situaţia în care cineva crede că luptă pentru Împărăţia lui Dumnezeu, dar de fapt execută un număr la circul din oraş! Alţii se vor grăbi să-mi spună că ne facem de râs în faţa lumii. Eu le zic că e mai sănătos să recunoaştem ceea ce e penibil ca penibil. Da, avem şi noi pocăiţii metehnele noastre, dar le recunoaştem şi vrem să aducem aer proaspăt. Chiar dacă unii nu înţeleg nevoia de schimbare, eu vreau să mă delimitez de anumite manifestări.

Deci, un prim domeniu în care trăznăile se înmulţesc ca ciupercile după ploaie şi unde le este creat un mediu propice pentru creştere este cel al

1. Escatologiei, adică lucrurile privitoare la Viaţa după moarte, Venirea Domnului, Înviere, Judecată, Viaţa viitoare. Prea puţini păstori sau predicatori s-au aplecat cu seriozitate asupra textului cărţii Apocalipsa. Eu unul sunt amilenist. Accept însă că mulţi alţii au o perspectivă diferită. Chiar dacă nu sunt de acord cu ei, îi respect şi le respect poziţia. Ceea ce nu pot accepta însă sunt SF-urile. Nu puţini la număr sunt cei care nu prea au aplecare spre studiu, dar găsesc în Apocalipsa material prin care pot să impresioneze. Reţeta e foarte simplă: se ia o ştire de la TV, se frământă bine, se mixează cu 300 de g de teologie de la Strigătul de la Miezul Nopţii şi Ştiri din Israel, se asezonează din bleşug cu amintiri din Left Behind şi se pune la copt pe fondul discuţiei despre paşapoarte sau buletine cu chip-uri. Un lucru e sigur: cei mai mulţi vor asculta cu gura căscată şi vor fi întăriţi în convingerea că „Venirea Ta este atât de aproape!” Cei pricepuţi în ale Internetului vor merge acasă cu grăbire şi vor căuta pe Youtube. Acolo vor găsi un video cu muzică sinistră în care se alternează imagini cu o fabrică în care curg chip-uri, cu simbolurile lui Hitler, papa de la Roma, tancuri, 666, toate în devălmăşie. Asta le va întări concepţia că mare dreptate a avut fratele păstor. Dacă se întâmplă să se dezlănţuie o furtună chiar atunci, panica va creşte considerabil.

Unde mai sunt cei din Berea care verificau ce li se spunea cu Biblia, nu cu Strigătul de la Miezul Nopţii? Mă întreb şi eu care e legătura dintre textul Apocalipsei şi chip-uri? Sincer vă spun că nu văd niciuna! Întreb şi eu atunci: nu ne facem de râs de fiecare dată când începem să ne isterizăm? E bine să ne rugăm pentru Israel, dar s-o facem cu discernământ. Israelul poate greşi. În cazul în care nu s-a observat, Moise şi-a predat mandatul şi a ieşit la pensie. Conducătorii Israelului pot comite erori şi pot face nedreptăţi, cum adesea s-a întâmplat. Loialitatea noastră este faţă de Isus Hristos şi Împărăţia pe care El a adus-o, nu o loialitate necritică faţă de o naţiune. Nu înţeleg cum poţi să citeşti Evrei, de la început la capăt, dar în acelaşi timp să porneşti în căutarea vacii roşii şi să predici fraţilor despre faptul că din nou se vor aduce jertfe, se va zidi templul etc. etc.

Îl aştept pe Domnul. Mă bucur atunci când mă gândesc la Revenirea Lui. Cred că realitatea Revenirii lui ne preocupă şi ne motivează prea puţin. Biserica de la început avea o atitudine cu totul diferită. În timp ce unii neglijează subiectul, alţii îl deformează şi îl maltratează. Îmi este teamă că mulţi din oamenii aceştia nu iubesc venirea Lui, nu doresc întâlnirea cu El, dar le plac filmele de acţiune. Sunt legaţi de pământ, dar le place să vorbească despre semnul fiarei. Plăcut mai e să vorbeşti despre cum se vor chinui unii în necazul cel mare, în timp ce tu vei sta pe nor cu limonada şi vei privi la ei…Aşa le trebuie dacă nu s-au uitat la filmuleţul la care ai dat tu share pe FB…  O interpretare greşită a Apocalipsei le oferă material din plin. Eu spun că dacă tot nu avem chef de studiu, ar fi bine, cel puţin, să nu măcelărim cartea. De asemenea, să ne gândim mai bine înainte de a da share şi like la tot felul de bazaconii escatologice. Oamenii vor crede că aceasta e Biblia, că acesta e creştinismul şi se vor îndepărta bătându-şi joc. Mă întreb dacă e vina lor sau a noastră?

2. Un alt domeniu în care (…)

Valentin Făt