Proslaveste- L pe Dumnezeul tau ! “Din El, prin El, si pentru El sunt toate lucrurile. A lui sa fie slava in veci. Amin.” Romani 11: 36

Screenshot_2Adesea ne copleseste imaginea lui Dumnezeu…..mai ales cand citim astfel de texte. Ele trezesc in noi acea imagine vie, proaspata si reala despre Acela pe care noi Il numim Dumnezeul nostru. As indrazni sa spun ca lucrul acesta nu ar trebui sa se intample doar sporadic, cand citim Cuvantul, ori ascultam predici, ori suntem in mijlocul naturii, ci in fiecare clipa a vietii noastre. Faptele mele, atitudinile mele, gandurile mele- viata mea cu tot ceea ce inseamna ea- ar trebui sa vorbeasca despre maretia Dumnezeului meu.

                Apostolul Pavel da cateva motive pentru care Dumnezeul in fata Caruia ne inchinam trebuie sa primeasca toata slava. Aceste lucruri sunt de o profunzime aparte pe care, cu siguranta, nu reusim sa le patrundem in tot ceea ce inseamna ele.

                De ce sa- L proslavesti pe El?

                Proslaveste- L pentru ca din El sunt toate lucrurile. El este cauza primara a tuturor lucrurilor. Aici se vede intelepciunea si puterea desavarsita a Dumnezeului nostru. Din nimic a facut totul. A facut lumea vazuta si nevazuta, a facut cerul si pamantul, a facut marea si uscatul, i- a facut pe ingeri si pe oameni……a facut totul fara sa aiba din ce ! Nu te uimeste lucrul acesta? A creat materia si apoi i- a dat forma pe care a dorit- o si astfel toate lucrurile au venit in fiinta. Produsul finit realizat de Dumnezeu este perfect si dainuieste vesnic: “…tot ce face Dumnezeu dainuieste in veci, si la ceea ce face El nu mai este nimic de adaugat si nimic de scazut…” (Eclesiastul 3: 14). Doar atat de ar fi ce motiv serios de lauda am avea. Dar sa nu uitam ca pe langa tot ceea ce a facut Dumnezeul nostru trebuie adaugata si mareata opera de mantuire a pacatosilor. El este Fauritorul unei mantuiri vesnice. Laudat sa fie Dumnezeul nostru ca ne-a mantuit si suntem ai Lui !

                Proslaveste- L pentru ca prin El sunt toate lucrurile. El este si cauza activa a tuturor lucrurilor. Ceea ce a fost creat este sustinut de El. Incurajata este toata creatia Lui la gandul ca tot suportul ei este prin El. In cer se aude o cantare care spune asa: “Vrednic este Doamne si Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile, si prin voia Ta stau in fiinta si au fost facute !” (Apoc. 4: 11). Nici n- ar trebui sa ma uit prea departe ca sa vad ca totul sta prin El. Eu sunt dovada clara ca traiesc prin El, slujesc prin harul Lui si voi ajunge sus prin binecuvantata glorificare de care imi va face parte. Cred ca si tu poti spune ca si mine: Daca esti ceva….esti prin El !

                Proslaveste- L pentru ca pentru El sunt toate lucrurile. El este cauza finala a tuturor lucrurilor. Dumnezeul nostru, singurul Dumnezeu adevarat, este sfarsitul legitim a tot ce exista. Totul trebuie sa se consume in El. Pavel spunea: “….sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu. “ Nu este vorba sub nici o forma de ceva egoist in Dumnezeul nostru, asa cum suntem acuzati noi credinciosii, ci de o vrednicie absoluta pentru a fi proslavit. Acest “pentru El” trebuie sa fie in mintea fiecarui credincios- cand e asa suntem scutiti de mandrie, de slava desarta, de merite care nu ne apartin. Cand facem totul in aceasta directie, Dumnezeu este proslavit.

                Fratii mei, alaturi de creatie, de sfinti si ingeri suntem chemati si noi cei mantuiti sa- L proslavim pe El, si nu oricum ci in toate lucrurile. Aceasta este o preocupare deosebita avand toate motivele sa ne investim cu bucurie in proslavirea Dumnezeului nostru.

Pastor Ioan Cocirteu