Să nu o ucizi (2)

Pentru ca ceea ce urmează să aibă noimă şi să nu fie greşit înţeles, trebuie citită şi prima parte a acestui articol: http://www.baptist-tm.ro/sa-nu-o-ucizi-1/. Vorbeam acolo despre modul în care poţi ucide tânăra generaţie din bisericile noastre, prin mesajele susţinute înaintea lor. Iată alte câteva sugestii ucigătoare:

(4) Porneşte de la presupoziţia că tinerii nu sunt profunzi. Că dilema lor majoră este dacă au sau nu au voie să îşi sărute prietenul/prietena.

Nu-ţi fă probleme, la întrebarea aceasta şi-au dat singuri răspunsul. Ceea ce doresc să subliniez însă este profunzimea multor tineri. Poţi să îţi dai seama de profunzimea gândirii unora dintre ei din întrebările pe care le pun. Aceasta este vârsta la care îşi vor da multe răspunsuri, răspunsuri care le vor modela viaţa. Responsabilitatea care atârnă pe umerii noştri este enormă! Cred că de multe ori îi jignim prin “simplismul” mesajelor noastre. Chiar şi atunci când tratezi chestiuni practice, tratează-le, te rog, în profunzime. Dacă prezinţi ispitele sexuale, vorbeşte-le deschis, arată-le consecinţele nefaste, spune lucrurilor pe nume. De cele mai multe ori trăim cu senzaţia că astfel de lucruri nu se pot pomeni în biserică, aşa că zgâriem la greu gheaţa, prin afirmaţii de genul “Trebuie să ne păstrăm curaţi.” Asta o ştia deja. Poate îi spunem şi de ce şi cum! Unui tânăr înrobit de pornografie şi masturbare, nu îi este de niciun folos să îi spui doar că e rău şi că trebuie să scape. Asta doar îi va perpetua agonia în care deja se zbate. Dar, vai!, ce ajutor putem noi da, când nici nu dorim să pronunţăm astfel de cuvinte în neprihănita adunare. Aşa că o dăm nainte cu îndemnuri vagi, dar strigate, asezonate cu bancuri…mult prea înrudite cu mizeriile de care unii vor să scape. Întortocheate sunt căile omului!

(5) Vorbeşte doar tu şi nu îi implica în niciun fel în discuţie. Orice formă de mesaj interactiv e strict interzisă. Ce ştiu ei să spună oricum? Sunt mici şi neexperimentaţi. Nici măcar nu ştiu care le sunt problemele. Pe lângă asta, e şi riscant. Dacă îţi strică ordinea punctelor? Dacă zic vreo prostie? Mai bine spunem doar noi, cei care suntem infailibili.

(6) Pretinde că ştii totul, chiar şi atunci când habar n-ai. Tinerii trebuie să se poată încrede în tine neclintit. Ce fel de lider eşti când zici că mai trebuie să cercetezi? Aceasta mă conduce la ultimul punct.

(7) Nu îi încuraja să cerceteze. S-ar putea ca în timp să ştie mai multe ca tine. Apoi, s-ar putea să vadă că unele lucruri din adunare nu sunt chiar conforme cu Biblia, ci doar cu mai mult sau mai puţin Sfânta Tradiţie. S-ar putea să ceară schimbări şi atunci……………..chiar am încurcat-o. Dacă vin cu propuneri, fii mai rău ca Roboam. Bate-i şi cu bice şi cu scorpioane.

Sunt ironic, dar şi trist. Cred că am putea face mai mult pentru ei.

Valentin Făt