Preotul anglican John Smyth

Biografia John SmythPreotul anglican John Smyth, cel care este considerat  intemeietorul cultului baptist,a studiat la Universitatea Cambridge,Anglia cu renumitul profesor Johnson Francis si a primit diploma in anul 1593.

Smyth a fost hirotonit preot in biserica din Anglia  de catre episcopul Wickham din Lincoln, in  data de 27 Septembrie 1600 si a fost numit ca preot la parohia orasului Lincoln.

El era un preot inteligent si inzestrat cu o minte cercetatoare.El si-a dat seama ca traditiile si hotararile sinoadelor nu sunt in stare sa dea poporului din parohia sa viata spirituala adevarata.

Studiind Biblia a inceput sa inteleaga   adevarul invataturii puritanilor(pocaitii din vremea aceea). Aceasta a dus la un conflict cu autoritatiile eclesiastice si a avut ca preot multe probleme din partea episcopilor din Anglia care se tineau stransi de traditiile si obiceiurile papalitatii.

In data de 13 octombrie 1602 el a fost destituit din slujba de preot,cu toate ca  documentele parohiei arata ca a mai functionat pana in 1605.Atunci s-a mutat la Gainsborough,unde si-a castigat existenta  practicand medicina.

La Gainsborought el a gasit o parohie neglijata.Preotul Jerome Philips primea salariul, dar nu se ostenea nici sa tina serviciile spirituale si nici sa le acorde enoriasilor asistenta spirituala.

Ex-preotul Smyth, fara sa stea prea mult pe ganduri, a vorbit cu poporul din parohie si a inceput sa aiba servicii de inchinaciune cu toate ca era destituit .Insa el avea o inima de pastor de suflete si de invatator.Enoriasii l-au ales ca preot, dar episcopul n-a vrut sa-l recunoasca si l-a condamnat aspru pentru zelul si indrazneala sa de a aduna poporul la inchinaciune.

In aceasta situatie el se apuca si studiaza din nou Biblia.Dupa noua luni si mari framantari launtrice,in anul 1606 paraseste biserica oficiala cu tot formalismul ei si trece de partea celor supranumiti ,,separatisti”.Ei cautau sa traiasca o viata curate conform invataturilor evanghelice.La Gainsborough au fost oameni care impartaseau aceeasi viziune ca si el si  a format cu ei o biserica.El a fost numit invatatorul acelei biserici noi, fiindca cu totii aveau o reactie la denumirea de preot.Intre membrii cei mai de seama a acestei biserici au fost:Thomas Helwys si John Murton,care mai tarziu au ajuns barbati de seama in viata bisericeasc

Starea de pacatosenie si decadere din sanul bisericii oficiale era mare si stricaciunea din viata preotilor a facut pe tot mai multi sa-si de-a seama de abaterea de la invataturile Evangheliei.Era un fel de trezire si revenire la crestinismul prima

Aceasta inmultire a separatistilor a starnit furia regelui Jacob I. El a poruncit ca toti sa se conformeze cu biserica oficiala sau sa paraseasca tara.O violenta persecutie s-a pornit impotriva tuturor separatistilor.Multi au fost aruncati in inchisoare.

Atunci  John Smyth a scris o carte numita “Principiile si concluziile cu privire la biserica vizibila”. In ea declara ca: “Biserica  este o partasie vizibila a sfintilor…uniti printr-un legamant cu Dumnezeu si unii cu altii, sa foloseasca in mod liber lucrurile sfinte ale lui Dumnezeu,conform Cuvantului,pentru edificarea lor mutuala si spre Gloria lui Dumnezeu”.

In prima parte a anului 1608 Smyth cu biserica pe care o pastorea,precum si cu alti separatisti au fugit in Olanda.S-au stabilit la Amsterdam si au format a doua biserica engleza.Smyth era invatatorul lor si se intretinea si aici din practicarea medicinei.

In Amsterdam,fostul preot Smyth a ajuns in contact cu invataturile lui Arminius care sustinea ca mantuirea e pentru toti cei ce o primesc,in contrast cu Calvin care sustinea ca mantuirea e numai pentru cei alesi.La fel a ajuns sa cunoasca invataturile anabaptistilor,menonitilor si a altora care s-au refugiat in numar mare in Olanada.

Smyth din nou a luat Biblia si a cercetat-o cu de-amanuntul.Concluziile lui au fost ca mantuirea e pentru toti pacatosii care sunt gata sa se pocaiasca si sa creada,iar in legatura cu botezul copiilor mici,si-a dat seama de netemeinicia lui.In tot Noul Testament el nu a gasit nici un singur verset in care sa se arate ca ar fi fost botezat un copil mic.Din contra a constatat ca pacatosul trebuie sa primeasca mantuirea,sa fie nascut din nou prin Duhul Sfant,sa-si marturiseasca cu gura sa credinta si abia dupa aceasta poate sa fie botezat. El a inteles  ca biserica trebuie sa fie formata din oameni nascuti din nou si botezati pe baza marturisirii credintei lor.

Aceste convingeri biblice le-a impartasit cu grupul sau.Apoi in 1609 a scris un tractat cu aceste adevaruri ale Noului Testament,in contrast cu practica bisericii oficiale.Intrucat nici unul din biserica lui nu era botezat,decat la varsta infantila, preotul Smyth s-a botezat pe sine, apoi l-a botezat pe Thomas Helwys, cat si  pe alti 36 de membri.

Asa a luat fiinta prima biserica baptista despre care avem documente precise.

Despre biserica baptista intemeiata de fostul preot Smyth avem o relatare a lui Robinson, pastorul separatistilor de la Leyden. Iata ce a scris el : “Domnul Smyth, Thomas  Helwys si ceilalti au dizolvat biserica lor de odinioara, au tagaduit-o si s-au intrunit pentru a forma o noua biserica, pe baza botezului…John Smyth s-a botezat intai,apoi a botezat pe Helwys si pe restul care au facut marturisire personala.”

Chiar Smyth a considerat ca e necesar sa explice celorlalti pasul acesta si a scris lucrarea:, “Epistola catre cititor”.

Dupa formarea acestei biserici,Smyth si Helwys au intocmit o ,,Marturisire de credinta”.Toate afirmatiile erau bazate pe texte biblice.In anul 1611,regele Jacob I a dispus tiparirea Bibliei cunoscuta azi ca versiunea King James.Ea a fost folosita de John Smyth pentru raspandirea invataturilor sfinte.

O parte din  Biserica intemeiata de el, dupa o vreme impreuna, cu Thomas Helwys s-a reintors in Anglia, iar Smyth a ramas in Olanda.

John Smyth a murit in anul 1612.

Cristian Florea