Reforma la 499 ani

valentin fatPeste o lună și o zi se vor împlini 499 de ani de când Martin Luther a țintuit celebrele teze pe ușa catedralei din Wittenberg. (Ne apropiem deci cu pași repezi de marea aniversare de 500 ani a Reformei!) Iată o perioadă cât se poate de potrivită pentru a căuta să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat și, mai ales, în ce fel ne afectează lucrurile acestea pe noi, cei de azi.

În general, există câteva moduri tipice de raportare la reforma protestantă. Înainte de toate, avem constestatarul declarat al acesteia: Biserica Catolică, pentru care Luther a fost „un german beat” și „mistrețul care strică via Domnului.” Bineînțeles, între timp pozițiile s-au mai nuanțat, fiecare parte și-a mai șlefuit convingerile și s-au făcut încercări de reconciliere.  Ceea ce mi se pare interesant însă este să observ la unii evanghelici, mai ales în ultima perioadă,  o tendință de a simpatiza mai mult cu biserica catolică decât cu reformatorii. Pare ceva mai rafinat, mai elegant, mai modern, într-un cuvânt mai de bine, să îl citezi și să simpatizezi pe noul papă, cel cool, sau pe succesorul lui, cel citit, decât pe Calvin, cel ursuz, sau pe Luther, cel dur și necizelat. Cei doi  reformatori au ajuns pentru unii ca părinții de la țară care vin la oraș și își caută copilul la școală, spre panica și rușinea acestuia. Cred că nu ar fi greșit să afirm că acest „copil” ar trebui să înțeleagă că dacă nu erau bătrânii Luther și Calvin, nici nu ar fi ajuns la școală. Probabil că e ușor și tentant să lovești reforma, tocmai cu armele pe care aceasta ți le-a oferit.

Pe de altă parte îi avem pe cei care simpatizează reforma și care se revendică de la aceasta, cu nedisimulată mândrie. Problema este că adeseori cunoștințele lor despre reformă sunt minime.  Se mărginesc la câteva afimații generale, destul de răsuflate, la câteva slogane, fără a înțelege prea bine semnificația mai profundă a evenimentelor și implicațiile lor. Pentru aceștia, tentația este să  „divinizeze” reforma.  Această categorie trebuie să își aducă aminte că reforma a fost un fenomen complex, nu de puține ori caracterizat de devieri și excese. Mai mult, Luther, Calvin și ceilalți, au fost mari reformatori, dar au fost și ei oameni: cu slăbiciuni trupești, cu defecte de caracter și, de ce să nu recunoaștem, teologice. Reforma deci, trebuie înțeleasă așa cum a fost ea, cu aspecte pozitive și negative. Nici disprețuirea, nici proslăvirea lipsită de discernământ nu își au locul. Avem nevoie de adevăr.

Ceea ce sărbătorim deci pe 31 octombrie este ținntuirea celor 95 de teze pe ușa bisericii din Wittenberg. Luther era la vremea aceea un fiu al bisericii catolice și nu se gândea nici să se rupă de ea și nici să o rupă. Era însă îngrijorat și frământat de anumite chestiuni legate de indulgențe. Dorința lui era să inițieze, prin țintuirea tezelor, o dezbatare teologică. În lipsa wall-ului și forumurilor contemporane, ușa bisericii se constituia ca un spațiu al dezbaterilor teologice. Tezele erau scrise în limba latină. Subliniem deci că gestul nu a fost atât de radical precum este adeseori înfățișat. Luther arunca doar o sămânță care avea să germineze și să rodească mai târziu.

Am mers însă mult prea repede. Istoria reformei nu începe cu Luther, ci cu cei pe care am putea să îi numim pre-reformatori. Și, chair mai important, începe cu starea deplorabilă în care se găsea biserica în acea perioadă. (va urma).

Valentin Făt