Președintele Iranului, Hassan Rouhani, despre cazul pastorului Saeed Abedini

amanpour_2683889bChristiane Amanpour, jurnalistă britanică de origine iraniană, a luat un interviu noului președinte al Iranului, Hassan Rouhani.

Soția pastorului Saeed, Naghmeh Abedini, a scris jurnalistei pe contul acesteia, pe o rețea de socializare, și i-a cerut să-l întrebe pe președintele Iranului despre situația pastorului Saeed. La fel au cerut alți mii de creștini care se roagă de un an de zile pentru eliberarea lui Saeed.

Așa a și făcut jurnalista Amanpour, ba chiar mai mult, a adus în atenție și alți prizonieri, creștini închiși încă din anul 2007, despre care nu se mai știe nimic. Iată o parte din interviu în care se vorbește despre acești creștini:

AMANPOUR: Secretarul de stat, John Kerry, a făcut un apel special către dumneavoastră și a cerut să eliberați trei americani care sunt deținuți în Iran de foarte mulți ani. Familiile lor sunt disperate ca să afle vești despre ei. Le-am luat interviuri; au vorbit cu mine; chiar sunt disperați ca să afle despre acești oameni – Bob Levinson, care este dat dispărut din luna martie a anului 2007; Amir Hekmati, care este un tânăr de 30 de ani, închis încâ din anul 2011 și Saeed Abedini, în vârstă de 33 de ani care a fost închis acum un an din cauza religiei sale. Ce puteți să spuneți…secretarului de stat sau poporului american și familiilor acestor oameni? Veți face ceva ca să rezolvați aceste cazuri?

ROUHANI: Vedeți, sunt două probleme. Mai întâi ați menționat despre o persoană de care nu am auzit niciodată, și anume de dl. Levinson. Nu știm unde este sau cine este. Uneori e vorba de oameni care au venit înaintea Curții de Judecată, dar sunt alți oameni care au dispărut… Nu este o întrebare clară ca să comparăm aceste două categorii. El (Levinson) este un american care a dispărut. Nu avem nicio veste despre el. Nu știm unde este. Dorim să ajutăm; toate serviciile inteligente din zonă pot să se unească și să adune informații despre el. Noi dorim să cooperăm în acest caz.

Dar dacă cineva a fost arestat, a doua categorie, știți că există un sistem de audieri. Există sistemul judiciar care trebuie să se ocupe de caz. Constituția noastră acceptă separarea celor trei puterei ale noastre, una fiind cea judiciară, și trebuie să se acționeze în mod independent.

Așadar, atunci când este cineva în închisoare și există un caz împotriva lui, el are dreptul la un avocat. Dar noi avem numeroase săli de judecată. Avem diferite nivele, iar acest caz poate merge prin multiple nivele.

Dar, legat de această problemă, și cred că este un gest foarte pozitiv, ceea ce poate face guvernul nostru este să ajute. Aș vrea să spun că și noi avem oameni care sunt închiși aici în Statele Unite. Aceasta este un fel de cerere mutuală. Și guvernul american trebuie să aibă grijă de acei iranieni care sunt închiși în America, așa cum și noi trebuie să avem grijă de cetățenii americani care sunt încarcerați în Iran. (Sursa: ACLJ)

Să continuăm să ne rugăm pentru eliberarea tuturor creștinilor închiși în închisorile din Iran. Știm că acești creștini nu se pot compara cu alți deținuți care, pe drept, sunt închiși.

Să ne rugăm pentru Hassan Rouhani,  noul președinte al Iranului. De când a venit la putere, acesta a eliberat 80 de prizonieri. Dumnezeu să binecuvinteze cu mântuire poporul iranian.