Românii din Banatul Sârbesc au nevoie de sprijinul nostru

Stimați frați în Domnul si conlucrători pe câmpul Evangheliei,

Vă salutăm mai întâi în Numele Domnul nostru Isus Hrisos și vă dorim propășire în lucrarea la care ați fost chemați și pe care o faceți în Numele Lui.

Vă adresăm această scrisoare de apel, în numele Comunității Baptiste Românești din Serbia, mai specific pentru Biserica Baptistă din Alibunar, care este și sediul Comunității noastre.

Lucrarea printre românii din Serbia este dificilă și anevoioasă și adesea fără rezultate mari, dar în ultimii ani, harul Domnului a fost mare peste noi și am reușit să realizăm multe în Bisericile cu vorbire în limba română. Biserica din Alibunar este una din Bisericile cu progresul cel mai vizibil, unde lucrarea este diversificată și roditoare.

La începutul anilor 2000, starea Bisericii din Alibunar nu era deloc de invidiat, clădirea fiind in stare deplorabilă, iar potrivit numărului membrilor se prevedea în curând închiderea Bisericii. Dar prin mila și harul Domnului, această situație s-a schimbat drastic, mai ales după ce s-a început o lucrare nouă cu copii din localitate. Lucrarea era anevoioasă și grea, având în vedere că toți copii veneau din familii de necredincioși. Am luptat mult cu prejudecățiile necunoscătorilor, cu momente de descurajare, lipsă de suport, lipsă de oameni care să se implice, dar slăvit să fie Domnul, că am primit și binecuvântări foarte mari. Cu mâinile și resursele proprii am reușit să facem o sală pentru lucrarea cu copii, am făcut rost de intrumente pentru orchestra copiilor, mai târziu pentru fanfară și lucrarea s-a extins. După ani de zile de muncă asiduă, Domnul ne-a binecuvântat și cu rezultate! Membrii din familiile copiilor care astăzi sunt frații și surorile noastre, tineri credincioși care se îndreaptă spre a fi stâlpii lucrării în noua generație și o lucrare activă, vastă și roditoare. În lucrarea cu tinerii și lucrarea cu copii avem întâlniri de tineret, studiu biblic, școala duminicală, tabără pentru copii, etc. iar mai recent am început o lucrare nouă prin sport (fotbal), numărul copiilor implicați crescând cu încă 40 de copii, în afara celor care sunt deja în Biserică și în afara grupului de tineret! Pentru solul nostru arid din punct de vedere spiritual, aceasta este o binecuvântare enormă. Activitățile desfășurate în Biserica din Alibunar sunt aproape zilnice, iar Domnul a scos și lucrători pentru această lucrare.

Dacă în urma cu mai puțin de două decenii era să se închidă ușa Bisericii locale, astăzi am ajuns la momentul în care aproape că nu mai avem loc unde să realizăm toate cele propuse! Și nu vrem să stăm aici, în perioada următoare, dacă Domnul va voi, vrem să extindem lucrarea în vederea unei posibile grădinițe pentru copii, loc de zi pentru copii școlari unde sa facă temele, unde să se lucreze cu ei și să fie incluși în activitățile Bisericii etc. Domnul a scos în această lucrare frați tineri, profesori, care pot lucra cu copii și prin ei, putem evangheliza multe familii, în măsură și mai mare decât am reușit până acum! Experimentăm o perioadă de trezire spirituală și vrem să ne implicăm la maxim.

De câțiva ani, frații de la conducerea Comunității, împreună cu Biserica din Alibunar s-au gândit la o soluție, un spațiu pentru lucrare nu doar locala ci zonală pentru tot arealul locuit de românii bănățeni, unde să avem lucrare cu copii, cu tineri, pregătirea teologică a lucrătorilor etc. Având în vedere că situația materială nu ne permite acest lucru și un astfel de centru, am cerut de la Domnul o soluție, aceasta venind în cel mai bun mod și la momentul potrivit.

În Alibunar exista cândva o mișcare nazarineană, dar care s-a stins mai demult. Totuși, Biserica/clădirea locală a rămas goală, fiind cu mult mai nouă și mai încăpătoare și practică decât clădirea Bisericii noastre. În ultima perioadă, clădirea fostei Biserici nazariniene a fost pusă la vânzare. Având în vedere mărimea, sala și locul avut chiar în centrul Alibunarului, cei mai interesați de cumpărare sunt cei care vreau să deschidă restaurant sau cafe-bar (birt!). Fiind credincioși, în primul rând ne-a fost oferită nouă la un preț mult sub prețul pieței, doar pentru a nu fi transformată în ceva ce nu a fost menită a fi. Prețul clădirii cu tot ce apaține de ea, inclusiv taxele ajunge la 8,000 euro, atît costă doar terenul în cauză, în locul central în care se găsește. Nouă ni se oferă terenul, cladirea, anexele și tot inventarul din Biserică pentru aces preț care în mod normal ar acoperi doar valoarea terenului!

Având în vedere că clădirea Bisericii noastre este veche și în curând o să aibă nevoie de o reconstruție majoră și costisitoare, această ofertă vine ca un răspuns clar și vizibil la rugăciunile noastre. Vrem, cu ajutorul Domnului să cumpărăm această clădire centrală pentru a deveni sediul Bisericii locale și al Comunității, iar locul unde este clădirea Bisericii noastre actuale să devină un centru regional pentru lucrarea cu copii și tinerii. Avem spațiu amenajat și vrem ca actuala clădire a Bisericii să o reamenajam în scop multifunțional pentru a avea săli unde să se lucreze, dormitoare pentru tabăra cu copii și tinerii, sală pentru grădiniță etc. Dar pentru a realiza aceasta, avem nevoie de ajutor urgent, mai întâi pentru primul pas, pentru a achiziționa noua clădire care se oferă la acest preț modic, dar pentru noi, nerealizabil fără ajutorul dumneavoastră. Tot ce am avut, am băgat în lucrarea cu tinerii și copii, am investit în ceea ce avem până acum, dar situația noastra financiară nu ne permite să strângem cei 8,000 euro necesari pentru achiziționare. Avem nevoie de această clădire, aceasta fiind un răspuns clar la rugăciunile noastre de a avea și Biserică locală și spațiu de lucrare, mai ales că avem cu cine să lucrăm și lucrarea propășește și este bine primită! Și clar, nu vream ca ceea ce a fost prevăzut să fie un loc unde se cheamă Numele Domnului să fie luat de altcineva și transformat în ceea ce nu îi este menire, în birt, defăimându-se astfel Numele Domnului în localitate.

Apelăm la ajutorul dumneavoastră în realizarea acestui proiect, pentru că singuri nu putem. Știm că și dumneavoastră aveți lucrările în care sunteți implicați, cheltuieli și investiții și nu vrem să fim o povară, dar așa ocazie nu mai găsim și tot ce facem e spre creșterea lucrării printre românii din Serbia și nu numai. Știm și credem că Domnul ne va binecuvânta în această lucrare, așa cum am și văzut cu ochii noștrii binecuvântări până acuma, și vă rugăm să fiți și dumneavoastră parte din această binecuvântare. 

În speranța și așteptarea unui răspuns pozitiv, vă saltăm cu harul și cu pacea Mântuitorului Nostru în care ne încredem.

În numele Comunității Baptiste românești din Serbia

Pastor Traian Marcovicean,

  • tel +381 64 7066880
  • email: comunitateabaptistaserbia@gmail.com
  • email2: traianmarkovican@gmail.com