RUGĂCIUNEA

FullSizeRenderDin păcate mulți oameni nu reușesc să mențină focalizarea corectă în timpul rugăciunii.

Într-o zi, pe când ceasul rugăciunii se apropia de sfârșit, Rabbi Levi Yitzchak din Berditchev (1740-1809) privea la un grup de ucenici de-ai săi. În timp ce toți își strângeau șalurile de rugăciune și cărțile din care citiseră, rabbi se îndreptă spre ei și, spre surprinderea lor, îi abordă cu un salut cordial: „Shalom Aleichem!”, rosti el cu un glas puternic.

Ei priviră oarecum nedumeriți la rabinul care îi saluta cu salutul folosit în mod tradițional numai la întoarcerea dintr-o călătorie de o durată de cel puțin trei zi. „Dar Rabbi”, protestatară ei, „n-am fost nicăieri! Am fost aici în Berditchev tot timpul!”

Rabbi Levi Yitzchak continuă să-i salute, le strângea mainile călduros și zâmbitor, ca și cum erau călători abia întorși din călătorie.

Dintr-o dată, se întoarse și le spuse serios: „După modul în care v-ați rugat, mi-a fost clar că mințile voastre erau în altă parte! Deci, bine ați venit înapoi de la Odessa, bun venit acasă de la piața din Lodz! Întrucât niciunul dintre voi n-ați fost de fapt aici în timp ce v-ați rugat, am fost bucuros să vă urez bun venit înapoi la întoarcerea voastră acasă!”

„Când va fi judecat, să fie găsit vinovat şi rugăciunea lui să treacă drept un păcat!” (Psalmul 109:7)

(Traducere și adaptare după http://www.chabad.org)

Pastor Teofil Ciortuz